Læsetid: 3 min.

Venstre kan ikke holde skatteløfte

Venstres amtsborgmestre vil ikke garantere, at de vil holde skatten i ro i den kommende valgperiode, så Anders Foghs løfte om skattestop hænger i en meget tynd tråd
26. april 2001

Venstres amtsborgmestre vil ikke garantere, at de vil holde skatten i ro
i den kommende valgperiode, så Anders Foghs løfte om skattestop hænger i en meget tynd tråd

Anders Fogh Rasmussens helt centrale løfte i den kommende valgkamp – løftet om at indføre et skattestop så snart han bliver statsminister – bliver underminineret af flere af Venstres amtsborgmestre. De afviser over for Information at garantere, at de vil holde skatten i ro i den kommende valgperiode. Og enkelte af borgmestrene forudser endda, at de bliver nødt til at hæve den.
Således siger Knud Munk Nielsen (V), amtsborgmester i Ringkøbing Amt:
»Jeg tror ikke, at vi kan undgå at hæve skatten lidt i de kommende år.«
Og fra Bornholm udtaler amtsborgmester Knud Andersen (V):
»I Bornholms Amt har vi både befolkningstilbagegang og landets laveste gennemsnitsindkomst. Og medmindre udligningsordningen bliver forbedret, og regeringen begynder at føre en langt mere provinsvenlig regionalpolitik, så bliver vi formentlig nødt til at hæve skatten inden for de næste år.«
Samtlige Venstre-amtsborgmestre, som Information har talt med, understreger, at de i princippet støtter Foghs tanke om at indføre et skattestop. Men de påpeger samtidig, at de står over for store udgifter i de kommende år, især på det sociale område og på sygehusområdet.
Desuden er der en del amter, der frygter, at de vil miste mange penge på den nye fordelingsaftale vedrørende de sociale udgifter – den såkaldte grundtakstmodel – der er blevet indgået mellem kommunerne og amterne.
Karen Nøhr, der sidder som radikal amtsborgmester i spidsen for en borgerlig koalition på Fyns Amt, mener ikke, at det er muligt for amtsborgmestrene at garantere et skattestop.
»Sådan en garanti kan man ikke give,« siger hun. »Vi kører med store budgetter. Og der kan hurtigt ske noget, der bevirker, at vi bliver nødt til at hæve skatten. Der kan blive flere syge borgere. Eller kommunerne kan beslutte at lave nogle sociale foranstaltninger, som vi skal være med til at betale for.«

Vi kæmper for det
I Ringkøbing Amt oplyser Knud Munk Nielsen, at amtet i den kommendde valgperiode især vil komme til at bruge penge på at få fjernet ventelisterne på sygehusene og på det sociale område. Derudover regner amtet med at tabe mellem 25 og 40 millioner på den ændringen af den sociale finansieringsmodel.
»Det betyder, at vi kommer til at mangle penge. Og dem kan vi skaffe på to måder: Enten gennem forhandlinger med regeringen eller ved skattestigninger. Og jeg tror, at vi bliver nødt til tage begge metoder i brug,« siger amtsborgmesteren.
I Vejle Amt oplyser amtsborgmester Otto Herskind Jørgensen (V), at beregningerne viser, at amtet i 2003 ikke længere vil kunne finansiere sine udgifter med en uændret skattetakst.
»Derfor er vi allerede nu gået i gang med at undersøge, hvordan vi kan spare på vores institutioner,« siger han. »Jeg kan imidlertid ikke garantere, at det lykkes for os at holde skatten i ro. Jeg kan kun love, at vi kæmper for det.«

Hårdt ramt
Heller ikke i Roskilde vil Venstre-amtsborgmesteren, Kristian Ebbensgaard, udstede nogen løfter om et skattestop.
»Jeg vil meget gerne undgå at hæve skatten,« siger han. »Men det ser ud til, at vi bliver ret hårdt ramt af omlægningen af de sociale udgifter, så jeg kan ikke love noget. Selv om vi må justere vores skatteprocent lidt, vil vi dog stadig have en af landets laveste.«
Også Venstres amtsborgmester i Sønderjyllands Amt, Carl Holst, viger tilbage fra at udstede et egentlig skattestops-løfte.
»Men jeg forventer, at vi kan holde skatterne i ro i de næste år,« siger han.
Fra Laurits Tørnæs i Ribe Amt lyder udmeldingen, at amtet vil kunne undgå skattestigninger, hvis det ikke bliver pålagt en række ekstraopgaver af regeringen.
Lars Løkke Rasmussen, der både er næstformand i Venstre og amtsborgmester i Frederiksborg Amt, siger, at Venstres skattestopsløfte skal betragtes som et løfte om, at den samlede skatteopkrævningsprocent på landsplan holdes uændret.
»Ringkøbing Amt kan for eksempel godt sætte skatten op, hvis Århus Amt sætter den tilsvarende ned,« siger han.
»Men der er ingen tvivl om, at amterne skal udvise
disciplin, hvis de skal leve op til en aftale om, at skatterne samlet set ikke må stige.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her