Læsetid: 3 min.

Latter-mekka i København

På »Latterens Verdensdag« i morgen indbyder »Den Internationale Latterklub« til at grine på livet løs på Rådhuspladsen
5. maj 2001

Latterlig
Rådhuspladsen vil i morgen ikke bare være Københavns, men tillige den gode stemnings centrum. Den Internationale Latterklub i Danmark vil kl. 14 i anledning af Latterens Verdensdag samle
danskere i tusindvis til at le på livet løs i to timer. Målet er at tiltrække mere end 8.000 veloplagte deltagere og dermed overtrumfe sidste års besøgstal.
At tro, at der sker alt for mange sørgelige ting rundt omkring i verden til at trække på smilebåndet, er ingen undskyldning for ikke at være med.
»Al den alvor på kloden er netop anledningen til at grine, « forklarede den indiske grundlægger for Latterens Verdensdag, Madan Kataria, på et latterrigt pressemøde i København i går.
»Vi kan jo ikke ændre verden, men vi kan ændre vores syn på dagligdagen ved at komme i godt humør,« nåede han at sige, inden han genoptog de latterglade hiksende lyde, han er kendt for.
I sit hjemland er den evigt smilende læge præsident for mere end 500 latterklubber. Indenfor de sidste par år har smile-bølgen bredt sig til USA, Canada og flere europæiske lande – men alligevel har »Mr Laughter« valgt at optræde som forgriner i det mindste land, der deltager i Latterens Verdensdag.
Forklaringen er ganske enkelt, at Danmak, set med Madan Katarias øjne, er en stormagt. Han sætter deltagerne ved sidste års latterdag i forhold til de pågældende landes befolkningstal, og konkluderer, at de 8.000 på Rådhuspladsen på den måde har dannet verdensrekord.
»Godt nok fik vi engang samlet 12.000 mennesker i Bombay,« fortsætter Madan Katarias.
»Men tænk på, hvor mange flere indbyggere Indien har.» Efter at have gjort sine erfaringer med måden, forskellige folkeslag ler på, synes Medan Kataria i øvrigt, »at danskerne er de bedste grinebiddere på kloden.«
Og han tilføjer, mens han holder op med at grine for en gangs skyld, at det var sgu’ alvorligt ment.«
I sammenligning med andre, uddyber latter-eksperten, er danskerne »især gode til at le længe og grundigt«.
Det gælder især de op mod 30 medlemmer af Den Internationale Latterklub i Danmark, der under pressemødet var samlet på deres hjemlige præsidents, Jan Thygesen Poulsens bopæl i det indre København. Under ledelse af den indiske mester gik de i gang med en opvarmning til søndagens optræden.

Med åben mund
Madan Kataria præsenterede udsnit af de latter-øvelser, som skal komme til offentlig anvendelse i morgen. Og de viste sig i ordets bogstaveligste forstand at være helt til grin. Så hvis en eller anden synes, at der på forhånd ikke er noget at grine af på søndag, så vil anledningen senest vise sig, når man møder op på Rådhuspladsen. Stille latter med åben mund. Latter forbundet med grimasser, der opstår ved at trække sig selv på ørene. Latter mens man holder om et andet menneske og klapper hende eller ham på skulderen.
Løveagtig latter med tungen, der hænger ud af munden og hænderne, der holdes op ud for hovedet som farlige klør. Skjult latter med hænderne foran ansigtet – for kun at give nogenlunde en fornemmelse af variationerne af latter uden egentlig grund. Imellem disciplinerne er der plads til at gentage Jacob Haugaards »Lattersang« i uendelighed.
»Det er langt bedre at satse på latterøvelser end at bygge latter på vittigheder,« forklarer Madan Kataria.
»Vittighederne kan man ikke stole på, fordi de aldrig rammer hos enhver. Og meningen med vores latter er jo ikke at udelukke nogen, men netop at vise kærlighed og åbenhed overfor de mennesker, der befinder sig omkring os.«
Og hvis man efter Latterens Verdensdag ikke har en forgriner til rådighed og alligevel vil komme i godt humør – hvad skal man så stille op?
Så skal man bare investere 20 kroner. Til den pris fås der på Rådhuspladsenen et evigt holdbart lattermiddel. Det er nemlig ikke beregnet til at blive spist. Det bygger ganske enkelt på et gummibånd med en slags plastik-clip i hver ende. Når denne protese sættes i munden, er der ingen grænser tilbage for at grine på livet løs, om det så gælder det mest sure menneske i verden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her