Læsetid: 3 min.

Unge kvinder skaber enhed

Regeringen skal ikke regne med venstrefløjen for enhver pris i det kommende valg, lyder meldingen fra Enhedslisten
2. april 2001

Enhedslisten ruster sig til den kommende valgkamp ved at bringe unge kvinder i front, styrke ungdomsarbejdet og skærpe tonen over for Socialdemokratiet. På weekendens årsmøde i Brønshøj valgte Enhedslisten nye spidskandidater til det forestående folketingsvalg.
De tre garvede folketingsmedlemmer Søren Søndergaard, Frank Aaen og Keld Albrechtsen fik enstemmig opbakning til at fortsætte i deres hidtidige opstillingskredse i henholdsvis Københavns Amt, Nordjyllands Amt og Århus Amt. Hverken Jette Gotlieb og Søren Kolstrup har dog ønsket at genopstille til en ny runde i Folketinget. Og dermed er der blevet plads til to unge kvinder som nye spidskandidater. Enhedslisten vil således med stor sandsynlighed have to nye folketingsmedlemmer, der hedder Pernille Rosenkrantz-Theil og Line Barfod, når valget er overstået. De to unge spidskandidater overtager nemlig de sikre opstillingspladser i Fyns Amt og Østre Storkreds. Og ifølge meningsmålingerne står Enhedslisten til at kunne bevare sine nuværende fem mandater.

Profil skærpes
Generationsskiftet i Enhedslisten markerer samtidig en skærpelse af profilen forud for valgkampen. Den 24-årige Pernille Rosenkrantz-Theil afviser blankt at frede Socialdemokratiet:
»Udlicitering vil stå meget højt på vores dagsorden under valgkampen. De sidste års erfaringer viser nemlig, at udlicitering er til skade for næsten alle parter. Og selv om tre ud af fire ansatte mener, at de udsættes for mere stress og nedslidning, fortsætter Socialdemokratiet ufortrødent med sin udliciteringsbølge. Og derfor er der mere end nogensinde brug for, at Enhedslisten lægger pres på regeringen. Vi kræver, at de udliciterede områder bringes tilbage til offentlig produktion. Vi vil kort sagt demokratisere den offentlige service, så det igen bliver de ansatte selv, som får indflydelse på deres arbejde,« siger hun til Information.

Bro til græsrødder
Pernille Rosenkrantz-Theil har et lidt ambivalent forhold til arbejdet i Folketinget. Hun er ganske forarget over, at det politiske spil ofte fremstår »så forløjet«, men hun mener samtidig, at Enhedslisten har en væsentlig rolle at udfylde. Og da hun har siddet i Folketinget i en kort periode som suppleant, ved hun udmærket, hvad hun går ind til:
»Enhedslistens rolle er at bygge bro mellem det etablerede politiske system og det udenomsparlamentariske arbejde i landets mange græsrodsbevægelser. Vi forsøger at samle de politiske strømninger blandt aktive venstrefløjsfolk. Men vi har også en vigtig rolle som vagthund over magthaverne – både regeringen og højre-oppositionen.«
»Men vi er udmærket klar over, at vi har en begrænset indflydelse i det almindelige parlamentariske spil. Enhedslisten forsøger derfor at hjælpe selv de mindste forbedringer på vej for de dårligst stillede, og bekæmper samtidig enhver forringelse.«
– Men er Enhedslisten ikke nødt til at vælge mellem at søge indflydelse gennem pragmatiske forlig eller stå fast på sine mærkesager?
»Nej, jeg tror faktisk, vi kan gøre begge dele. Udfordringen er at gå på to ben, hvor vi både er i stand til at modarbejde ethvert tiltag til sociale forringelser og indgå forlig om forbedringer. Det er afgørende, at den nuværende regering ved, at de ikke kan regne med os for enhver pris. Enhedslisten tilhører i mine øjne ikke den samme blok som Socialdemokratiet. Vi står også i opposition til Socialdemokratiet,« siger hun.

Venstre er værre
Enhedslisten lægger op til en valgkamp, hvor Nyrup og Socialdemokratiet vil komme lige så meget i skudlinien som Anders Fogh og Venstre. Enhedslisten mener nemlig, at den nuværende regering er gået alt for langt til højre, når det gælder udlicitering af offentlige serviceopgaver, udlændingestramninger, udbygning af motorveje og tvangsaktivering.
– Det virker næsten som om, Enhedslisten i sin retorik ikke længere ser nogen forskel på Socialdemokratiet og Venstre?
»Nej, det er slet ikke rigtigt. Der er en meget arrogant holdning, hvis man som venstreorienteret foretrækker en borgerlig regering. Selv om det kan være lettere at forholde sig ideologisk til Venstre, skal man ikke undervurdere omfanget af de sociale forringelser, som en eventuel borgerlig regering vil kunne finde på at gennemføre. Det vil komme til at ramme nogle mennesker meget hårdt. Og for dem, er det bestemt ikke ligegyldigt om regeringen er styret af Venstre eller Socialdemokratiet. Jeg tror ikke, at man skal undervurdere, hvor rædselsfuldt anderledes det vil blive under en borgerlig regering. Den relativt blide Anders Fogh Rasmussen, vi ser nu, vil blive anderledes barsk, hvis han får magten, Der er derfor ingen tvivl om, at Enhedslisten vil pege på Nyrup som statsminister efter valget,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her