Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

27. april 2001

(2. sektion)

www.blackmask.com
*På trods af at jeg ikke er den lykkelige(?) ejer af en rocketbook, eller hvad de nu hedder de nyeste såkaldte e-bøger, har jeg forelsket mig lidt i dette site, hvor man kan downloade tusindvis af forskellige tekster i 6 forskellige formater - Ms-Reader, Acrobat, Rocket e-book og et par stykker til. Det skægge ved Blackmask er, at det ikke kun er de klassiske tekster, man også kan finde andre steder - der er også hundredevis af pulp-historier, detektiv- og/eller science fictionhistorier om Doc Savage eller The Shadow eller John Silence, den synske detektiv. Læg dertil de lidt mere respektable H.G. Wells og Mary Shelley, og der er potentielt tusindvis af timers kulørt underholdning til den bærbare. ML

www.BloomsburyMagazine.com
*Der var engang i begyndelsen af forrige århundrede, hvor Bloomsbury i midten af London i en kort årrække med en vis ret kunne kalde sig verdens litterære centrum. At dette i øvrigt udmærkede online-magasin påstår at befinde sig “i bogverdenens epicentrum,” siger noget om dets charmerende anglocentriske udgangspunkt, men det forhindrer det bestemt ikke i at være både intelligent og smagfuldt - og et eller andet sted skal man jo høre hjemme. Det nyeste nummer har blandt andet artikler om det litterære New York og om Shakespeare i anledning af dennes kombinerede døds- og fødselsdag.ML

//daphne.palomar.edu/shakespeare
*23. april er Skt. Georgs dag, og Skt. Georg er Englands skytsengel. Det er ved skæbnens mellemkomst også den dag, William Shakespeare døde, og da han også blev født deromkring, har man besluttet, at det nok også var hans fødselsdag, så går det hele jo op. Skt. William findes der naturligvis hundredvis af hjemmesider om (også en shakespeare.com), men denne her er den bedste, jeg kender. Der er selvfølgelig langt mere materiale, end nogen dødelig nogen sinde kan håbe på at komme igennem, deriblandt en imponerende samling tekster, der udgjorde bardens kilder - Saxos Danmarkshistorie og Canterburyfortællingerne og alle den slags ting. ML

www.argus.nu
*Det er trist at måtte sige det, men denne svenske bogportal er milevidt foran noget som helst, vi har i Danmark. På den anden side er mængden af links så svimlende, at man slet ikke ved, hvor man skulle ende og begynde, hvis man ville udforske alle de svenske sider, der åbenbart findes om bøger og litteratur. For slet ikke at tale om de engelsksprogede, som også er gavmildt repræsenterede. Tidsskrifter, e-zines, anmeldelser, konferencer og festivaller i ind- og udland, forlag, skrivekurser, ordbøger - lige meget hvad man søger, kan man være så godt som sikker på, at det er der. ML

www.aslan.dk
*Oh, den GODE HISTORIE man hører så meget om, hvad mon den egentlig er? Den er en fortælling selvfølgelig, i ordets egentlige betydning, altså en historie, der fortælles mundtligt. Foreningen ASLAN er et samlingssted for folk, der elsker fortællinger, hvad enten det nu er myter, anekdoter, personlige beretninger, religiøse historier eller historier for børn. For en hjemmeside af denne art har ASLAN en katastrofal fejl - der er ikke andet end tekst! Men der er da i det mindste adresser til mere eller mindre professionelle fortællere, som man kan sætte sig i forbindelse hvis man lyst til at høre en god historie snarere end at læse den.ML

www.nobel.se/literature
*Den svenske nobelprisstiftelse har, som man ville forvente også en egen hjemmeside, og den er ikke så ringe endda - man kan selvfølgelig få be- eller afkræftet alle sine eventuelle fordomme om, hvor tåbelige akademiet har været i sin tid. At skulle vælge det mest fremragende af blivende værdi fra sin samtid er vel næppe nogen helt nem opgave, og er man i et bare nogenlunde generøst humør, så kan man da godt undres over, at komiteen i hvert fald en gang imellem faktisk har ramt rigtigt. Hvis en dansk forfatter fra det tyvende århundrede skulle være nobelprisen værd, ja så er Johannes V. Jensen da et godt bud. Hemingway er der, og T.S. Eliot og William Faulkner og Samuel Beckett, og selv om man udmærket kan diskutere mange af de andre navne, er det da i hvert fald et fint selskab at være i. ML

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her