Læsetid: 1 min.

dot.kort

25. maj 2001


*Forsamlingsfrihed? Verdensbanken har aflyst en stor konference om udviklingsøkonomi, planlagt til afholdelse i juni i Barcelona. Begrundelse: Frygt for sammenstød mellem globaliseringskritiske demonstranter og politi. Mindst 3.000 demonstranter var ventet til Barcelona, og det spanske politi havde planer om at lukke Spaniens grænser for demonstranter udefra. Mødet skulle have samlet 200 eksperter til diskussioner om økonomiske udviklingsstrategier for de fattige lande, men banken vil ikke diskutere i en atmosfære af trusler og vold.
»En succes uden fortilfælde,« triumferer nogle demonstrations-arrangører i det britiske dagblad The Guardian.
»I fortiden brændte man bøger for at begrænse den akademiske frihed. Nu forsøger man at hindre akademikere i at nå frem til deres mødesteder,« replicerer Caroline Anstey, talsmand for Verdensbanken.

*Teknisk fix Skrækken for energimangel, som har fået præsident Bush til at bebude mere olie, kul og atomkraft i USA, kan med tiden blive gjort til skamme af ny teknologi, siger amerikanske industrifolk. De er ved at gøre klar til den første praktiske afprøvning af en såkaldt superledning – et 400 meter langt kabel af et særligt keramisk materiale, der kan lede den elektriske strøm uden noget energitab. Kablet installeres i disse dage under et kraftværk i Detroit, hvor det skal fremføre strøm til 14.000 forbrugere. Forløber forsøget som ventet, er man et vigtigt skridt nærmere ibrugtagning af superledere i praktisk elforsyning, skriver Washington Post. Men foreløbig er superledere dog for dyre til at kunne konkurrere med de gamle ledninger.

*Fagre nye børn Der er nu født børn, der kan ses som resultatet af de første eksperimenter med genterapi på menneskelige kønsceller. Børnene rummer DNA fra tre forældre – to kvinder og en mand – som resultat af en særlig teknik til kunstig befrugtning. Det er lægen Jason Barritt, der har behandlet kvinder med en defekt i den væske, der omgiver cellekernen og dens DNA i kvindens æg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her