Læsetid: 3 min.

Venstrefløjvar jaget vildt

Et genfundet Gestapo-kartotek viser, at langt de fleste ofre for Gestapo i Østrig var fra den yderste venstrefløj
24. april 2001

WIEN – Informationer, som er kommet til offentlighedens kendskab fra et genfundet Gestapo-kartotek i Wien, understreger en kendsgerning, som man nok har haft viden om, men som man ikke har villet vide af; at det var den yderste venstrefløj, der stod i første række for Gestapos forfølgelser.
Kommunistisk aktivitet er en af de oftest opførte ankla-gepunkter på kartotekskortene ved siden af kontakt med fremmedarbejdere og arbejdsnedlæggelse blandt fremmedarbejdere. Mens det østrigske kommunistparti i dag er en lille ubetydelig gruppe, som oven i købet blev kompromitteret ved sin rolle som pengevask-central for det østrigske kommunistparti, var det faktisk kommunisterne, der også i Østrig stod i første række i modstanden mod nazistyret.
Gestapoarkivet rører dermed ved en side af Østrigs nyere historie, som befolkningen endnu har svært ved at komme til rette med. Det sker på et tidspunkt, da den borgerlige regering har sikret sig intenational anerkendelse for sin resolutte løsning af erstatningsproblemet over for holocoast-ofrene. Nu mindes man om, at jødeforfølgelsen kun var en del af nazisternes umenneskelighed.

Hitlers første ofre
Af de 12.000 Gestapo-ofre var kun 1.500 jøder. Jøderne blev nemlig kun afhørt af gestapo, hvis de havde begået lovovertrædelser, så som ikke at bære jødestjerne eller at tilrane sig en siddeplads i en sporvogn! Arkivet synes derfor måske at støtte den gamle østrigske forklaring, at østrigerne var de første ofre for Hitler. Men der var også mange østrigere blandt Gestapo-bødlerne. Gestapo-kontoret i Hotel Metropol i Wien var det største i naziriget. Med 900 ansatte var det sågar større end hovedkvarteret i Berlin.
Endnu en kendsgerning fremgår af kartoteket: En tredjedel af de anklagede var blevet angivet af folk fra deres nære omgivelser. Alt det kan være forklaringen på, at Gestapo-kartoteket, hvis eksistens man har kendt til siden afslutningen af krigen, var forsvundet i 50 år.

Tilfældig opdagelse
Først da en historiker sidste år søgte oplysninger til en doktorafhandling i de 37 kasser, som stod under betegnelsen ’Gau-arkivet’ i byen Wiens officielle arkiv, opdagede han, at denne misvisende bestemmelse dækkede over det forsvundne Gestapo-kartotek. Gisela Wibihail fra Dokumentationscentret for den østrigske Modstandsbevægelse siger til Information, at kartotekets forsvinden ikke alene skyldes østrigsk bureaukrati. Der har nemlig været folk, der nøje vidste, hvad det indeholdt. Det fremgår af, at der er blevet foretaget tilføjelser på dokumenterne, og at de gamle etiketter er blevet erstattet med computer-skrevne. Wibihail tilføjer, at regeringen samtidig er uvillig til at bevilge de tilstrækkelige penge til oprettelsen af et elektronisk data-central for politisk forfulgte, sådan som man har det for jødiske naziofre. En sådan datacentrals oplysninger ville kunne støtte udforskningen af de enkelte skæbner, som kartoteket skildrer.
Kartotekets værdi er så stor, fordi det er det mest omfattende materiale om Gestapos virksomhed, som findes. Gestapo begyndte nemlig oktober 1944 på en systematisk tilintetgørelse af alt materiale. Derfor er der ud over dette kartotek kun mindre materialesamlinger til rådighed fra Berlin, Wiesbaden, Würz-burg og Düsseldorf.
Hertil kommer, at kartoteket med sine tre portrætter af hver af de afhørte, virker emotionalt stærkt. Ved siden af disse fotos, som for en iagttager i dag synes at udstråle en blanding af mod, stolthed og forbløffelse, står Getsapos personbeskrivelser: »skumle«, »lumske«, »vigende pande«, »udstående ører«, »arbejdssky«, »asocialt sinde-lag«. De skal opveje det som regel ret tynde bevismateriale for de skarpe anklager, der ofte drejer sig om »forberedelse af højforræderi«. For samtlige 12.000 personer i kartoteket førte den videre vej til fængsel, arbejds- eller udryddelseslejr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her