Læsetid: 5 min.

LÆSERDEBAT

18. maj 2001


Bush og Blair vil ophæve civile sanktioner mod Irak
*USA og Storbritannien er blevet enige om at ophæve de civile handelssanktioner mod Irak og har allerede opnået fuld opbakning fra Frankrig til at vedtage en resolution i Sikkerhedsrådet. Det oplyste den britiske regering onsdag.
Nu håber USA og Storbritannien, at Rusland og Kina vil være enige i at fortsætte sanktionerne mod indføring af varer af militær karakter. Det gælder alle typer våben samt supercomputere og materiel af en karakter, som kan anvendes til både civile og militære formål.
Til gengæld skal den irakiske regering acceptere, at FN’s nye kontrolorgan UNMOVIC får permanent adgang til landet våbenfaciliteter. Hidtil har Saddam Hussein været imod denne løsning, men det vides ikke, hvordan diktatoren vil reagere, hvis Rusland og Kina støtter planen. Især for den russiske regering kan det blive fristende, fordi planen efter sigende åbner for investeringer i irakiske olieanlæg. Dertil kommer, at Rusland muligvis kan få en gæld på flere mia. dollar tilbagebetalt gennem irakiske olieindtægter, som stadig administreres af FN. Resolutionen kommer til afstemning i Sikkerhedsrådet inden 4. juni. burch

Flertal: Rusland for retten i Strasbourg
*Et flertal i Folketinget ser ud til at ville tvinge regeringen til at stille Rusland for den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Flertallet, der i går tegnede sig ved en forespørgselsdebat i Folketinget, mener, at der bør rejses en sag mod den russiske stat for overtrædelse af menneskerettighederne i forbindelse med konflikten i Tjetjenien. Regeringen mener derimod ikke, at det på nuværende tidspunkt er den rigtige vej at gå for Danmark.

Fortsat våbenhvile i Makedonien
*Et bebudet angreb fra den makedonske hær på oprørske albanere i Balkanstaten udeblev i går, selv om albanerne ikke trak sig tilbage, som de havde fået besked på. Klokken passerede 12, uden at hæren gik til angreb på oprørsalbanere i en række landsbyer nær grænsen til Kosovo. Regeringen i Skopje havde ellers meddelt, at våbenhvilen i området ikke længere har effekt fra dette tidspunkt, hvis ikke oprørsalbanerne var væk. Men oprørerne blev i deres positioner, og det samme gjorde regeringshæren.

Fischer: EU bliver en føderation
*EU er klar til at udvikle sig til en føderation af nationalstater, siger Tysklands udenrigsminister, Joschka Fischer, torsdag i et interview til den britiske avis Financial Times.
»Jeg vil vove at spå, at tingene vil bevæge sig i den retning. Det vil bestemt ikke ske uden kriser eller problemer, men presset går i den retning,« siger Fischer.
Den tyske udenrigsminister tror, at en føderation af nationalstater er den eneste effektive måde at få et EU med op mod 27 medlemsstater til at fungere. EU ventes at udvide medlemskredsen fra 2004.
Konkurrence både på pris og kvalitet
*Erhvervsminister, Ole Stavad (S), mener, at konkurrencen i Danmark skal styrkes. Han glæder sig derfor over, at Konkurrenceredegørelse 2001 har rettet fokus mod punkter, hvor der skal ske forbedringer af konkurrencen.
»Det generelle billede viser, at vi ikke er det land i verden, hvor konkurrencen fungerer mest effektivt. Så er det sagt på jysk,« siger erhvervsministeren i forbindelse med offentliggørelsen af Konkurrenceredegørelse 2001.Artikel side 4

Optrapning i Mellemøsten
*Israelere og palæstinensere står over for flere blodsudgydelser, efter at ledere på begge sider i går bebudede en intensivering af den næsten otte måneder lange væbnede konflikt. Uzi Landau, Israels sikkerhedsminister, siger, at regering optrapper reaktionen på den palæstinensiske revolte.
Ahmed Abdel-Rahman, rådgiver for palæstinenserlederen Yasser Arafat, siger, at palæstinenserne som svar på nye israelske raketangreb intensiverer kampen mod israels besættelse af palæstinensisk land.Artikel på forsiden,

Krigsveteraner stoppes
*Krigsveteranernes hærgen i Zimbabwe er tilsyneladende stoppet.
Siden indenrigsminister John Nkomo onsdag meldte ud, at regeringen ikke længere vil acceptere de mange overgreb på fabrikker, nødhjælpsorganisationer og landbrug, har der ikke været melding om nye overgreb.
»Vi har ikke siden indenrigsministerens udmelding onsdag hørt om et eneste overgreb fra de såkaldte krigsveteraner, så fremtiden tegner lys,« siger Danmarks ambassadør i Zimbabwe, Erik Fiil.
Iransk minister dræbt i flystyrt
*Vraget af det iranske fly, med bl.a. den iranske trafikminister, Rahman Dadman, ombord, der i går styrtede ned i det nordlige Iran er blevet fundet. Trafikministeren og alle øvrige ombordværende meldes dræbt. Rahman Dadman, der først blev udnævnt i januar, var tidligere leder af Irans jernbaner. Han tilhørte reformfløjen i Iran og var en af den reformvenlige præsident Mohammad Khatamis nære allierede.

Klageadgang for patienter forenkles
*Der er politisk enighed på Christiansborg om at gøre patientklagesystemet meget mere enkelt og overskueligt. Men der er blandede meninger om, hvorvidt fejlbehandlede patienter som noget nyt skal kunne føre sag i Patientklagenævnet mod hele sygehuset, og ikke kun som i dag med lægen som enkeltperson. Sundhedsminister Arne Rolighed (S) har besluttet at kulegrave hele patientklagesystemet og fabrikeret modeller for, hvordan det kan gøres bedre. Hvordan klagesystemet skal indrettes
fremover, besluttes i september.

Ingen tiltro til telefusion
*En eventuelt kommende dansk-norsk telefusion mellem TDC og Telenor får bundkarakter af stort set alle analytikere i branchen. »Jeg har svært ved at se, hvad selskaberne reelt vil opnå ved at gå sammen. Det skulle gerne skabe en væsentlig række af nye fordele og en større platform, men de opnår ikke meget andet, end at de kommer til at hænge sammen,« vurderer analytiker Lars Larsen, Nordea Securities. Artikel side 4

Kroatisk valg skal bekræfte demokrati
*Vælgerne i Kroatien går søndag til valgurnene i et lokalvalg, som ventes at bekræfte Balkan-landets demokratiske kurs, men som på samme tid kan øve indflydelse på sammensætningen af landets koalitionsregering.
Valget kommer knap 16 måneder, efter at en reformvenlig centrumvenstrekoalition ved parlamentsvalget besejrede Kroatiens hårdhudede nationalister og efterfølgende påbegyndte en radikal omdannelse af landets politiske udseende.

Øget selvstyre på Korsika
*Den franske nationalforsamling besluttede onsdag at give Korsika øget selvstyre. Det betyder blandt andet, at det regionale parlament får tilladelse til at vedtage love. Formålet med reformen er pacificere de korsikanske nationalister og stoppe den politiske vold, som i over 20 år har hærget øen. Reformen er del af en større lovpakke, som samlet kommer til afstemning på tirsdag.

18.000 evakueret i Sibirien
*Oversvømmelser har tvunget det russiske katastrofeministerium til at evakuere 18.000 mennesker i den sibiriske region Jakutia. Nødstedte venter stadig på redning fra tagene af femetages huse. Onsdag blev der endvidere indført undtagelsestilstand i den tre millioner km2 store område. Over de sidste uger er vandstanden i floden Lena steget til 19 meter over sit normale leje. Vandstanden stiger fortsat med mellem 15 og 20 cm i timen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu