Læsetid: 3 min.

Hverken sjov eller sexet

Det nye Sexleksikon har ikke mange overraskelser gemt under omslaget – men små atypiske beskrivelser af kærlighedens væsen er alligevel et opslag værd
23. maj 2001

Nyt leksikon
Christians Graugaards nye Sexleksikon lokker på bagsiden med, at »Bogen er bredt anlagt og egner sig både som opslagsværk og som lystfuld og inspirerende læsning.« Men dér lover den tykke moppedreng på 596 sider mere, end den kan holde. For selvom leksikonet er endog meget bredt anlagt, så blev denne læser hverken lystfuld eller inspireret ved en gennemlæsning. Men måske andre får lyst til at finde kuglerne frem, når de får at vide, at bolitas er: »Anbringelse af små kugler under penishuden. Teknikken kendes bl.a. fra sibiriske fangelejre...«
Men oftest er Sexleksikonet ikke som andre leksika en udtømmelig kilde til ny viden, hvor man ved et opslag bliver fanget af alle de andre emner, man ikke vidste, man ikke vidste noget om. Der er ikke så meget nyt at hente her.

Jill off
Bevares anmelderen kender ikke orkidopeksi (fastsyning af testiklen til bunden af pungen), morule (det befrugtede æg), salpingoooforitis (betændelse i æggestokke) eller alle de andre latinske udtryk for kønsrelaterede organer eller emner, men det gør Lægeleksikonet nok. Og selv om deres anmelder tilhører det kedelige heteroseksuelle segment, som kun breder sig over halvanden spalte, mens det homosekseksuelle får fire hele spalter plus et væld af farverige opslagsord spredt ud over leksikonet med løs hånd, så skal man leve i et sovekammer med nedrullede persienner for ikke at have hørt det meste. Også om de mere avancerede former, som er blevet prime time underholdning. Havde Jill (Jill off: onanere) f.eks. vundet Big Brother uden sin dildo, som gav anledning til så megen snak, uden at den overhovet kom i aktion i de kamerabefængte hus?

Erotikkens signalstorm
Leksikonet er da også skrevet på et overskud af viden, har Christian Graugaard udtalt i forbindelse med med udgivelsen i modsætning til forgængeren Inge og Sten Hegelers Kærlighedens ABZ, der dengang i 1960’erne var – ifølge Graugaard – en modig pioner.
»I dag er det seksuelle mere påtrængende end nogen sinde, og risikoen for at fare vild i senmodernitetens erotiske ’signalstorm’ kan synes overhængende,« begrunder Christian Graugaard de mere end 4.000 opslagsord, som vidner om, at forfatteren også selv spænder vidt – han er læge, ph.d. på en seksualhistorisk afhandling og skribent på Politiken. Og det er lige dér, hvor forfatteren blander sine kasketter, at leksikonet er bedst.
Små fine, nærmest poetiske skildringer af kærlighedens væsen kommer til udtryk ved oplagsord som f.eks. blik: »… Med øjnene kan vi orientere os diskret og uforpligtende: Med stjålne blikke skanner vi et glimt af den udkårnes krop, og når vores blikke krydses, ved vi med sikkerhed, om der er kontakt. Man kan også klæde hinanden af med øjnene, og den elskedes blik kan føles som brændende hænder mod éns hud…« Eller drille: »... seksuel spænding betinges ofte af forventningen om det kommende, og mange par kan tirre og pirre hinanden til ekstase alene gennem blikke, hentydninger og små søde ord.«

Dirrende saftspændt
Ligesom nogle af de små forfatterportrætter er fin læsning, som Schade, Jens August: »Med titler som … skrev han sin læser ind i et stort og flimrende univers, hvori sporvogne, kometer og egyptiske prinsesser med stor selvfølgelighed kunne færdes side om side. Schade var nærværets digter, og hans erotiske poesi – som satte nye standarder – står lige så dirrende saftspændt som dengang…«
Mens andre forfattere mere er nævnt – kort og nøgternt – for deres pionerarbejde inden for genren sexlitteratur. F.eks. Boccaccios Dekameron, Chaucers Canterbury Tales, Erica Jongs begrebsliggørelse af ’det gnidningsløse knald’, Marquis de Sades liv og skørlevned og Suzanne Brøggers tidlige romaner. Men man skal til opslaget skull fucking for virkelig at få en beskrivelse af Brøggers sex-meritter.
Leksikonets små vittigheds-agtige illustrationer af Nis Bangsbo virker heller ikke som det pirrende blikfang, der skal stimulere læselysten – dertil er de for direkte og uden den sødme, man finder i f.eks. Anni Lipperts streg.

*Christian Graugaard: Sexleksikon – Fra abe til Aarestrup. 596 s., 399 kr. Rosinante

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her