Læsetid: 2 min.

Spirituel golf

Robert Redford udforsker i ’The Legend of Bagger Vance’ golf som en metafor for livet
20. april 2001

(2. sektion)

Ny film
»Man kan ikke vinde i golf. Man kan kun spille.«
Det er nogle af de visdomsord, som den mystiske caddie Bagger Vance strør om sig med i Robert Redfords drama om hans legende, The Legend of Bagger Vance.
Redfords film tager udgangspunkt i sporten, men det er alt andet end en sportsfilm. Det er snarere den første zenfilm om golf, hvor én mand kæmper en 72 hul lang kamp med sig selv og sine indre dæmoner med en guru af en caddie ved sin side.
Filmen handler om at finde tilbage til ens autentiske sving, og den kunne måske lige så godt have handlet om musik eller madlavning. Det centrale er at finde harmoni og sig selv i noget, man er god til – et tema Redford tidligere har udforsket med fluefiskeri (Ved floden) og hesteopdræt (Hestehviskeren).

Et med bolden
The Legend of Bagger Vance udspiller sig i sydstatsbyen Savannah under de første år af Depressionen. En mand bygger en overdådig golfbane, går fallit og skyder sig selv. Hans datter (Charlize Theron) har kreditorerne for døren, men bestemmer sig for at satse alt på en stor golfturnering. Hun inviterer verdens to bedste spillere og overtaler desuden den lokale ex-stjerne Rannulph Junuh (Matt Damon) til at stille op.
Junuh har ellers opgivet golfen. Efter traumatiske oplevelser under Første Verdenskrig har han drukket 20’erne væk og mistet sit sving. Men en karismatisk caddie, Bagger Vance (Will Smith), dukker ud af det blå og helliger sig hans rehabilitering. Han overbeviser
Junuh om, at han igen kan blive ét med køllen, banen og bolden, og vi er med på sidelinjen.

Tolerance
Det hjælper at have tolerance for lange golfkampe i den afsluttende match, hvor Junuh først slås med sin usikkerhed og siden sit overmod. Redford forsøger at skabe spænding i den stillestående sport og give historien en overnaturlig aura ved at bruge filtre og mærkelige vinkler. Det bliver indimellem for meget af det gode, men filmen har alligevel en egen stilfuld tone og ro.
Matchens forløb er ikke specielt overraskende, og under de mange seje slag tager man sig i at finde fornøjelsen i andre dele af filmen som fotografen Michael Ballhaus smukke billeder af lyset over de velklippede græsmarker eller den charmerende Damons lighed i både spillestil og blond-blåøjet udseende med en ung Redford i Den bedste eller Den store Gatsby.
Man bliver desværre samtidig irriteret over den fortløbende golf- og livsfilosoferen (»du kan ikke finde dit sving, du må lade det finde dig«), selv om Will Smith heldigvis leverer mange af klicheerne med et afvæbnende lune. Damon og Theron passer begge smukt ind i filmens univers, men vi bliver aldrig rigtig engageret i hverken hans indre kamp eller deres problematiske romance.
Trods filmens intentioner om at finde den dybere forløsende mening i golf og kunsten at vedligeholde et autentisk sving, bliver den aldrig selv mere end et elegant og indbydende eventyr. Det er synd, for Redford har med bl.a. Quiz Show tidligere vist, at han har et bedre filmsving, når han er i sit es.

*The Legend of Bagger Vance. Instruktion: Robert Redford. Manuskript: Jeremy Leven. Amerikansk (Palads, Palladium i København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her