Læsetid: 3 min.

Hr. Møller tog imod under stjernerne

Frank Aaen fik selskab af enkelte kritiske røster på A.P. Møllers generalforsamling i går, hvor mere end 1.000 aktionærer hyldede den syvtakkede stjerne
8. maj 2001


»Da jeg kom ind i salen og så alle stjernerne,« sagde skibsredder Mærsk Mc-Kinney Møller i går på den årlige generalforsamling i Bella Centret: »Da tænkte jeg på min bedstefader ombord på et dampskib i dårligt vejr i Østersøen med en syg hustru ombord. Han var nervøs og bad om et tegn fra oven. Da åbnede himlen sig, og han så en stjerne, som siden har ledt os,« forklarede Mc-Kinney Møller, mens han vendte sig mod de tusindvis af pærer i loftet og den lyseblå, syvtakkede stjerne bag sig.
Den 78-årige skibsreder fremlagde ene mand regnskabet for de mere end 1.000 fremmødte aktionærer med en klar og fyndig tale krydret med små anekdoter, der trak tiden tilbage til dengang A.P. Møller var et – også i størrelsesorden – ydmygt selskab. Årets vigtigste begivenheder blev heller ikke forbigået.
»Festlig var Dronnings Ingrids 90 års fødselsdag og Dronning Margrethes 60 års fødselsdag. Bevægende og mindeværdig var befolkningens afsked med Dronning Ingrid,« sagde Mc-Kinney Møller, mens snesevis af Dannebrogsflag vajede uden for side om side med den syvtakkede, lyseblå Mærsk-stjerne, og skibsrederen roste sine landsmænd:

Viljen uden for Euroland
»Overraskende var det klare nej til euroen. Befolkningen tænkte selvstændigt og lod hånt om dommedagsprofetier. Om beslutningen vil vise sig klog, må fremtiden besvare, men jeg nærer ikke tvivl om, at hvis viljen er tilstede, kan Danmark sammen med Storbritannien, Norge og Schweiz klare sig uden for Euroland,« sagde Mc-Kinney Møller. Også de få kritiske bemærkninger afparerede Mc-Kinney Møller med korte og myndige sætninger, der vakte stor jubel i salen.
Formanden for de kritiske aktionærer, Enhedslistens Frank Aaen, spurgte fra første række – også myndigt og klart – til det skattefifleri, rederiet var involveret i sidste år ved at aflønne nogle af sine medarbejdere, som om de havde været ude at sejle. Dernæst spurgte han om A.P. Møller vil medvirke til at genoptage praksis med at oliefingeraftryksregisteret – som hjælper til at spore oliesyndere ved udslip – også skal gælde for platformene, som det gjorde indtil for fem år siden.
Tredje spørgsmål gik på de uigennemsigtige regnskaber, som Frank Aaen gennem flere år har forsøgt at få lavet om til et mere oplysende koncernregnskab. Og endelig ville Aaen gerne vide, hvordan A.P. Møller sikrer sine ansatte på kinesiske fabrikker i forhold til menneskerettigheder. En dame rejste sig straks op og forsvarede firmaet: »Det må være som at skulle navigere mellem Skylla og Charybdis.«
»Vi fifler ikke og misbruger ikke, der er sket en fejl, og det er bragt på plads i samarbejde med Told og Skat,« sagde Mc-Kinney Møller og svarede lige så kort på resten af spørgsmålene.
»A.P. Møller er ikke en koncern, jeg har sagt det før, og det vil ikke være i aktionærernes interesse eller give flere oplysninger.«
Bifaldet bragede løs i salen, og der lød anerkendende røster: »Sådan, tag den,
Aaen,« og »Det var på tide«.
Men i år blandede andre kritiske aktionærer sig. To mænd ville vide, hvordan A.P. Møller kunne have rekordstort overskud, mens aktien faldt i værdi. Skulle A.P. Møller ikke opkøbe aktier selv, spurgte den ene, mens den anden efterlyste en opdeling af aktierne, så prisen på en aktie bliver mere folkelig end de nuværende godt 67.000 kroner. Et par enkelte, spredte klapsalver tilkendegav støtte.
»Kurspleje ligger os fjernt, og der er en dyr aktie. Det har det altid været, og ingen overvejer at opdele den yderligere,« svarede Mc-Kinney Møller, hvorefter regnskabet blev enstemmigt vedtaget, og den tre kvarter lange seance endte.
»Da han fik Elefantordenen, købte jeg en aktie, så jeg kunne møde ham,« sagde en rørt dame, efter at hun personligt havde trykket Mærsk Mc-Kinney Møller i hånden. Mens en række studerende fra Handelshøjskolen fremhævede, hvor dygtig Mærsk er til at udvinde olie.

Kritik af Aaens kritik
»Hele overskuddet kommer jo derfra,« sagde de ude ved bordet med de købe-småkager, der er kommet til, efter at aktionærer har klaget over, at de intet blev budt.
»Tror du, Socialdemokratiet har skabt velfærdssamfundet? Det har A.P. Møller. Frank Aaen forstår ikke, at uden velstand ingen velfærd. Han prøver bare at irritere og ødelægge Danmarks største og dygtigste virksomhed,« sagde de og fortalte, at kun de dygtigste af dem ville blive headhuntet til firmaet, hvor de syv takker på stjernen symboliserer, at der er syv dage i ugen til at arbejde i ifølge medarbejdere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her