Læsetid: 2 min.

Slavebørnene fra Mali

Omkring 15.000 børn fra Mali skønnes at blive holdt som slaver i nabolandet Elfenbenskysten. De har været udsat for trafficking
27. april 2001

Børnehandel
14-årige Moumouni og hans storebro på 16, Seydou, forlod for et par år siden deres landsby i Mali for at søge arbejde i en større by. De drømte begge om at tjene penge, så de kunne købe en cykel og et par cowboybukser.
På gaden mødte de en mand, der kaldte sig selv for Solo. Han spurgte, om de søgte arbejde. Uden tøven svarede Moumouni og Sydou ja, og de hoppede ind i Solos hvide minibus.
Dagen efter befandt de to sig spærret inde i en hytte uden vinduer, fanget af ’traffickere’, som hvert år sælger et ukendt antal malinesiske børn til hårdt arbejde i det noget rigere naboland, Elfenbenskysten. Moumouni og Seydou blev solgt for 63 dollar hver til en kakao-plantageejer sammen med 16 andre teenagere fra Mali. Her skulle de arbejde fra morgen til aften, om natten var de lukket inde i en hytte uden vinduer, og pisk var mere eller mindre hverdagskost.
Sådan er det ifølge FN’s Børneorganisation UNICEF gået for 15.000 malinesiske børn, de fleste mellem 15 og 18 år på det tidspunkt, de bliver ’trafficked’. Knap en fjerdel er under 15 år.

Moderne slaveri
Et netværk af agenter, mellemhandlere samt folk, der rekrutterer og transporterer, tjener lidt på hvert barn, der sælges.
»Dette er en moderne form for slaveri,« siger Youssouf Sangare, generelsekretær for Malis familieministerium.
»Hvad skal man ellers kalde det, når vores børn bliver snydt og transporteret over grænser som eksportvarer. Afrikanere sælger afrikanere. Det må bekæmpes.«
Ifølge UNICEF er der forskellige priser på børnene, afhængig af deres fysiske og mentale styrke. Generelt, vurderer UNICEF, tjener ’traffickerne’ 37 dollar i gennemsnit per transporteret barn og 42 dollar per barn i kommission.
På grund af fattigdommen i Mali er det nemt at rekruttere nye børn. Malis 11 millioner indbyggere ligger syvende-sidst på FN’s udviklinsindeks over 174 lande i verden. For-ældre har i gennemsnit syv børn, og de fleste mennesker har ikke mere en fire dollar at leve for om dagen. Kun halvdelen af børnene i den skolepligtige alder har nogensinde været i et klasselokale. 60 procent af befolkningen er analfabeter.
Abdoulaye Macko, der tidligere har været malinesisk diplomat i Elfenbenskysten, indledte i 1996 en række undersøgelser. Det lykkedes ham at identificere 30 børne-traffickere, heriblandt Solo, som traffickede Moumouni og Seydou. En anden gruppe traffickere blev grebet på fersk gerning af malinesisk politi med 30 børn gemt i et øde hus. Men politiet lod dem gå fri.
»Ingen af dem havde nogen fornemmelse af, hvad trafficking er. Jeg følte, at jeg var den eneste, som så et problem,« siger Macko til den canadiske avis National Post.
Dette netværk fortsatte siden uforstyrret sine operationer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her