Læsetid: 3 min.

Hvem f... er Holger?

100 forretningsfolk troede, de skulle høre om kunderelationer og Internet – men de tog fejl. I stedet fik de et foredrag om kvantemekanik
9. maj 2001

Kunderelationer
Klokken er 8.30 en smålun forårsmorgen. Slipseklædte forretningsmænd er ved at checke in til konference om det nyeste nye inden for digitale kunderelationer. Det hedder i daglig tale customer relations management, eller bare CRM. Der bliver småsludret, drukket kaffe og spist croissanter, og de mange mænd studerer tilbud fra arrangørerne på bærbare computere, der er opstillet i lobbyen. Dette er starten på en konference som så mange andre.
Og dog. For efter velkomsten fra dagens vært, IT-virksomheden IT Factory, træder dagens første taler på scenen: Fysikeren Holger Bech Hansen. I konferencens program bliver oplægget præsenteret som »CRM i fysisk perspektiv: Professor Holger Bech Nielsen indleder og taler om CRM som tids- og rumfænomen.«
Allerede meget tidligt i oplægget – måske efter 15 sekunder – bliver det tydeligt for de fleste tilhørere, at Holger Bech Hansen ikke aner noget som helst om CRM, men en masse om kvantemekanik. Publikum er mildest talt overraskede. Hvor er de nydeligt velorganiserede computerpræsentationer fra de nydelige og velfriserede mænd i nystrøgne skjorter? Hvor er det emne, der virkelig kan inspirere de tilhørere, der er mødt frem i dag: Customer relations management? Tjah, sådan skulle det altså ikke være. I stedet får vi Holger Bech Hansen iklædt nydeligt jakkesæt, grå skjorte, ulastelig rød butterfly – og en stor, sort mavetaske spændt rundt om livet.
Til at begynde med forsøger Holger ganske sporadisk at tale om CRM – det er jo det, han er betalt for at snakke om – men efter få minutter med nogle temmelig søgte eksempler på analogier mellem CRM og kvantemekanik, tager Holgers oplæg en drejning: Pludselig taler han udelukkende om kvantemekanik. Og det bliver han ved med i 45 minutter. Væk er den lidt usikre Holger B., der var utryg ved at tale om et emne, han ikke havde så mange meninger eller holdninger om. Nu taler en mand, der virkelig er på hjemmebane. Det fyger med begreber som plauckenhed, gluoner, quarker og
ti-i-minus-femtende-grader, mens den ene grimt håndtegnede overhead efter den anden flyver over projektoren. Ingen aner, hvad manden snakker om, men alle bliver høfligt siddende. Ingen tager notater.

Snigende træthed
Lidt efter lidt begynder de første tilhørere at hænge med hovedet. Måben bliver afløst af snigende træthed. Det her er simpelt hen for syret, fremmed, og alt andet end det man havde betalt for. Holger Bech Hansen hopper rundt på scenen i et egentlig meget underholdende show, men publikum er tabt. Også dagens svenske hovedtaler, IT-guruen Christer Sturmark, er tydeligt forvirret over at møde så mange oplysninger om kvantemekanik så tidligt om morgenen.
»Nu er jeg ikke så god til dansk, så jeg forstod ikke så meget af det han sagde. Men han råbte meget,« observerer Sturmark. Desværre ikke nok til at holde erhvervslivets unge dynamoer vågne i 55 minutter.

Siger mig ikke så meget
Efter et vellykket oplæg møder Information Holger Bech Hansen i lobbyen. Det mest nærliggende er vel at spørge, hvad der har fået ham til at deltage i dette arrangement.
»Det ved jeg ikke… det er da meget sjovt. Jeg har diskuteret lidt med en af mine studenter, han syntes det kunne være meget sjovt for mig at prøve. Jeg tror han mente, vi måske kunne inspirere hinanden, altså fysikken på den ene side og CRM på den anden.« Javel, ja. Dagens arrangement frister dog ikke Holger Bech Hansen til at gå ind i internetkonsulentbranchen: »Det er nok ikke en branche der siger mig så meget. Det er lidt atypisk for mig det her, og det synes jeg også jeg gav udtryk for, da jeg var oppe på scenen.«
Det er dog ikke helt fremmed for Holger Bech Hansen at tale ved konferencer, som for den uindviede ligger uden for emnefeltet kvantemekanik: »Altså, jeg har jo også lige deltaget i en stor konference om nøgler. Her skulle jeg tale om sandsynligheden for at gå ind i et fremmed hus og så have en nøgle med der passede til låsen. Og det er meget lidt sandsynligt. Der er rigtig mange muligheder for at lave forskellige nøgler. Det er også meget interessant.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu