Læsetid: 3 min.

Katarina Witts tabte ære

Sladderjournalister kan finde guld i de østtyske Stasi-arkiver. Her ligger bl.a. de saftige optegnelser om skøjteprinsessen Katarina Witts privatliv
29. maj 2001

Witt-papirerne
BERLIN – Honecker elskede hende. Ingen kunne som Katarina Witt formidle et positivt indtryk af DDR, når hun leende og billedskøn knejsede øverst på sejrspodiet. To OL-guldmedaljer og en dygtig klase VM- og EM-medaljer blev hængt om hendes hals i 80’erne, hendes storhedstid.
Selv koldkrigerne på det vesttyske boulevardblad Bild måtte til sidst overgive sig og udråbe hende til »fælles-tysk« idrætsstjerne. I DDR blev hun naturligvis forgudet, men inderst inde var magthaverne rædselsslagne ved tanken om, at deres guld-pige skulle stikke af til Vesten.
»For at der ikke skulle ske Katarina Witt noget, holdt jeg ni medarbejdere i beredskab. I nødsfald kunne de sættes ind og drage omsorg for, at der intet skete med hende,« rapporterede DDR’s sportschef Manfred Ewald til ministeren for statssikkerhed (Stasi) Erich Mielke i 1986, da Katarina Witt var til VM i Geneve.
Der blev afsat rigeligt med midler til at forsøde hendes tilværelse – og til at aflure hende. Da hun bad om en lejlighed, fik hun den – med indbyggede mikrofoner. Frem til Murens fald i 1989 samlede Stasi otte ringbind med rapporter og indberetninger om skøjtestjernen – spionerne var med overalt:
»Efterfølgende foregik der en samtale mellem manden og W. på engelsk. Fra kl. 20.00 foregik der mellem de to personer samleje, som sluttede kl. 20.07,« hedder det i en observation den 17. november 1988 foretaget på et hotel i Dresden.
Uddraget har Katarina Witt selv offentliggjort i sin selvbiografi (Meine Jahre zwischen Pflicht und Kür, Goldmann 1994). Hun bestrider rigtigheden og noterer ironisk, at »samleje mellem 20.00 og 20.07, det ville da være lidt for flygtigt.«

Sladder og snask
Men ikke alt i de otte ringbind er opspind, og nu, 11 år efter den tyske genforening, er Stasis rapporter blevet centrum for en bitter strid om, hvad de østtyske arkiver egentlig må bruges til.
Striden er opstået, fordi en unavngiven tysk journalist fik en god og ganske gemen idé; han bad om indsigt i Katarina Witts akter.
Journalister og historiske forskere har vidtgående muligheder for adgang til Stasi-arkiverne, så de kan beskrive dette onde kapitel i den tyske historie, men den unavngivne journalists motiver var nok de mindre ædle, at ringbindene rummer en guldgrube af snask om den feterede tyske stjerne, der stadig optræder i skøjteshows og sideløbende har succes som erhvervskvinde og fotomodel. Hun er et hyppigt anvendt ansigt i reklameindustrien og en optræden som nøgenmodel i Playboy for et par år siden menes at have indbragt hende en million dollar.
Med Stasi-akterne ville journalisten uden store anstrengelser få adgang til mange, rigtigt saftige historier.
Den særlige Gauck-myndighed, der forvalter arkiverne, er indstillet på at give journalisten lov til at snage. Men Katarina Witt fik koblet sin advokat på sagen.

Kameraer overalt
»Det handler ikke om angst,« forsvarede hun sig mandag i avisen Bild. »Det handler om, at jeg ikke vil se mit liv udspioneret og blotlagt for anden gang.«
»Jeg blev udspioneret med mikrofoner og kameraer overalt undtagen i badeværelset. Hvad der foregik, kan De vel tænke Dem til. Det var, sagt i spøg, forløberen for Big Brother.«
Hun forsøger nu via sin advokat at få nedlagt forbud mod udlevering af materialet.
Med sine juridiske forholdsregler kommer Katarina Witt i selskab med en prominent landsmand, der i disse måneder forsøger at forhindre offentliggørelsen af materiale, Stasi har samlet mod ham: Helmut Kohl.
Mens Kohl var kansler, aflyttede østtyskerne hans telefoner. Samtalerne blev optaget på bånd og gemt væk. Efter afsløringen af Kohls sorte penge er båndene blevet særdeles interessante, fordi de kan anvendes som bevismateriale i undersøgelserne mod ham.
Foreløbig har Gauck-myndigheden stillet udleveringen af Katarina Witts akter i bero, mens den afventer rettens afgørelse i sagen Helmut Kohl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her