Læsetid: 4 min.

Avisdirektør likvideret af ETA

Direktør for den baskiske avis El Diario Vasco blev dræbt i går morges af den baskiske terrorgruppe ETA. Nationalistlederen Juan José Ibarretxe distancerer sig fra ETA’s politiske arm, Euskal Herritarok, og gør tilnærmelser til socialisterne
25. maj 2001

PALMA - Klokken halv ni i går morges slog den baskiske terrorgruppe ETA atter til. Den 54-årige finansdirektør Santiago Oleaga Elejabarrieta fra den baskiske avis, El Diario Vasco, blev skudt med syv skud i ryggen, da han steg ud af sin Saab 9000 på parkeringspladsen ved et hospital i San Sebastian. En time senere blev en bilbombe, der var placeret i en Renault 5 kun en kilometer fra hospitalet, bragt til sprængning. Ingen kom til skade ved eksplosionen.
Santiago Oleaga, der er far til to børn, er den 31. person, der er blevet dræbt af terroristerne siden ophøret af den baskiske våbenhvile i december 1999.
Hans avis El Diario Vasco har – som andre baskiske medier – været udsat for flere attentatforsøg, og i februar fandt man under anholdelsen af ETA’s Ttotto-kommandogruppe papirer, der viste, at den havde planlagt at sprænge avisens lokaler i San Sebastian i luften. Og i marts fandt politiet planer hos ETA’s Gaua-kommandogruppe, der viste, at den i fem uger nøje havde overvåget avisens chefredaktør Gabriel Mujika for at lave et attentat mod ham.
I modsætning til Mujika havde Santiago Oleaga ikke en livvagt til at beskytte sig. Attentatet er led i ETA’s kampagne for at skabe frygt i bredere kredse af det baskiske samfund. Den 15. maj mistede journalisten Gorka Landaburu flere fingerled og blev såret, da en brevbombe eksploderede i hans hjem. Og onsdag opdagede en privat sikkerhedsvagt fra det baskiske universitet i Bilbao en bombe i sin bil.

En ruin
Både Spaniens konservative regering, det spanske socialistparti og den baskiske nationalistregering har i skarpe vendinger fordømt ETA’s mord på Oleaga. Til gengæld har ETA’s politiske arm, Euskal Herritarok, nægtet at fordømme attentatet.
Den siddende baskiske ministerpræsident Juan José Ibarretxe fra nationalistpartiet PNV kalder mordet på Oleaga et »brutalt og barbarisk drab«. Han siger, at ETA’s »pistolskud udelukkende fører til en etisk, moralsk, politisk og økonomisk ruin«.
»ETA ønsker dræbende at genvinde det, som man tabte forrige søndag,« tilføjer han.
Ibarretxe henviser til det baskiske regionalvalg søndag den 13. maj, hvor Euskal Herritarok (EH) gik markant tilbage til ti procent og mistede halvdelen af sine mandater. Ibarretxes koalition af nationalistpartier – PNV og det socialdemokratiske Eusko Alkartasuna – gik frem til 42,7 procent af stemmerne og 33 mandater, og siden valget har Ibarretxe brugt sin styrkede position til skærpe tonen overfor EH.
I tirsdags mødtes han med EH’s leder, Arnaldo Otegi, i en forhandlingsrunde for at sikre sig et flertal af det baskiske parlaments 75 mandater. På mødet gjorde Ibarretxe det klart, at samarbejde og nye møder mellem de to partier er udelukket, så længe EH nægter at fordømme
ETA’s vold, og så længe ETA fortsætter med at myrde.
Det er et kursskifte i forhold til før valget, hvor Ibarretxe talte om ’forhandlinger uden forhåndsbetingelser’. Og det er et kursskifte i forhold til nationalistpartiets tidligere strategi, der i september 1998 førte til Lizarra-aftalen for baskisk selvstændighed med EH og brugte EH som støtteparti i parlamentet. Det er ’fortidens instrumenter’, siger Ibarretxe nu og forsøger at signalere politisk moderation.

Tilnærmelser
I aften deltager han i en demonstration under parolen »ETA nej, Fred og frihed.« Tilføjelsen frihed er en fremstrakt arm til socialistpartiet, der under valgkampen førte en hård kurs overfor nationalisterne for ikke klart og utvetydigt at forsvare den spanske forfatning og frihedsrettighederne.
Et andet symbol på, at Ibarretxe ønsker at nærme sig socialisterne, er, at hans forretningsministerium vil skride ind overfor et initiativ til civil ulydighed i Hernani, hvor det EH-styrede byråd ellers har besluttet at nedlægge festdagene for den spanske forfatning (6/12) og for den spanske kulturverden (12/10).
De baskiske socialisters leder Nicholás Redondo mødtes onsdag to timer med Ibarretxe. Redondo lovede at føre en »konstruktiv og fleksibel« opposition i parlamentet og at »overvinde den manglende politiske kommunikation« for at skabe en samlet front af demokratiske partier imod terrorismen.
Socialisterne overvejer at stemme blankt ved konstitueringen af Ibarrretxe som
lehendakari – regeringschef – for at vise god vilje. De har i de seneste dage forsøgt at distancere sig en smule fra de konservative, som de var i alliance med før valget.
Men Redondo er dog forsigtig med at omfavne Ibarretxe fuldt og helt. For der er store spændinger internt mellem nationalisterne, og ikke alle deler Ibarretxes moderate linie. Koalitionspartiet Eusko Alkartasuna siger f.eks., at valgsejren den 13. maj skal bruges til at bane vej for baskisk ’suverænitet’ – og en euskaldunisering af Baskerlandet omkring det baskiske sprog – imod ’den spanske imperialistiske front’.
I går skulle Ibarretxe efter planen have mødtes med lederen af de baskiske liberalkonservative i Partido Popular (PP), Jaime Mayor Oreja. Men mødet blev aflyst efter mordet på Santiago Oleaga, og det er udskudt til næste uge.
Oreja sagde dog, at Ibarretxe som lehendakari vil kunne regne ’med fuld støtte’ fra PP’s side i kampen mod terrorismen.
»Det er nødvendigt med en stemme, der siger, at det er muligt at stoppe ETA,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her