Læsetid: 5 min.

Hen om hjørnet, ned i hashklubben ...

Københavns politidirektør vurderer, at 50.ooo-60.000 borgere hver eneste dag frekventerer de københavnske hashklubber, som der nu lovgives imod
10. maj 2001

Besøgstal
De københavnske hashklubber har så mange kunder, at det svarer til, at hver tiende københavner hver eneste dag besøger en hashklub.
Hvis man skal tro Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen, så er dette høje tal politiets bud på antal daglige kunder i de mellem 50 og 60 københavnske hashklubber.
Politiet vurderer nemlig, at hver af klubberne dagligt sælger cirka tusind små portioner hash på hver ét gram. Og da selv en jævnlig hash-bruger ’kun’ ryger cirka et gram pr. dag, bliver Københavns hashklubber med andre ord hver eneste dag besøgt af cirka 50-60.000 hash-hungrende borgere – ud af hovedstadens knap en halv million indbyggere.
Det kan man slutte sig til af en firesiders redegørelse, som politidirektøren har udarbejdet i starten af februar. Der er nemlig, mener Københavns politidirektør opsummerende, »behov for lovændringer på dette område«.
Og det er da også, hvad der nu er på vej i form af et særligt lovforslag: L 234 »om forbud mod besøgende i bestemte lokaler«. I eftermiddag skal Folketinget førstebehandle lovforslaget, der markerer en ny fase i politiets årelange kamp mod hashen.

Overdriver politiet?
Det er på forhånd givet, at lovforslaget vil få højlydt opbakning fra et solidt flertal i Folketinget og ubesværet bevæge sig gennem første, anden og tredjebehandling. Ikke mindst derfor kan der være god grund til at kigge lidt nærmere på nogle af oplysningerne i politidirektørens redegørelse, som Information har fået aktindsigt i.
For enten kunne det store antal daglige københavnske hashkunder måske få folketingsmedlemmerne til at spekulere på, om ikke der kunne være andre veje end fortsat forbud og kriminalisering af hash. Eller også overdriver Hanne Bech Hansen problemets størrelse, og hvorfor gør hun så det?
Ifølge politidirektøren er det heller ikke ’bare’ hash, der langes over disken i klubberne: Hård narkotika, tyvekoster, våben – foruden at klubberne lægger lokaler til hasardspil og gældsætning af unge, der dermed tvinges ud i kriminalitet.
Der er næppe tvivl om, at politidirektørens (og lovforslagets) tætte sammenkædning af hashklubber på den ene side og på den anden side ubehagelige fænomener som hård narkotika, tyvekoster, våben, hasardspil og forgældede unge, der tvinges til kriminalitet for at betale af på hashgælden, nødvendigvis må gøre et stort indtryk på politikerne.
Ikke mindst af den grund springer det umiddelbart i øjnene i, at alle politidirektørens oplysninger om våben, hård narkotika, hasardspil, gældsætning af unge osv. er »p.t. udokumenterede«, som Hanne Bech Hansen skriver.
Kriminalinspektør Erik Bjørn er dog i stand til at nævne to konkrete eksempler: Under en ransagning i en hashklub endte politiet således i en kælder i Viborggade, hvor de fandt tyvekoster, bl.a. et B&O-tv samt noget sportsbeklædning. Under en anden ransagning endte politiet i en lejlighed i Heimdalsgade, hvor de ud over 20 gram ko-kain og nogle Ecstacy-piller fandt stjålne videoer, kameraer og forskellige beklædningsstykker.

Et kilo om dagen
I forbindelse med antallet af kunder skriver politidirektøren generelt om hashklubberne, at »en omsætning på én kg dagligt ikke er urealistisk«.
Med den forudsætning når politidirektøren hurtigt nogle meget høje tal: Klubberne får derved en »omsætning på 50.ooo-80.000 kr. om dagen«, som Hanne Bech Hansen anfører, da prisen for et gram hash er 50-80 kr.
Politiet ved selvfølgelig, at gramprisen er højest, når en kunde kun køber ét gram ad gangen. Gramprisen falder typisk til 40 kr., hvis kunden
f.eks. køber fem gram. Men ud fra Hanne Bech Hansens oplysninger kan det uden videre konkluderes, at hashklubberne – hvis den daglige omsætning på et kg hash skal nå op på 50.000-80.000 kr. – som hovedregel må sælge hashen i små por-tioner på ét gram ad gangen. Ellers ville indtægten være markant mindre. Da en hashryger – selv med et stort regelmæssigt forbrug – sjældent når op over ét gram om dagen, så giver det sig selv, at der cirka skal tusind kunder til at aftage tusind gram hash.
Og eftersom hashklubberne typisk ikke har døgnåbent, betyder det igen, at der må være rimeligt travlt i åbningstiden: Mellem 60 og 80 kunder i timen. Enhver, der har besøgt en hashklub, ved, at dette langt fra er tilfældet.
På årsplan kan omsætningen i et nedlagt ismejeri eller en forhenværende cigarforretning – stadig ifølge Hanne Bech Hansens forudsætninger – som hashklub nå svimlende højder: Mellem 18 og 28 millioner kroner. For samtlige Københavns hashklubber må der på årsplan derfor være tale om en omsætning på mellem 900 og 1.680 millioner kroner.
Med andre ord er det betydelige beløb, der – i hvert fald ifølge politiets oplysninger – dag for dag, uge for uge havner hos »rocker- og gadebandemiljøerne«, som ifølge lov-forslaget »i væsentligt omfang« har forbindelse til klubberne.

Skal ikke føre bevis
I sin redegørelse forklarer Hanne Bech Hansen også, hvorfor politiets månedlange indsats mod hashklubberne trods store anstrengelser og mange ransagninger hidtil ikke har været en succes:
Selv om politiet har ransaget klubberne gang på gang og beslaglagt alt, hvad man kunne finde, er handlen kort efter i gang igen. Klubberne opererer nemlig ikke med et centralt lager, som politiet kan ramme. Selv om politiet har ransaget klubberne gang på gang, så er det kun mindre partier hash, der beslaglægges. I stedet formoder politiet, at hver enkelt klub bliver forsynet fra et fjernlager.
Meget kort fortalt vil L 234 fjerne kundeunderlaget fra hashklubberne og stresse de åbenbart ganske mange, der dagligt køber hash i disse klubber.
Efter forslaget vil politiet således uden videre kunne forbyde borgerne at besøge bestemte lokaler, hvor politiet har mistanke om, at der foregår hashhandel.
Politiet skal ikke forud bevise ved en domstol, at der sælges hash fra lokalet. Det rækker ifølge politidirektøren med, at salget er »antageliggjort«, »systematisk« og »i et ikke ubetydeligt omfang«.
Forbuddet skal ske med »skiltning på stedet« og annoncer i lokalpressen. Overtrædelse medfører i første omgang bøde, i gentagelsestilfælde fængsel i op til fire måneder. I et parallelt lovforslag lægger boligministeren op til, at husejere hurtigt kan opsige lejemål, der bruges som hashklubber.
Så hvis hashrygerne skal nå at opleve lugten af en hashklub indefra endnu en gang – så er det på høje tid...

FAKTA
Politiets indsats mod hash
*Af politiets narkotikastatistik for sidste år fremgår det, at politiet gennemførte i alt 5.561 beslaglæggelser af hash. En stigning i forhold til 1999, men et fald i antal beslag i forhold til 1998. Omvendt med de beslaglagte mængder: Sidste år beslaglagde politiet knap tre tons hash, i 1999 mere end 14 tons, men ’kun’ halvanden ton i 1998.
*Politiets beslaglæggelser af hamp blev i 1999 det laveste i løbet af de seneste 10 år. I 1999 foretog politiet i alt 101 beslaglæggelser af samlet 337 kg hamp, mindre end halvdelen både hvad angår antal og mængde i forhold til 1998.
*Sidste år rejste politiet sigtelse mod 10.512 personer for ulovlig besiddelse af euforiserende stoffer, herunder hash.
*Straframmen går fra en advarsel over bøde til fængselsstraf. Blandt de førstegangssigtede – 3.611 i alt – var 501 personer over 34 år, så også ældre aldersgrupper optræder i statistikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her