Læsetid: 2 min.

Bogkort

4. maj 2001

(2. sektion)

*Den Blå Port smækker som vanligt præcis på 80-siders grænsen og som ligeledes vanligt efter at have afleveret omtrent to håndfulde tekster af gennemgående høj kvalitet – med plads til både smutteren og supernovaen. Redaktør og -trice Niels Lyngsø og Mette Moestrup har denne 54. gang valgt tolv tekster, hvoraf den, der så afgjort giver størst genskin i undertegnedes læsebriller, er det brev, som Svend Åge Madsen anno 1969 sendte til tidskriftet Mak. Det handler om godhedens revolution og hele baduljen burde citeres, men vi nøjes med en bid slutning: »Som løsen peger De med venstre hånds pegefinger op mod solen – improvisér hvis der er solformørkelse. De kan vide at Deres mission er endt når alle Deres tilskuere begynder at smile.« Ellers omhandler dette nummers temaklynge den halvunge nordiske poesi repræsenteret af Marie Silkeberg, Catharina Gripenberg, Lars Mikael Raattamaa og Ola Julén. Smutteren denne gang må være Jeppe Brixvolds prætentiøse ørken-fragmenter (»Og ØRKENEN lader hjernen gennemgå forkrøblingen, krampningen ind i den krøllede tomhed ...«), men ellers holdes placeringen som et af de bedste danske literaturtidsskrifter i fin stil. (Rhodos, 80 s., 80 kr. i abonnement, 32543020)

*Kritik for sin del har nul besvær med at holde skansen som det bedste danske litteraturtidsskrift, og med det nye nummer runder institutionen nummer 150, hvilket markeres med et tema, der omhandler litteratur og ’ret’, hvilket skal forstås bredt, både i juridisk forstand og som »sociale koder«, som redaktørerne Frederik Stjernfelt og Isak Winkel Holm skriver i lederen, hvor de også skelner mellem to forskellige perspektiver på det politiske i litteraturen: Dels som et spørgsmål om ideologier, og dels som et spørgsmål om mekanismer, dvs. – forsimplet udtrykt – et ’hvordan’ frem for et ’hvad’. Få alle mellemregningerne med i tidsskriftet selv, og læs også – foruden et interview med Borges, som Ditlev Tamm har gravet frem – en hulens bunke artikler/essays/replikker af folk som Stine Teilmann, Theodore Ziolkowski, Rune Gade, Peter Madsen, Anders Toftgaard, Ian Ward, Henrik Stampe Lund, Isak Winkel Holm, Karen Margrethe Simonsen, Alexander Carnera Ljungstrøm, Carl Schmitt m.fl. (Gyldendal, 112 s., 80 kr. i abonnement, 33755623)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her