Læsetid: 2 min.

Elskovssyg og pizzasulten

Vildt og velformet sommergrinegys med indsigt på Kaleidoskop
21. maj 2001

Teater
Alle socialarbejdere, hjemmesygeplejersker og hjemmehjælpere på brokvartererne kender Alex-typen. Distriktspsykiatrien burde vist egentlig komme lidt tiere, det ideelle var måske snarere et kollektiv med støtte, men når nu søsteren er sygeplejerske og i øvrigt har lovet at holde et øje med Alex – så er vi jo det problem mindre...
Alle kvinder kender Søs-typen, de fleste har (haft) en veninde af slagsen. Job og tilsyneladende velfungerende, men bestemte emner fjerner overfladefilmen og nedenunder koger noget, der godt kunne bruge et par timer om ikke på en wienersofa, så i en terapeutstol.
Overfladisk set fejler Søs ikke noget, en hot kæreste ikke kan reparere på et par år med godt med e-vitaminer, østers og selleridiæt, men to centimeter nede skal der ryddes ud i Søs’ manglende skelnen mellem dit og mit og i Søs’ håndtering af den familiære magtbalance.
Forfatteren og instruktøren kender Alex og Søs ind til benet og rollebesætningen – Merete Nørgaard og Sarah Boberg – er et præcisionsskud med det forfjamsket-komiske talent Henrik Noél Olesen som chokoladedrysset på den dampende dramatiske cappucino.

Én for meget
Teksten runder på samme tid illustrativt den vanskelige milimeterudmåling af gråzonen mellem neurose og vanvid og den forrykkede virkelighedsopfattelses grof’ske familiedrivhus.
Hvis man absolut vil svinge den dramafamiliære pegepind, er der både lidt af Enetimes ritualitet og et glimt af Offer for en samlers erotiske gidselsituation i Crazys klangbund. Men det er ligemeget, fordi Lise Jørgensens replikkunst i den grad er hendes egen, samtidig med at hun praktiserer et fuldvoksent overblik over, hvor meget og hvor længe stoffet kan bære.
I starten af søstrenes ulige menage søger forestillingen lidt efter sit leje, men med hjemmeservicemanden Olesens desorienterede, men absolut ikke erotisk uinteresserede ankomst falder den i fuldtonende hak.
Korf har drive og et fast greb i balancegangen mellem farce, mani, sygelighed og sund appetit på frem-og-tilbage og selv om herligheden er kort – godt en time – når Boberg, Nørgaard og Olesen langt i tegningen af den skæve trio, der til stadighed har en spiller for meget til at nå deres drømmes tosomhed.
Nørgaard susende på de blitzhurtigt accellererende skizodigressioners flyvende tæpper og rørende i den trippende tændthed på Olesens buttede kropslighed, Boberg hidsigt hersende i Søs’ private kamp for at holde mandesult, omsorg og jalousi adskilt.
Da søster Nightingale og søster Død pakker sammen, dufter der af amerikansk seriemorderturné i lille hyggelige Kaleidoskop og aldrig har vidnerne grinet så indforstået undervejs.

*Crazy – af Lise Jørgensen. Instr.: Kristiane Korf. Scen.: Sisse Jørgensen.. Mus.: Povl Kristian & Peter Peter. Kaleidoskop t. 2.juni

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her