Læsetid: 3 min.

Fra Abe til Øverland

Leksikon over udenlandske forfattere kommer bredt omkring – men er ikke fri for irriterende forsømmelse
10. maj 2001

(2. sektion)

Leksikon
Mængden af læseværdige forfattere er uoverskuelig. Og det antal, man burde kende noget til, er endnu større. En banal, men også handlingslammende sandhed: Hvem har ikke opsøgt det lokale bibliotek – og gået tomhændet bort, druknet i mængden forfatternavne, man ikke kender?
Med sine 1500 opslag byder Gads udenlandske forfatter leksikon sig til som et værktøj i kampen mod den litterære uvidenhed. Ganske vist kommer et etbindsleksikon som dette aldrig ud i litteraturens underbelyste afkroge. Men mindre kan vel også gøre det. Og skønt det også har enkelte skønhedspletter, så virker det nye leksikon som et både godt og uprætentiøst hjælpemiddel.
Særligt godt er det, at det ikke lefler for den helt nye litteratur, men ligeligt dækker gamle og moderne forfattere, europæiske såvel som ikke-europæiske, populære såvel som geheimtips. Her er man hverken høj- eller lavpandet, men et sted midt imellem.
Der er opslag om både den amerikanske kitsch-dronning Jean Marie Auel – hende med Hulebjørnens Klan og istidens seksuelle revolution – men også om kendte, samfundskritiske realister og det 20. århundredes kongerække af eksperimenterende æggehoveder.
Samtidig er der en overraskende god dækning af de gamle bøgers kanoniserede og mindre kanoniserede forfattere. Og der er taget behørigt med nordiske forfattere med, og vist også taget hensyn til om forfatterne er oversat til dansk eller er. Mange punktopslag har endnu ikke fundet nævneværdige huller.

Korte opslag
I de enkelte opslag finder man oplysninger om forfatternes fødsels- og dødsår, biografiske rids, litteraturhistoriske oplysninger og lister over hovedværkerne – der gerne får en enkelt kommentar med på vejen. Det er kort og faktuelt, sådan skal det være.
Det skæmmer imidlertid, at enkelte litterære karakteristikker er både vage og udflydende. At amerikanske John Ashberys digte har et »obskurt præg« og »forbindes med den postmodernistiske digtning« er ikke forkert, men det giver bestemt heller ikke et godt billede af hans forfatterskab.
Andre gange fylder forfatternes liv og levned mere end beskrivelsen af deres bøger. Det er en uskik, men absolut tilgivelig: Det har altid været en særlig leksikalsk fornøjelse at læse et helt livs begivenheder kogt ned til tre sætninger. Her om den islandske barokdigter Hallgrimur Pétursson (1614-1674):
»Pétursson fik til opgave at kristne en gruppe islændinge i København, som var blevet taget til fange under et maurisk togt på Island, solgt som slaver og siden købt fri af danskerne.«
Den skal man lige have to gange – og det bliver ikke lettere at tro på af den grund.

Danske oversættelser
Gads udenlandske forfatter leksikon er en forkortet og bearbejdet udgave af det noget større, engelske Larousse Dictionary of Writers. Der er ingen grund til at rynke på næsen over genbruget, artiklerne er udvalgt – 300 af dem nyskrevne – så det passer til et dansk publikum.
Som en ekstra krølle på halen gør man opmærksom på eventuelle danske oversættelser af de forskellige forfattere. Det er en god og nødvendig service, der desværre er mangelfuld: Kun hele, oversatte bøger bliver nævnt, hvorimod mange vigtige oversættelser i tidsskrifter bliver ignoreret. Det samme gør antologier med oversættelser i.
Og det er en rigtig ærgerlig fejl. Nu får man ikke at vide, at symbolisten Stephane Mallarmés hovedværk Un coup de dés faktisk findes oversat i tidsskriftet Det tredje millenium. Og man får ikke oplyst, at den amerikanske digter William Carlos Williams kan findes i flere numre af Banana Split. For blot at nævne to eksempler.
På trods af forsømmelserne er Gads nye leksikon da absolut brugbart. Har man ikke et andet forfatterleksikon blandt sine bøger, så er dette et udmærket bud.

*Gads udenlandske forfatter leksikon. Oversat og redigeret af Berit Højberg. 672 sider. 299 kr. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her