Læsetid: 2 min.

Kommuner opsiger 1.000 asyl-pladser

En række kommuner har opsagt deres lejemål med Udlændingestyrelsen, der bliver nødt til at lukke en række asylcentre i løbet af de næste måneder
29. maj 2001

Der er meget, der tyder på, at det i fremtiden vil blive sværere og sværere for Udlændingestyrelsen at skaffe husly til de asylansøgere, der kommer til Danmark.
Det skyldes, at en række kommuner har meddelt styrelsen, at de opsiger de lejemål, som asylcentrene hviler på. Og derfor må styrelsen i løbet af de kommende måneder lukke flere asylcentre. Administrationschef i Udlændingestyrelsen, Poul Mose Hansen, vurderer, at lukningerne vil betyde, at styrelsen mister omkring en tiendedel af dens titusind asylcenter-pladser inden for det næste år.
»Og det skal ses i sammenhæng med, at vi i forvejen mangler omkring tusind pladser,« siger han. »Det er jo derfor, at vi har indkvarteret asylansøgere i containere på den nedlagte kaserne i Holbæk.«
Udlændingestyrelsen må skride til de første centerlukninger den 1. juli, hvor deres lejemål udløber i Søndersø, Stubbekøbing og Helle Kommune, og senere på året må styrlsen også nedlægge centre i blandt andet Odense, Aalborg og Aabenraa.
Poul Mose Hansen oplyser, at det er hans indtryk, at det i det seneste stykke tid er blevet stadigt sværere at få kommunerne til at forlænge lejemålene med asylcentrene.
»Jeg vil ikke begynde at gætte på, hvorfor kommunerne er blevet vanskeligere at forhandle med,« siger han. »Men jeg kan oplyse, at det bestemt ikke er nemt at få forlænget lejemålene i de forskellige kommuner for tiden.«

Ingen respekt
Inger Marie Bruun-Vierø, de radikales kommunalpolitiske ordfører, mener, at kommunalbestyrelserne opsiger lejemålene, fordi de er bange for at blive straffet af vælgerne ved kommunalvalgene til november, hvis de lader centrene blive liggende.
»Kommunalbestyrelserne vil ikke være med til at bære ansvaret for, at vi finder husly til de mennesker, der kommer til Danmark som asylansøgere,« siger hun. »De satser på, at landspolitikerne bliver nødt til at tvinge dem til at give plads til asylcentre ved hjælp af landsplandirektiver. Og den holdning har jeg ingen respekt for.«
Derimod accepterer Socialdemokratiets kommunalordfører, Klaus Hækkerup, kommunernes opsigelser.
»Man kan ikke bebrejde kommunerne, at de selv vil råde over de jordstykker og tomme bygninger, som de har liggende,« siger han.
I Udlændingestyrelsen arbejder man for tiden hårdt på at finde egnede lejemål, hvor man kan etablere centre til erstatning for dem, der snart lukker. Og det kan ende med, at styrelsen opretter nye container-centre i stil med den i Holbæk.
»Vi arbejder med planer i den retning,« siger Poul Mose Hansen. »Men forhåbentlig bliver vi i stand til at etablere nogle centre, der rummer bygninger med bedre faciliteter end containerne i Holbæk.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her