Læsetid: 4 min.

Film i tv

18. maj 2001

(2. sektion)

*John McNaughton blev berømt og især berygtet for sin ekstreme Henry: Portrait of a Serial Killer (1986), der opretholdt en kølig, klinisk distance i skildringen af en stilfærdig psykopat, der myrder det ene øjeblik og drikker øl det næste med nogenlunde samme hverdagslige selvfølgelighed. Siden har Naughton bl.a. lavet den seværdige Pigen i midten (1992) med Bill Murray, Robert De Niro og Uma Thurman, og også Normal
Life fra 1996 kan vise sig at rumme kvaliteter. Det mener i hvert fald Maltins Filmguide, der fascineres af denne forkvaklede kærlighedshistorie om en tilsyneladende pæn politimand, som slår ind på bankrøver-banen for at forsyne sin stofafhængige unge kone med narko. Også her dyrker McNaughton en nøgtern stil for at få uhyrlighederne (baseret på en virkelig historie) til at tage sig ekstra oprørende ud. Hollywoodstjernen Ashley Judd spiller hustruen, og Luke Perry ses som politimanden.
Normal Life/Et helt almindeligt liv. DR 2, fredag kl. 20.45.-22.30

*Erik Clausens film fra 1993 om smeden Viggo, der gøres »fri til andet arbejde«, er en af hans bedste indsatser i en lang og broget karriere. Halvt i spøg har han erklæret, at det jo var nemt nok at lave en succes om dette emne, for det havde et kæmpe-publikum, nemlig 300.000 arbejdsløse, men det er tværtimod hundesvært – arbejdsløshed sælger jo ikke biografbilletter. Men De frigjorte er så mættet med humor og varme, at den løfter sig ud af trøstesløsheden og bliver et selvfølgeligt udtryk for solidaritet. Katastrofen rammer smeden Viggo (spillet af Clausen selv), da han fyres fra den fabrik, hvor han har arbejdet i 25 år. Han har været en meget aktiv tillidsmand og strejkeorganisator, men nu hjælper hans noget forbenede politiske engagement ham ikke længere, og han må stille sig op i køen af arbejdsløse og kæmpe sig gennem gabende tomme dage. Henvist til selv at klare krisen skal han helt »ned og kysse asfalten«, før han får blik for sin tilværelses sande værdier. Det er ikke en af de film, hvor Clausen giver den som vismand eller Stor Kunstner, til gengæld er den
i al sin groftskårne ligefremhed en varm og djærv fortælling fuld af levende mennesker. Forlægget er en roman af John Nehm, og Leif Sylvester Petersen ses som Viggos fabrikskammerat Iversen, der også fyres, men går egne veje for at holde sig i gang. Også Helle Ryslinge og Anne Marie Helger medvirker.
De frigjorte. DR 1, lørdag kl. 20.55-22.25

*Sam Peckinpah var en af Hollywoods ustyrlige outsidere. Oprørsk, drikfældig og ofte meget udisciplineret havde han det svært med filmbyens establishment, men en enkelt gang gik alt op i en højere enhed for manden, der beundrede John Ford og Akira Kurosawa, men stræbte efter at skabe sin egen mere desillusionerede, volds-
fascinerede heltemytologi. I den legendariske Den vilde bande fortæller han om en gruppe barske fredløse, der svinger mellem voldeligt
anarki og slumrende, men ikke helt uudryddelige humane instinkter. I hvert fald står banden i Peckinpahs øjne moralsk set over datidens kyniske jernbanespekulanter og deres lejemordere. Historien ender med en selvmorderisk mission i Mexico, hvor det for alvor viser sig, at sådanne bander tilhører fortiden. Filmen rendyrkede den koreograferede vold, optaget i slowmotion med en virtuositet, der skabte en død i skønhed. Men trods æstetiseringen gør Den vilde bande stærkt indtryk med sin rå, upolerede miljø- og periode-ægthed. William Holden har en af karrierens bedste roller som den aldrende bandeleder med den smuldrende autoritet, og den altid seværdige Robert Ryan er hans gamle ven, der er gået i jernbaneselskabets sold. Og i biroller ses fremragende spillere som Edmond O’Brien, Warren Oates og Ben Johnson.
The Wild Bunch/Den vilde bande. TvDanmark kl. 22.00-00.45

*Ole Christian Madsen er det upåfaldende navn på en filminstruktør, man efter alt at dømme kommer til at høre meget mere om. Han spænder vidt mellem genrerne og er bedst kendt for den historiske krimiserie Edderkoppen fra 2000 – en standardsættende bravour-opvisning i visuel virtuositet, men også noget udvendig. Madsens reelle sans for miljø og mennesker viser sig mere frugtbart i hans film fra indvandrermiljøerne, novelledramaet Sinans bryllup (1997) og udforskningen af den pakistanske Nørrebro-underverden i Pizza King (1998), begge med Janus Nabil Bakrawi. Og så har Madsen i øvrigt en ny stærkt personlig dogme-film klar i Cannes, En kærlighedshistorie, med Stine Stengade i den dominerende hovedrolle. I lav budget-produktionen Pizza King drager Madsen med håndholdt kamera ud på Københavns mean streets og indfanger en gruppe unge andengenerationsindvandrere, der enten hutler sig igennem eller arbejder for den store fidus. Den lille shawarma-bar Pizza King er deres samlingssted, hvor de råhygger og fortæller historier. I centrum står den unge Junes, der er trængt op i en krog. Han er træt af at sælge tyvekoster til aftagere, der ser ned på ham som andengenerationsindvandrer. Og han føler sig presset ind i sin bedste ven Bobbys desperate og farlige kriminelle planer. Allerhelst vil Junes vende tilbage til boksningen, der gav ham værdighed og identitet. Junes er den snusfornuftige, Bobby den fandenivoldske, og da de to venner finder 25 kilo hash under et indbrud, opstår der en loyalitetskonflikt. Som skærpes, da Junes forelsker sig i en jura-studerende enlig mor uden for den kriminelle mandeverden. Tydeligt påvirket af Martin Scorsese rummer Pizza King gangsterfilm-spænding og rå jargon. Men den er først og fremmest et pågående og usentimentalt portræt af rodløse, splittede kriminelle, der hverken for alvor tilhører deres oprindelige indvandrer-kultur eller føler sig hjemme i den danske hverdag. Ali Kazim yder en fint neddæmpet præstation som Junes, og Janus Nabil Bkarawi har tonsvis af udadvendt energi som Bobby. Desuden ses bl.a. Jimmy Jørgensen og Anders W. Berthelsen.
Pizza King. DR 1, onsdag kl. 21.35-23.20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her