Læsetid: 1 min.

USA overvejer lempelse af Irak-sanktioner

Rapport opfordrer til revision af USA’s sanktioner mod oliestaterne Iraq, Iran og Libyen
20. april 2001

En indflydelsesrig ekspertgruppe, der har den amerikanske vicepræsident Cheney som formand, åbner i et udkast til en rapport op for en lempelse af sanktionerne mod Irak, Iran og Libyen med det formål at øge de amerikanske olieleverancer.
Ifølge et udkastet opfordrer udvalget til, at USA genovervejer sanktionerne mod de tre lande på grund af landenes vigtighed for sikringen af olieleverancerne til USA og resten af verden.
Rapporten anerkender, at sanktionerne fremmer vigtige mål af diplomatisk og sikkerhedsmæssig karakter, men tilføjer, at FN-sanktionerne mod Iraq og USA’s restriktioner mod investeringer i Libyen og Iran »påvirker nogle af verdens vigtigste olieproducerende lande«. Det er især de amerikanske oliefirmaer, der klager over, at den såkaldte
’Iran-Libyia Sanctions Act’, ILSA, fra 1996 har tilladt europæiske og asiatiske firmaer at få fingrene i energiprojekter i Iran og Libyen ude at blive straffet.
Selv om eksperter tvivler på, at der lige nu kan samles en flertal i kongressen for at ophæve ILSA, så står der i udkastet til rapporten, at »administrationen vil tage initiativ til en omfattende gennemgang af sanktionerne og forsøge at skabe et samarbejde med kongressen om en reform af sanktionerne«.
Selv om Cheneys talskvinde, Juleanna Glover Weiss, har påpeget, at ekspertgruppens rapport ikke er endelig, og at »alt endnu kan blive ændret«, ser det ud til, at USA nu er parat til at lempe FN-sanktionerne mod Irak. En af USA’s vice-udenrigsministre, Edward Walker, er i øjeblikket på rundrejse i Syrien, Jordan og Tyrkiet, hvor han skal diskutere en lempelse af sanktionerne. De foreslåede ændringer går ifølge amerikanske embedsmænd ud på at stramme kontrollen med Iraks import af militærudstyr, men til gengæld lempe kontrollen med importen af varer til civilt brug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her