Læsetid: 2 min.

Bush: ABM-traktat er død

USA’s præsident opfordrer i en tale Rusland til at udarbejde et nyt fælles sikkerhedskoncept og lover, at USA ikke ensidigt vil opstille et raketskjold
2. maj 2001

NEW YORK – Præsident George W. Bush erklærede i går i en skelsættende tale, at USA og Rusland »bør bevæge sig hinsides ABM-traktaten« for at bevare freden i en ny verden, hvor flere og flere stater bestræber sig på at fremstille masseødelæggelsesvåben.
»Vi bliver nødt til at bevæge os hinsides de begrænsninger, som ABM-traktaten har pålagt os. Traktaten holder fortiden i hævd i stedet for at anerkende virkelighedens verden,« understregede den amerikanske præsident i sin med spænding imødesete tale på Fort McNair nær Washington.
Bush blev introduceret af forsvarsminister Donald Rumsfeld, som Bush for nogle måneder siden anmodede om at undersøge forskellige modeller for et missilforsvar. Han var desuden flankeret af udenrigsminister Colin Powell og sikkerhedsrådgiver Condoleeza Rice.
Præsidenten kritiserede ABM-traktatens indskrænkning af USA’s mulighed for at udvikle ny teknologi til forsvarssystemer som et raketskjold, skønt amerikanerne har viet ca. 100 mia. dollar på forskning og udvikling siden 1983.
Selv om Bush ikke gik i særligt dybe detaljer med, hvilken type missilforsvar, hans regering vil vælge at finansiere og udvikle, nævnte
han dog, at »forsvarsministeren allerede har været i stand til at fokusere på et system, der har begrænset kapacitet« til at nedskyde missiler.
Denne model kunne enten være »et landbaseret eller et søbaseret system«. Herefter nævnte Bush flere gange et såkaldt »boost-phase system«, der enten er placeret på krigskibet Aegis eller som kemiske laservåben på jumboflyveren Boeing 747 og antydede, at det var de mest lovende systemer at udvikle inden for en kort årrække.
I går fortalte Pentagon-kilder i Los Angeles Times, at et raketskjold – der skal ramme missiler i deres startfase – måske allerede kan stå færdige i 2004, inden Bush’ embedsperiode løber ud.
På den anden side erkendte Bush i sin tale, at »vi står over for en stor teknologisk udfordring.«
»Når vi en gang har teknologien og systemet klart, vil USA opstille det,« betonede præsidenten. Hvor første del af Bush’ tale gav et klart signal om, at der ingen vej er tilbage til Den Kolde Krigs »afskrækkelsesdoktrin« – i hvilken ABM-traktaten er en hovedhjørnesten – lagde han mere forsonende toner an i anden del af talen.
For det første vil hans regering ikke tage beslutningen om at opstille et missilforsvar »ensidigt«. »Der bliver tale om ægte konsultationer med vores allierede« i Asien og Europa, sagde Bush.
For det andet anser USA ikke Rusland – en demokratisk og fredelig nation – for at være en strategisk fjende. Tværtimod burde USA og Rusland arbejde sammen for at holde freden og i fælleskab blive enige om at erstatte ABM-traktaten med et ny sikkerhedskoncept.
»En gang i fremtiden kan USA og Rusland måske have et fælles forsvar,« konkluderede den amerikanske præsident i en bemærkelsesværdig tale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her