Læsetid: 2 min.

Flugtens pris

Et spil om flugten til Sverige – og døden på sundet
4. maj 2001

(2. sektion)

Syngespil
Som bekendt lykkedes det flertallet af de danske jøder ved modige landsmænds bistand – og for visse vedkommendes: gode betaling – at redde sig over sundet til det neutrale Sverige, da tyskerne i oktober 1943 iværksatte aktionen til efterkommelsen af Hitlers krav om et jødefrit Danmark. Jøderne blev indefra advaret i tide, og tyskerne så i et vist omfang gennem fingrene med flugtaktiviteterne.
Trods den alt i alt vellykkede masseudvandring inden for relativt få timer, hvorved 6.000-7.000 danske og nogle få udenlandske jøder undgik at blive sendt til Theresienstadt, nåede imidlertid ikke alle flygtende jøder frem til bestemmelsessted og frihed. Og nogle af de heldige ankom til Sveriges kyst i en slemt traumatiseret tilstand – efter et mere eller mindre kikset forløb.

Den kæntrede båd
Et sådant fik en lille gruppe unge jøders flugt i en utæt robåd fra et sted på den mørkelagte kyst i nærheden af Snekkersten. Et stykke ude fra kysten kæntrede den overfyldte båd, og alle ti personer ombord, bl. a. et barn på et år, faldt i vandet.
Hver eneste af disse ti flygtninge har i Dea Trier Mørchs kunstneriske bearbejdelse af begivenheden i bogen: Doras Dagbog, fået navn og ansigt.
Dora Thing, født Recht, mor til den lille et-årige Jette Thing – nu gift med troubaduren Povl Dissing – og til historikeren Morten Thing, afleverede i sin tid sin beretning på bånd om flugten til Frihedsmuseet; siden fulgte radioen op med en montage. Dette materiale, suppleret af samtaler med gruppens medlemmer danner grundlag for Dea Trier Mørchs ’spil’ om den unge gruppes flugt.

Välkomna hit
Tre af gruppens medlemmer omkom tragisk i Øresunds efterårskolde vand. De øvrige blev i yderste øjeblik reddet af en sandpumper, hvis kaptajn dog nægtede at sejle dem til Sverige. Turen går derfor tilbage til Danmark, hvorfra de senere kommer med en af fiskekutterne fra nordkysten over sundet til toldernes og svenska polisens modtagelse: Välkomna hit, kära danske vännar, välkomna hit! som de ifølge
mange vidnesbyrd altid sagde til ankommende flygtninge. Når man i den forbindelse – parentetisk bemærket – tænker på, hvad vi for tiden i dette land siger til flygtninge der er så uheldige at havne her! Ved fintællingen viser det sig i øvrigt, at det i virkeligheden var besætningen på den frelsende sandpumper der ligefrem måtte tvinge kaptajnen til at samle jøderne op. Ellers ville han simpelthen have ladet dem drukne. Flygtningenes våde tøj beholder han og sælger det, da han er kommet i land. Sådan er der så meget.
I sandhed er det en smuk og stærkt bevægende bog, Dea Trier Mørch har skabt. Dette er sket i samarbejde med Lars Trier, der har komponeret melodier: Morten Thing har oversat jiddische sangtekster, bl.a. den klassiske Jome, Jome – om pigen der vil have både det ene og andet, men først og sidst vil giftes. Endelig har Andreas Trier Mørch redigeret billedmaterialet og anbragt et bedårende, åndfuldt fotografi af den unge Dora Thing på forsiden.

*Dea Trier Mørch: Doras Dagbog, Et spil om jødernes flugt over Øresund Oktober 1943. 72 s. ill. 175 kr. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu