Læsetid: 4 min.

Film i tv

25. maj 2001

*Gabriel Axel er netop fyldt 83 og har præsenteret sin nye film Leïla i Cannes for angiveligt skuffede kritikere. Også Axels drømmeprojekt, Prinsen af Jylland fra 1994 gav anledning til voldsom skuffelse i de brede kredse, der havde værdsat samme instruktørs Babettes gæstebud. Axel går tilbage til Saxos Amled (Shakespeares inspiration til Hamlet) i fortællingen om Prinsen der bliver gal (i hvert fald tilsyneladende) efter at have bevidnet mordet på sin far, Kongen. Den engelske guide TimeOut måtte spørge om det opstyltede manuskript, de medvirkendes halvhjertede spil og produktionens generelle discount-præg sigtede mod en slags parodi. Næppe frivilligt, må man svare, men mest af alt ligner filmen Monty Python uden vittigheder. – En anden fiasko er Michael Ciminos The Sunchaser fra 1996. Woody Harrelson spiller en succeslæge, der kidnappes af en 16-årig kræftsyg halvindianer Brandon, som ifølge lægen kun har et par måneder tilbage at leve i. Med kurs mod et Navajo-reservat i Arizona diskuteres diverse helbredelsesmetoder, og den bedste synes filmen at finde i Guds fri natur på et bjerg, der kan heale. Romantisk, grandios og intens er filmen på velkendt Cimino-manér, men også rodet og overlæsset.
The Sunchaser/En rejse mod håbet. DR 2, fredag kl. 20.30- 22.30
Prinsen af Jylland. TV2 Zulu, fredag 16.25-18.10

*Fjollefilm som bedst ses med benene oppe og slik, pop-corn og franske kartofler med tilhørende væsker inden for rækkevidde – dem er der mange af på tv-programmerne. En af de bedre er Weekend med Bernie fra 1989, hvor to unge, overarbejdede lønslaver i et stort forsikringsselskab, Larry og Richard, kommer i klemme, da de opdager, at deres chef Bernie har svindlet for to millioner dollars. Under en stor weekend-strandfest i sit Long Island-hjem prøver chef Bernie at få mafia-folk til myrde de frække fyre, men i stedet må han selv lade livet. Nu har Larry og Richard fået et lig på hænderne, men de herlige weekend-festlighederne med de mange flotte piger i bikini skal jo helst fortsætte. De to festglade venner lader derfor som om Bernie stadig lever, binder hans snørebånd sammen med deres egne og går rundt med ham mellem sig. Hvilket fungerer udmærket ved et selskab, hvor ingen forventer svar eller reaktioner fra værten, men har nok i deres eget. – Filmen er skrevet af Robert Klane, der allerede demonstrerede sin barokke, sorte humor i kultfarcen Hvor er farmand?, hvor den moderdominerede George Segal vakte postyr i gorillaforklædning. – Andrew McCarthy og Jonathan Silverman spiller de to fyre, der først og fremmest har party, party, party på hjernen. Filmen blev en stor succes i biograferne og er instrueret af Ted Kotcheff.
Weekend at Bernie’s/Weekend med Bernie. TV2, lørdag kl. 20.35-22.15

*David Lynch fornyede sig med gammelmands-historien The Straight Story, men er ifølge Cannes-udsendinge tilbage på gammel, lidt for velkendt terræn med sin nyeste Mulholland Drive. Men i 1986 var Lynch nyskabende med Blue Velvet, der er og bliver matricen for Lynch’ senere produktion. Her leger han for første gang med melodramaets klicheer og dyrker sin særlige blanding af mystifikation og ironi. – Filmen fortæller en lettere surrealistisk historie om midtvest-provinsbyens nydelige ungersvend Jeffrey (Kyle MacLachlan), der besættes af at udspionere en sensuel natklubsangerinde og via hende dykker ned i en ormegård af sadomasochisme og mærkelig drømmeagtig grusomhed. Lynch lader sig styre af sin fascination af perversion og ondskab og løfter det låg, der normalt ligger over lillebyens bizarre krible-krable-verden. Her finder han sære skikkelser som Dennis Hoppers energiske narkoman, snart farlig, snart sølle, og ikke mindst Dean Stockwells smilende weirdo, der mimer sig igennem det gamle Roy Orbison-nummer In Dreams. – Laura Dern er heltinden, der er næsten lige så voyeur-nysgerrig som MacLachlans Jeffrey og i øvrigt spillede så godt med på Lynch’ noder, at han også gav hende heltinderollen i Vilde hjerter.
Blue Velvet. TvDanmark lørdag kl. 22.00-00.20

*Woody Allen hæver sig – selv når han kun er i middelgod form – betydeligt over det gennemsnitlige spillefilmsniveau på tv, og hans Mig og Afrodite er ikke blot intelligent skrevet, men lever på en helt elementær komisk konfrontation: Allens egen splejs Lenny sat over for den høje, levende kvindeskulptur Mia Sorvino, der med pivstemme og hele luder-pivtøjet spiller moderen til Allens lille adopterede søn. Denne dreng er så lynende godt begavet, at Allen ikke har kunnet dy sig for at opsøge hans biologiske ophav – som altså viser sig at være luderen og deltids-pornoskuespillerinden Linda Ash, også kaldet Judy Cum. En kvinde, der vækker Lennys beskyttertrang, fordi der bag luder-facaden banker et hjerte af guld. Så snart er Lenny i gang med at spille Kirsten Giftekniv og få hende sat godt i vej med en ordentlig ægtemand. Et græsk kor advarer mod situationens mange faldgruber, for Lenny er gift og hans eget ægteskab hænger i en tynd tråd. Men bortset fra en enkelt trøste-nat kommer der ikke nogen erotisk affære ud af dette venskab mellem modsætninger. Og filmen er da også sjovest, når den spiller på kultursammenstødet mellem de to umage personager. Mia Sorvino fik gennembrud og vandt Oscar for sin højkomiske præstation som Linda, og denne rolle er stadig højdepunktet i hendes karriere. Senere har hun medvirket i bl.a. Spike Lees Summer of Sam, aldeles uden pivstemme. Som Lennys kone ses Helena Bonham-Carter, der overbeviser som lettere neurotisk, fortravlet New Yorker, og desuden medvirker Claire Bloom, Jack Warden og Peter Weller samt F. Murray Abraham og Olympia Dukakis som græsk kor.
Mighty Aphrodite/Afrodite og mig. TV2, søndag kl. 23.25-00.10

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her