Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

20. april 2001

(2. sektion)

Journalistik til den ny verden
*The Independent Media Center, www.indymedia.org, er et af de steder på Internettet, hvor trådene løber sammen i tidens globaliserede, mere eller mindre uorganiserede og uoverskuelige oprør mod den globale markedskapitalismes skadevirkninger.
’Indy’, som deltagerne selv kalder netværket, befolkes af kollektivt ledede alternativ-medier i alverdens lande. Medier, der arbejder for »at skabe radikale, troværdige og engagerede historier om sandheden,« som det hedder på den centrale hjemmeside.
The Independent Media Center blev etableret af en stribe uafhængige medieorganisationer og aktivister op til demonstrationerne mod WTO-mødet i Seattle i 1999. Her præsenterede man på Nettet øjebliksaktuelle rapporter, billeder og lyd fra protesterne, der endte med WTO-mødets afbrydelse. Man lavede sin egen Seattle-avis, sin egen ad hoc-radiostation m.m. Man arbejder for en ’hovedløs’ journalistik frigjort fra store centralredaktioners ensretning og politisk-økonomiske kontrol og med direkte adgang til publikum for den enkelte mediearbejder eller det enkelte lokale alternativ-medie.
Med en fælles elektronisk adresse som eneste nødvendige afsæt er der i videnssamfundet ikke længere brug for de store mediekoncerner. Viden er fri og flyder frit rundt i cyberspace.
Siden Seattle har ’indy’ konsolideret sig ved at sammenknytte et netværk af hundreder af medie-aktivister i en lang række lande. Klikker man f.eks. på Sverige, får man radikala digitale nyheter, der som topnyhed bringer historien om planlagte protester mod et møde for EU’s finansministre og centralbankchefer i Malmø i den forestående weekend. De radikale nyheder udsendes af noget, der hedder Yelah.net og karakteriserer sig selv som et journalistisk magasin for udogmatiske venstrefløjsfolk. Klikker man på Quebec, møder man hjemmesiden for Centre for Media Alternatives of Quebec 2001, der i sig selv er et elektronisk samlingspunkt for de mange grupper, der er optaget af denne weekends frihandels-topmøde i Quebec City.
Indy har »udviklet sig til en overraskende effektiv nyhedsorganisation,« skriver en af Nettets pionermedier, Wired News, i en omtale af The Independent Media Center.
Washington Post udnævnte indy-hjemmesiden til »dagens globale hjemmeside« under demonstrationerne mod Verdensbanken og Den Internationale Valutafond i Prag sidste år.
Hjemmesiden »gør mere end at bryde mediekoncernernes monopol på at fortælle historier. Den opfinder nye mediemodeller, som er eksemplarisk indrettet til at afspejle den internationale og mangfoldige natur af den internationale protestbevægelse,« siger den canadiske forfatter Naomi Klein om www.indymedia.orgjsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her