Læsetid: 3 min.

Baggårdsastronauten Brian Walker

I traditionen af de store vovehalse som Charles Lindberg og Wright-brødrene vil en amerikaner erobre rummet på egen hånd
21. maj 2001

I traditionen af de store vovehalse som Charles Lindberg og Wright-brødrene vil
en amerikaner erobre rummet på egen hånd

Nye grænser
Opfinderen Brian Walker har planer om at skyde sig selv ud af atmosfæren i en hjemmelavet raket. I løbet af de sidste to år har ’Rocket Guy’ Walker, som de kalder ham i byen Bend i Oregon, arbejdet på at konstruere sin Earthstar 1, en Jules Verne-agtig raket, der skal kunne skyde ham op i en to minutter lang eksplosion af hydrogenperoxid, (brintoverilte). I en højde på omtrendt 50 kilometer vil han så – i et kort øjeblik – opleve en næsten vægtløs tilstand inden jorden trækker ham tilbage til overfladen igen.
»Hele min mission går ud på at vise, hvad en enkel person er i stand til at gøre,« siger Walker, der efter to semestre på det tekniske universitet droppede ud for selv at lære sig raketvidenskab og tjene nogle ordentlige penge.
»Det har været min drøm siden jeg var seks,« siger Walker. »Men jeg tænkte at min chancer for at blive valgt af NASA var ret små, og derfor valgte jeg at gå egne veje.«
I dag, i en alder af 44 år, har Walker gjort sig selv til mangemillionær ved at opfinde alskens legetøj til salg i supermarkeder. 18 patenter er det blevet til og et lige så stort antal checks hvert år.

Raket til genbrug
Opsendelsen er planlagt til maj næste år, og den vil foregå fra en 60 meter høj affyrringsrampe på en udtørret sø et sted i det centrale Oregon. Hvis alt går efter planen vil dampraketterne og de 12 Earthstar 1-motorer generere et tryk, som kan støde 5.500 kilo afsted ved lift-off, og efter 15 sekunder vil raketten og Brian Walker være ude af syne.
De næste 85 sekunder vil en 90 procent koncentreret blanding af hydrogenperoxid vælte ud af en gigantisk raket og hen over en sølvplade, der skal fungere som katalysator for en kraftig kemisk reaktion, der skal producere den damp, som giver raketten fremdrift.
Walker har beregnet, at Earthstar 1 vil komme op på en hastighed svarende til fire gange lydens – cirka 3.500 km/t.
I en højde af 50 kilometer vil brændstoftanken afkobles og med en faldskæm langsomt svæve tilbage til jorden – forhåbentlig for at kunne bruges igen senere. Selve raketten vil fortsætte sin opstigning til næsten 52 kilometers højde, hvor Walker vil opleve det største øjeblik i sit liv: Et par minutters mikrogravitation.

Fans og barpiger
Når den udbrændte raket i en mild bue vender om og træder ind i atmosfæren igen vil en stor airbag pustes op for at sagte farten.
Længere nede vil en stor faldskærm åbne sig og føre Walker og Earthstar 1 stille og roligt tilbage til den udtørrede sø.
Hvis alt går vel vil en pickup stå og vente på Walker og transportere ham hen til fans og 15 barpiger, som vil afklimatisere ham på behørig vis med kys og champagne.

NASA tror på ham
Walker er ikke bange for at miste livet.
»Hvis jeg dør, dør jeg,« siger han prosaisk. »Jeg vil hellere dø imens jeg gør forsøget end at være bitter resten af mit liv over, at jeg aldrig har gjort det.«
Walker ved godt at mange ser ham som skør eventyrer – en fantast, der blot har fundet en opsigtsvækkende måde at dø på. Men Walker er ligeglad. »Hey, alle sagde at også Wright-brødrene og Charles Lindberg var sindsyge da de lavede deres historiske flyvninger,« siger Walker og er sikker på at han vil blive den første almindelige borger, der katapulterer sig selv op i det tomme rum.
»Énmands-rumprogrammet kan meget vel gå hen og lykkes,« siger også NASA-ingeniøren Robert Frisbee fra Jet Propulsion Laboratory i Californien. »I teorien ser jeg ikke nogen grund til, at hans idé ikke skulle virke. Jeg ønsker ham held og lykke,« siger Frisbee.
Eneste hindring kan blive den amerikanske Federal Aviation Administration, som har krævet at Walker fremlægger en flyplan og detaljer i hans raketdesign.
»Hvis de ikke vil give mig en tilladelse, tager jeg sgu’ bare det hele over grænsen til Mexico,« siger Walker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her