Læsetid: 6 min.

Værelse med indsigt

På det litterære Sylvia Beach Hotel på USA’s vestkyst kan man sove under Poes pendul eller omgivet af Hemingways trofæer. Det lyder poppet, men er et vellykket refugium for bogorme
20. april 2001

(2. sektion)

Læseferie
Værelset dufter af sommerhus. Det er ikke bare de tørrede blomster i vindueskarmen. Det er det hele. Trævæggene. Standerlampen med blondebesat skærm. Persiennerne. Den gamle seng med træsnit i det høje sengegærde. Den bløde lænestol. Og så selvfølgelig den salte luft udenfor, der trænger ind gennem de ikke helt tætte vinduer. Værelset vender mod nord. Op langs den brede sandstrand viser Stillehavet tænder.
Sylvia Beach Hotel ligger på toppen af en stejl klit ved Nye Beach i udkanten af Newport på Oregons forrevne og stormombruste kyst. Det edwardianske træhus blev bygget 1910-13 og hed oprindelig New Cliff House. I 30’erne blev det til Hotel Gilmore, et eksklusivt rejsemål for nygifte og andre romantiske sjæle fra de amerikanske nordvest-stater. Under krigen klingede de sidste ekkoer af de brølende 20’ere ud, og efter nogle sløje årtier var stedet i 70’erne degraderet til herberg for hjemløse.
Da Gudron ’Goody’ Cable, en initiativrig restauratør og bogelsker fra Portland et par timers kørsel nord for Newport, fandt huset i 1984, var enhver rest af fordums storhed høvlet bort af den stive vestenvind. Cable forelskede sig i stedet og købte det sammen med veninden Sally Ford med henblik på at realisere en gammel drøm: At skabe et fristed, hvor tænkende mennesker, læsere, forfattere og drømmere kan trække sig tilbage for at læse, skrive, konversere og reflektere i behagelige omgivelser.
Hvert værelse er opkaldt efter en forfatter og indrettet med biografiske hints eller referencer til episoder fra passager fra bøgerne. Jeg er blevet anvist F. Scott Fitzgerald-værelset på anden sal. Blandingen af art deco og mørke sen-viktorianske træmøbler kunne pege på en hel generation. Men den kvalificerede stribe af Fitzgerald-bøger – inklusive korrespondance og notatsamlinger – udelukker enhver tvivl. Som bogstøtter troner to flasker Tanqueray gin (fyldt med vand!). Og skulle tiøren ikke falde, er der mellem de mange bind anbragt en kopieret side fra det uden tvivl særdeles interessante værk Famous Alcoholics.

Ro respekteres
Det kunne lyde som en typisk alternativ udgave af det amerikanske temaparkfænomen. Men sagen er, at Sylvia Beach Hotel fungerer efter hensigten. I receptionen tager Judy imod med en hjertelighed, der ikke er påtrængende. Er der én ting, man respekterer på stedet, så er det gæster, der ønsker at være i fred. Kontemplativ ro er et nøglebegreb. Der er hverken telefon, radio eller tv på værelserne, og i en reklamefolder gør man i diplomatiske vendinger rede for, at stedet er ’uegnet’ for børn.
Allerede i foyeren hensætter de mange billeder og souvenirs med reference til 1920’ernes Paris den besøgende til en anden tid. Sylvia Beach Hotel slog dørene op for de første gæster i marts 1987, på 100-års dagen for den parisiske boghandler og forfattermæcen Sylvia Beach’ fødsel. Og i det hele taget virker hotellet mere end noget andet som et monument over den kvinde, der med udgivelsen af James Joyces Ulysses trodsede den bornerte tidsånd, og som i det hele taget tog de mange eksilamerikanske forfattere under sine vinger i den legendariske pariser-butik, Shakespeare & Co.
20’ernes amerikanske litterære gennembrud – de såkaldte Lost Generation-forfattere – er tydeligvis i høj kurs på hotellet. Over for receptionen viser et vægmaleri Sylvia Beach og James Joyce omgivet af bøger i Paris. Den ’tabte generation’ dominerer husets lille boghandel. Og foruden Scott Fitzgerald er der værelser indrettet til ære for Ernest Hemingway og Gertrude Stein.
Da Cable og Ford i midten af 80’erne restaurerede bygningen, fjernedes en del skillevægge, således at antallet af værelser blev reduceret til 20. Hertil kommer to sovesale, én for hvert køn. I stedet for at anskaffe sterilt og anonymt hotelinterieur bad de to ejere venner og bekendte om hver især at tage ansvaret for indretningen af et værelse.
Dette forklarer hotellets noget ujævne litterære kanon. Agatha Christie, Mark Twain og Colette lægger navn til de tre suiter, mens de almindelige værelser spænder fra solide klassikere som Edgar Allan Poe og Oscar Wilde til navne, der ikke ligefrem dominerer litteraturhistorien: Meridel le Seuer, Lincoln Steffens, Dr. Seuss ...

80 mordmysterier
En stor del af hotellets charme ligger i detaljerne. Når værelserne ikke er beboede, lader personalet dørene stå åbne, så gæsterne kan gå på opdagelse. Hos Gertrude Stein er temaet naturligvis roser. Hos Poe bemærker man – foruden pendulet over sengen – væggenes blodrøde velour og den sorte ravn, der troner på chartollet. Og hos Hemingway overvåger et udstoppet antilopehoved ganske rigtigt skrivebordet med det gamle hakkebræt af en skrivemaskine.
Mest opfindsomhed er der lagt for dagen hos Agatha Christie. I denne suite med pejs og terrasse ud mod Stillehavet kan man bruge timer på at finde clues til de 80 mordmysterier i forfatterindens bøger. Under et gardin stikker et par vingespidser ud. En voksplet fanger øjet på gulvtæppet. I et skudhul i væggen sidder en kugle begravet. Åbner man låget på en nipsæske, stirrer et øjeæble op. På en reol finder man en udgave af håndbogen A Treatise on Poison fra 1875. Og i toiletskabet på badeværelset er en flakon med karmoisinrød neglelak placeret ved siden af en anden lille glasbeholder med påskriften ’gift’.
Hotellets største attraktion er og bliver dog helheden. Konceptet er gennemført med både konsekvens og diskretion, således at gæsterne ikke forstyrres unødigt af de mange påfund. Man kan gå på opdagelse i de litterære gåder, men man kan lige så vel vælge blot at lade sig omfavne af den samlede atmosfære, der føles tryg og bekvem som en gammel hjemmetrøje.
Husets hjerte er den fælles vestvendte pejsestue på anden sal. Her smider beboerne sig i hver sin magelige lænestol eller sofa og læser, drikker kaffe, slumrer eller mediterer med blikket hvilende på havet og horisontlinien. Er man heldig, kan man på visse årstider se hvalerne passere forbi på deres vandringer op og ned langs kysten. Har man ikke selv medbragt læsestof, er der fri adgang til en reol med godt 3.000 lasede klassikere. Hver aften klokken 22 serverer værterne varm vintoddy til de læsende.

Langt fra alfarvej
Man sover som en baby på Sylvia Beach Hotel. Og om morgenen vågner man op til den mest velsmagende buffet i restauranten med det passende navn: Tables of Content. Efter en obligatorisk morgenvandring langs stranden sætter jeg mig til bordet, hvor røræg med Cheddarost ledsages af hjemmebagt brød, fem forskellige slags friskpresset juice, ferskentærte, blåbærmarmelade, tranebærmuffins, alskens former for müsli samt en masse rare sager, jeg end ikke kender navnene på.
Således rustet er tiden inde til at beslutte, om man skal rejse videre ud i det amerikanske. Eller om man skal blive på stedet og nøjes med en ekspedition ind i den næste bog. Hvis økonomien tillader det, er valget ikke svært.
I hvert værelse findes en gæstebog, hvor man kan skrive indtryk og bemærkninger. I bogen på F. Scott Fitzgerald- værelset har en tidligere beboer bemærket: »This room reflects nothing of the frenzied pace in which Scott and Zelda drove themselves to self-destruction.«
Nej, lykkeligvis. Sylvia Beach Hotel er i sandhed langt fra hverdagen. Og egentlig er det et af den slags steder, man helst ikke deler med for mange. Skulle læsere af dette imidlertid føle sig fristet, skal det nævnes, at man bør reservere værelse på forhånd. Selv om hotellet ligger uden for alfarvej, er der optaget de fleste dage af året. Hotellet har mange stamgæster, der vender tilbage efter mere. Deres ærbødige drømmer om at blive én af dem.

*Sylvia Beach Hotel, 267 N.W. Cliff, Newport, Oregon 97365, tlf.: +1 541 265 5428. Priserne svinger med sæsonen og ligger mellem små 100 og ca. 160 dollar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her