Læsetid: 2 min.

Klip

18. maj 2001

(2. sektion)

*Sverige har – ligesom de andre skandinaviske lande – ikke nogen film med i de officielle forevisningsrækker i Cannes. Men Göteborg-filmfestivalens Cannes-avis gør med en vis ret opmærksom på, at svensk film – efter mange år ude i den internationale kulde – i år 2000 gjorde sig stærkere bemærket end længe. Ikke blot befæstede en spillefilmsproduktion på 38 film det i forvejen velkonsoliderede hjemmemarked – svensk film gjorde sig også stærkt bemærket udenlands med titler som Lukas Moodyssons Tilsammans, Roy Anderssons Sange fra anden sal og Liv Ullmanns Troløs efter manuskript af Ingmar Bergman. Og der er en ny komediesucces på vej, Jalla! Jalla!, som delvis foregår i indvandrermiljø og får premiere herhjemme i den netop påbegyndte sommer.

*Danmark som filmnation overlever også sagtens den kolde skulder fra Cannes. Ikke blot går det kunstnerisk mere end rimeligt godt, men publikum strømmer troligt til de hjemlige film. Ifølge Det Danske Filminstitut er der i årets første fire måneder solgt knap 1,5 mio. billetter til danske film, hvilket svarer til en markedsandel på 35 procent. Denne andel er langt højere end normalt i europæiske lande, hvor man har præsteret af ligge helt nede på 5 procent som i Holland. Italiensk for begyndere er den store billetsluger med omkring 850.000 tilskuere, men også Blinkende lygter og Wikke & Rasmussens Flyvende farmor har klaret sig usædvanlig godt.

*Smart nok har fire danske produktionsselskaber – Zentropa, Regner Grasten Film, Nimbus og M & M – nu slået sig sammen om salget af deres film til tv-stationerne. Forbilledet er det puljesystem og de pakketilbud, som I/S Danske Filmproducenter i mange år har opereret med for at skrue priserne i været. Resultatet har været, at man siden 1970’erne kun har kunnet se relativt få af de alt for dyre ældre danske film på de store tv-kanaler – i modsætning til f.eks. Sveriges store udbud af ældre film på Sverige 1 og 2. Det er dog kun repriserettighedsprisen, de fire kan presse i vejret, fordi DR og TV 2 selv har været med til at producere mange af filmene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her