Læsetid: 4 min.

Musik skaber forståelse

En dansende heksedokter og en feteret somalisk verdensstjerne udvider horisonten for danske skoleelever
16. maj 2001

Verdensmusik
Stor og frodig med en vuggende bagdel, der kan skjule tre ti-årige drenge, står Somalias største sangstjerne, Maryam Mursal i spidsen for sit verdensorkester og giver en medrivende koncert. Publikummet er 100 pæredanske skolelever fra 3.-6. klasse fra den lille flække Vor Frue, hvor både skolen og kirken overfor også hedder Vor Frue, og hvor man kan se fritgående køer og sennepsgule marker fra skolegården. Men børnene har hørt noget lignende før. Det er nemlig fjerde gang, de bliver præsenteret for afrikansk musik som led i projektet World.dk/
kids, der skal skabe større forståelse for fremmede kulturer.
»Nu synger jeg om min mand, som efter to år også bliver gift med en anden kvinde. Jeg er meget jaloux,« siger Maryam Mursal i mikrofonen på gulvet i den lille gymnastiksal, der lugter af – gymnastiksal. De to guitarer, bassen og trommerne sætter ind. Børnene klapper med og lærerinderne vipper med foden. »I louuve you, copisana copisana,« synger Mursal med lukkede øjne og vugger så meget med bagdelen, at drengene i forreste række rykker tilbage, når hun nærmer sig. Senere synger de uden problemer med på den sang, Mursal lærte dem, da hun besøgte klasserne enkeltvis for at fortælle om sin historie og kultur.
»Nu synger jeg en sang om kærlighed, velbekomme!« introducerer hun næste sang. Nogle lidt urolige drenge er helt med igen, da manden på bongotrommer Ayi Solomon med stort strit-skæg og lang kjortel begynder at danse som en vild heksedoktor og byder en af pigerne op. Men opmærksomheden er lidt for overvældende, og pigen kniber et par tårer, da hun igen sidder ned, og Solomon bekymret ager hende på kinden.
»Det var skæggest, da ham med skægget dansede,« siger Pernille, ti år, efterfølgende. »Det er meget godt, jeg kan godt lide guitarer,« supplerer ti-årige Mikkel. Og de er slet ikke trætte af at se koncerter, siger de, selvom det er fjerde gang, og alle kunstnere også har besøgt klasserne enkeltvis og fortalt om deres hjemland og kultur.
»En fortalte en historie om en pige, der skulle giftes med mand, der kunne laves om til en orm,« siger Perle. »Det var en slange,« siger Louise.
– Er det anderledes nu, når I ser somaliere i fjernsynet? Deres udsendte prøver med ordet sorte eller negre, før Louise svarer:
»Det er underligt, når man ser dem, man kender i fjernsynet.«
– Ved I hvad racisme er?
De ryster på hovedet. Det gør de ikke på den lille skole uden for Roskilde, hvor to ud af 129 elever har en fremmed herkomst.

Dansk karriere
»Det er meget søøde børn,« synes Maryam Mursal efter koncerten. Og det ved hun noget om, for hun har nemlig selv syv børn, fortæller den 51-årige kvinde, der har boet i Gellerupparken ved Århus, siden hun flygtede fra borgerkrigen i Somalia i 1991. Dernede var hun en feteret sangstjerne – usædvanligt for en kvinde – og havde også æren af at blive den første kvindelige taxachauffør i en periode, hvor hun var blevet blacklistet for at have sunget kritiske sange om daværende præsident Mohammed Said Barre.
Hun fortsatte sin karriere i Danmark ved at synge for somaliske flygtninge, indtil hun i 1994 blev opdaget af den engelske rocksanger Peter Gabriel. En tredje cd er nu på vej på Peter Gabriels pladeselskab, og Maryam Mursal har optrådt på store internationale musikfestivaler verden over – fra New York over London til Istanbul m.m. Men det er nu ikke fra Maryam Mursal selv, man skal høre det. Det kan til gengæld læses i det undervisningsmateriale som Mellemfolkeligt Samvirke har udsendt. Mursal griner og rører hele tiden ved deres udsendte med sine henna-dekorerede hænder, mens hun fortæller, at de eneste problemer, der er i Danmark, er kommunerne.

Kulturmødet
Men sangstjernen har også lært noget af kulturmødet med danske skoleelever, fortæller projektkoordinator Peter Hvalkof fra World.dk.
»Nu ved Maryam, at når man skal møde en dansk skoleklasse kl. 8.15, så er det klokken 8.15,« griner Hvalkof.
World.dk/kids-turneen løber over de næste tre år på i alt 25 skoler landet over. De samme 1.500 elever vil i løbet af den tid opleve 12 skolekoncerter med artister fra tredje verdens lande. I gennemsnit oplever en dansk skoleelev 1,5 koncert, mens en norsk elev får 12 koncerter.
»Vi bygger videre på nogle norske forsøg fra begyndelsen af 90’erne, som kunne påvise at ved at præsentere børn i præpuberteten for en god portion verdensmusik, så opnåede man en børnegruppe, som er mere åbne og tolerante over for andre kulturudtryk,« forklarer Hvalkof, der gerne vil gøre op med steoreotype opfattelser som f.eks., at somaliere »er sådan nogle som voldtager handicappede i Kolding.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her