Læsetid: 3 min.

Fredet dansk fortid opkøbes af svenskere

Flakfortet og Middelgrundsfortet er i fokus for svenske hotelplaner
12. maj 2001

Foruden sejlere i tusindtal svirrer rygterne i solskinnet på Øresunds bølger i disse dage: De to gamle søforter, Flakfortet og Middelgrundsfortet, er ved at blive solgt til en eller flere svenske købere.
Ifølge Informations oplysninger er bl.a. firmaet Malmökranen AB fremme med planer om et hotel- og konferencekoncept på de utraditionelle, men velbeliggende kunstige øer ud for København, som siden militæret rømmede dem i 1984, har udviklet sig til rekreative udflugtsmål, hvor der på en god sæson kan komme op til 80.000 besøgende.
Prisen skulle være 8,5 millioner kroner, og rækkefølgen først Flakfortet (3,5 mio) og så option på senere køb af Middelgrunden (5 mio).
Statens Ejendomsselskab Freja ejendomme A/S fik i 1998-99 overladt de to søforter fra staten med henblik på salg. I selskabets 2000-regnskab er de to forter værdisat med den offentlige ejendomsvurdering: Knap 20 millioner kroner tilsammen.
Vicedirektør Mads Bjerre fra Freja bekræfter, at der nu er kontakt til flere interesserede købere til Flakfortet og Middelgrunden.
»Derudover kan jeg ikke fortælle mere,« siger vicedirektøren til Information med begrundelsen: »Mens forhandlingerne løber, kan man ikke forhandle andre steder end parterne imellem.«
– Skal der være hotel?«
»Det er jo købers projekt, så det kan vi heller ikke sige så meget om.«

De tavse kanoner
Søforterne er en del af den omfattende fæstningsring, der for mere end 100 år siden blev anlagt til forsvar for landets hovedstad. Når specielt søforterne har skrevet sig ind i danmarkshistorien, skyldes det, at de aldrig nogensinde har været i kamp.
Da den eneste mulighed bød sig den 9. april 1940, var de langtrækkende kanoner tavse, så tyske marinefartøjer uhindret kunne sejle forbi og lægge an ved Langelinie.
I dag er Flakfortet, som ligger længst ude, mest en ruin, hvorimod Middelgrundsfortet, som ligger 7,5 km fra Rådhuspladsen og i øvrigt er verdens største kunstige ø, er i meget bedre stand. En større gruppe frivillige er med i foreningen Middelgrundsfortet, der har været med til at indrette en restaurant, udstillinger og overnatningsmuligheder i foreløbig 18 værelser.
Begge søforter er fredede, og der vil derfor være en række begrænsninger for, hvor meget en køber kan ændre. Det skal i givet fald godkendes af Skov- og Naturstyrelsen.
»Vi vil som sælger tydeligt tilkendegive, hvad det er for en slags øer, og hvilke forventninger offentligheden har til øerne fremefter,« siger Mads Bjerre og garanterer, at der fortsat vil være »adgang for offentligheden«, når øerne glider ud af riget.
Blandt støtteforeningens medlemmer får rygterne om et snarligt salg mundvigene til at dale:
»Jeg tvivler på, at offentligheden overhovedet er klar over, at man vil sælge de to forter her,« siger Trine Hahnemann, der driver restauranten, mens formanden for støtteforeningen, Peter Danstrøm spørger, om det næste salgsobjekt så bliver Kronborg eller Rosenborg?
Det svenske firma, Malmökranen AB, som ifølge Informations oplysninger via en københavnsk advokat er i forhandling med Freja, kan ikke være i samme vægtklasse som Sveriges kendte entreprenørvirksomheder Skanska eller NCC.

Finske rulletrapper
Malmökranen AB, som har taget navn efter den store kran på byens skibsværft, optræder med en postboksadresse i Malmö.
Ifølge Malmö Rådhus og den svenske telefonoplysning deler selskabet telefonnummer med en Ture Svensson med bopæl i den lille by Barsebäckhamn.
Her oplyser en genbo, at hr. Svensson p.t. er i Polen, fordi han rejser som serviceoperatør på finske rulletrapper. I svensk erhvervsregister angiver Malmökranen sit formål som bl.a. galleri-aktiviteter og elektriske transportsystemer. Selskabet havde ingen ansatte i 1999, ingen omsætning og et resultat før skat på under 1 mio svenske kr.
Malmökranens københavnske advokat ønsker ikke at udtale sig, men vil forelægge sin klient en henvendelse.
By- og Boligministeriet, som er eneaktionær i Freja, har ikke ønsket at kommentere, hvorvidt en lejekontrakt i en længere årrække kunne være et brugbart alternativ til stykvist frasalg af danmarkshistorien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her