Læsetid: 5 min.

Mens tjekkerne venter på EU

Mener EU det alvorligt med den udvidelse? Hvornår kommer der handling bag de flotte ord om et forenet Europa? I Tjekkiet er de blevet utålmodige
26. maj 2001

PRAG – »Vi afslutter det ene kapitel efter det andet. Vi er halvvejs nu, på et tidspunkt kommer vi så tæt på, at noget må ske. Vi kan ikke bare stå med en masse afsluttede forhandlinger, uden EU fortæller os, hvornår vi må komme med,« siger Martin Komarek, politisk kommentator på Tjekkiets største dagblad, Mlada Fronta Dnes.
Han hentyder til, at Tjekkiet har afsluttet 15 af de 31 kapitler – EU-lovområder som f.eks. miljø, energi og told – der skal forhandles på plads, før EU slår døren op. Endnu to-tre kapitler bliver forhandlet færdig i meget nær fremtid, bl.a. det genstridige miljø-område.
»I tjekkernes øjne begynder det at se ud som om, EU trækker projektet med at udvide Unionen i langdrag. Der må snart ske noget,« tilføjer Martin Komarek.
Men et er de formelle kapitler, noget andet er de store kampesten, der er kastet ind i udvidelsesprocessen de seneste par uger.
Mere præcist siden EU’s udenrigsministre mødtes i Sverige, og debatten om arbejdskraftens frie bevægelighed blussede op, fordi især Tyskland og Østrig er bange for en folkevandring fra Øst, når Unionen optager nye lande.
Derfor vil tyskerne og østrigerne have indført en overgangsordning, så folk i de nye EU-lande ikke straks kan søge arbejde, hvor det passer dem i EU, men vente nogle år.
Derefter kom det spanske krav om en garanti for, at de enorme summer fra EU’s strukturfonde til fattige spanske regioner ikke må forsvinde.
Og den mand, der ventes at blive finansminister i Silvio Berlusconis næste regering i Italien, udsendte derefter et kraftigt signal om, at Italiens fattige regioner heller ikke skal undvære EU-støtte, fordi EU vil være større.
Vand på skeptikermøller
»Det ser bestemt ikke godt ud lige nu. Måske er det fordi vi nærmer os den afgørende fase, at der kommer så mange udmeldinger nu,« siger Martin Komarek.
Om Italien går i baglås og vil trække EU’s udvidelse ud, når Berlusconi og hans folk trækker i arbejdstøjet, tør han ikke sige noget om. »Vent og se,« er hans holdning, og den deler han med mange i Tjekkiet.
Det interne slagsmål om pengene fra EU’s fonde til de fattige områder, er derimod en gave til skeptikerne. Dem bliver der flere og flere af i Tjekkiet, tendensen i meningsmålingerne er, at færre og færre er positive over for EU. Målinger viser at omkring 40-45 procent støtter EU i den tjekkiske befolkning.
»Skeptikerne siger: ’Nu kom det frem i lyset, de vil ikke have os med, fordi det koster dem penge. De er også bange for, at vi skal rejse over til dem og tage deres arbejde.’ Alt det, sammen med den sædvanlige opfattelse af, at Bruxelles er en bureaukratisk jungle, der beskæftiger sig med bananers krumning, gør at flere og flere bliver betænkelig ved at blive medlem af den familie,« mener Martin Komarek.
»Det handler mere om psykologi end om økonomi – både i EU-landene og i ansøgerlandene. Argumenter og forklaringer om hvorfor tingene er som de er, drukner p.t. i gensidig skepsis,« siger Martin Komarek.

Den polske flaskehals
De mange polske landmænd, og udsigten til at de skal have del i millionerne fra EU’s landbrugsbudget, er et problem. Ikke bare for Polen og EU – men også for de andre ansøgere.
»Vi får næppe en udvidelse uden Polen. Det vil være forkert at udelukke Polen i første runde, men det vil også være forkert at forsinke udvidelsesprocesssen p.g.a. Polen,« siger den tjekkiske EU chef-forhandler, Pavel Telicka.
Tyskland har gjort Polens optagelse i næste udvidelse til en mærkesag, af geopolitiske grunde.
Op mod en fjerdedel af de knap 39 millioner polakker tjener til deres daglige brød i landbruget. Hvis de skal have samme støtte som EU’s øvrige landmænd, så siver pengene hurtigt ud af EU’s landbrugsbudget.
»Ja, vi kommer til at vente på Polen, landet er en flaskehals. Det tror jeg vi har indset, selv om EU altid siger, at de lande der er bedst kvalificeret kommer først med. Men det er nu ikke fordi, vi skælder ud på Polen af den grund. Polen har gjort store fremskridt, og de gør, hvad de kan. Man kan med lige så stor ret sige, at det er EU landbrugsstøtte eller landbrugspolitik der er syg,« siger Martin Komarek.

Arbejdskraften
Det, der lige nu optager tjekkerne mest i EU-sammenhæng, er arbejdskraftens frie bevægelighed.
Det ser ud som om, at EU vil pålægge de nye lande restriktioner, der betyder, at selv om Tjekkiet bliver optaget i f.eks. år 2004, så vil det måske tage op til syv år, før tjekkerne får den samme ret som andre EU-borgere, nemlig retten til at rejse, hvorhen de vil for at finde arbejde.
»Det er et følsomt emne i offentligheden. Selv ældre folk der ikke har lyst til at rejse ud, kan se, at her er der noget galt,« siger Pavel Telicka om det emne, der kan blive en stor knast på næste EU-topmøde i Sverige i juni.
»Det handler om principper,« siger Telicka, om arbejdskraftens frie bevægelighed, som betragtes som et grundprincip i EU.
»Det er en sag, som befolkningen forstår, og hvis ikke vi opnår en fornuftig løsning på det problem, så er det en af de sager, som kan gøre det svært for politikerne at sælge EU-medlemsskabet til befolkningen, når vi skal have folkeafstemning. Den sag har virkelig givet plads til demagogerne, det giver ikke gode fremtidsudsigter,« siger Martin Komarek.
Chef-forhandler Pavel Telicka afstår fra at sætte dato på, hvornår EU optager de næste lande. Men Martin Komarek tror, at Tjekkiet kommer med i 2004 eller 2005. Sammen med Polen, Ungarn, Estland, Slovenien og Slovakiet.
Han mener, det vil være nærmest for pinligt af EU, hvis Unionen vælger den nemme løsning og kun optager et par små og relativt uproblematiske lande som Estland og Slovenien.
»Jeg tror udvidelsen kommer, alene af den grund, at EU bliver utroværdig, hvis ikke snart der sker noget. Slovakiet gør fremskridt, men måske er det blot ønsketænkning, når jeg tror, at de kommer med. Trods skilsmissen fra Slovakiet har jeg og mange tjekker stadig et blødt punkt for dem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her