Læsetid: 2 min.

Glem one size-ideologi

Vi har ikke brug for en McMovement, siger Naomi Klein, der har skrevet en succesbog om firma-fjendtlig aktivisme
1. maj 2001

1. maj-matador
Aktivister forsøger i dag at omdanne Londons gader til en gigantisk matador-spilleplade, hvor små grupper af demonstranter i løbet af dagen vil hoppe rundt fra gade til gade, fra plads til plads.
Strategien går i al sin enkelhed ud på at lave så mange små happenings, at politiet ikke kan nå at følge med. Arrangørerne mener, at fagbevægelsen i sin iver efter at få en fod indenfor i det etablerede, politiske system, har forvandlet 1. maj fra en offensiv kampdag for sociale rettigheder til en fadølsfest.
De motiverer det såkaldte »Mayday Monopoly« med, at det klassiske matador-spil på mange måder er blevet et symbol på verdens udvikling. Som optakt til balladen fik den britiske avis, Guardian, i går den canadiske forfatter, Naomi Klein, til at besvare spørgsmål i en online-debat. Hun er om nogen blevet ikon for den ’anti-corporate’-bølge, som har givet nyt liv til unge venstreorienterede i den angelsaksiske del af verden.
Hendes bestseller, No Logo, er solgt i så store oplag, at en af debattørerne i går spurgte hende: »Kunne du tænke dig at få mere indflydelse, end Karl Marx fik?« Et spørgsmål hun dog undlod at besvare.

Kun det sexede
Naomi Klein havde til gengæld mange andre ting, hun gerne ville fortælle sine nye ’anti-corporate’–disciple: »Jeg får ofte en fornemmelse af, at nogle mennesker godt kan lide at være marginale – og selv om de hele tiden snakker om demokrati, har de en fundamental mistillid til andre mennesker. Vi har brug for at udvikle flere alternativer i stedet for blot at præsentere et lukket ideologisk system som det eneste svarÇ« skrev Naomi Klein i Guardians online-debat, og fortsatte:
»Princippet i bevægelsen er, at de enkelte nærsamfund selv må have magten til at definere og opfylde deres egne målsætninger – det betyder ingen McMovement og ingen one-size-fits-all-ideologi. Jeg frygter nogen gange, at det kun er de mest sexede dele af filosofien, der bliver brugt – f.eks. maskerne – i stedet for erfaringerne med at opbygge en bred, demokratisk og ansvarlig bevægelse.«
De forventede gadeoptøjer i London har også givet anledning til en helt ny demonstrant-kategorisering: Slaget i Londons gader ventes således at stå mellem såkaldte »fluffies« og »spikies«, hvor den første gruppe er kulørte aktivister, der udelukkende bruger fredelige former for civil ulydighed, mens den sidste gruppe er de sortklædte autonome, der ikke siger nej til et slagsmål med politiet.
Mere end 9.000 politifolk er udkommanderet for at forhindre optøjer og gadeuorden. Londons politi har erklæret »zero tolerance policy«, hvilket konkret betyder, at politiet agter at foretage såkaldte »præventive arrestationer« af potentielle ballademagere.
I de ’officielle spilleregler’ for 1.maj-matador hedder det blot: »Regler? Der er ingen!«

*www.maydaymonopoly.net

Serie

Debattørerne

Seneste artikler

 • 'Nogle gange er folk bare lidt for enige'

  11. august 2009
  Det er sjældent Informations artikler, der får Thomas Ole Brask Jørgensen til computeren for at skrive indlæg. Det er selve debatten, der tænder. Særligt rygklapperi kan få ham til tasterne
 • 'Jeg kan godt lide at provokere'

  8. august 2009
  Han er efterhånden vant til at blive overfuset på netdebatten. Men først når folk bliver rigtigt sure, viser de deres sande ansigt, mener Claus W. Oreskov, der er blevet kaldt både naiv og en fanatisk kommunist af andre debattører
 • Hvem har ansvaret for forskningen?

  15. december 2008
  Forskningsfrihed er ikke et tema, der optager ret mange andre end de ramte i den offentlige debat
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her