Læsetid: 2 min.

Østrigerne bakker Berlusconi op

Mens resten af Europa inden det italienske valg lægger afstand til Silvio Berlusconi, får han støtte fra naboerne i nord-øst
12. maj 2001

Vennerne
WIEN – »Vi må stille os solidariske over for Berlusconi og de italienske borgerlige partier i en tid, hvor de er under et hidtil uset europæisk pres,« sagde den ungarske ministerpræsident, Viktor Orban, i sidste weekend på sit konservatives partis kongres. Østrigs bundeskansler, Wolfgang Schüssel, var inviteret med og benyttede lejligheden til at takke for en lignende ungarsk støtte til Østrig under EU-sanktionerne sidste år: »I stod ved os, også da det var svært«, sagde Schüssel, og hentydede til, at han blev officielt modtaget i Budapest sidste forår, mens ingen respektable EU-ledere ville røre ham med en ildtang.
Den østrigsk-ungarske borgerlige solidaritet strækker sig nu også til den italienske højre-spidskandidat, Silvio Berlusconi, hvis forretningsmetoder og koalitionspartnere har været stærkt kritiserede, senest i The Economist. Selv om det her står klart, at det især er den italienske forretningsmands mediedominans og uigennemsigtige forretningsimperium, der er kritisable, er også hans støtter, især det norditalienske parti Lega Nord, blevet anklaget for at slå på nationalistiske strenge.

Sanktioner forude
Muligheden for en valgsejr til Berlusconi fik i februar den højrøstede belgiske udenrigsminister, Louis Michel, til at udtale, at Italien nødvendigvis måtte behandles på samme måde som Østrig, hvis Berlusconi vælger at lukke de yderste italienske højrepartier ind i sin regering. Allerede i april sidste år, mens sanktionerne mod Østrig var i fuld gang, blev Frankrigs præsident, Jacques Chi-rac, i et fransk tidsskrift citeret for, at Italien må behandles som Haiders Østrig, hvis Berlusconi og Lega Nords centrum-højre alliance skulle vinde fremtidige italienske valg. På det seneste er retorikken dog tonet ned og det vurderes som usandsynligt, at EU-lederne vil være villige til at gentage den upopulære sanktionsmetode.
Ikke desto mindre har det norditalienske parti Lega Nords rabiate leder, Umberto Bossi, travlt med at lægge afstand til østrigeren Jörg Haider, tidligere leder af det nationalliberale østrigske Frihedsparti. Bossi, der er en af Berlusconis allierede, er blevet kaldt Italiens Haider, men har på det seneste udtalt, at Haider er en »lille nationalist«, at han selv og Haider er »som dag og nat«, samt at
Haider er »en lille nazist, søn af nazister«.
Hermed følger han i sporene på Silvio Berlusconi, der siden Jörg Haider støttede ham ved et besøg i Italien sidste sommer, har lagt afstand til den tidligere partileder. »Bossi er ingen Haider,« sagde Berlusconi allerede i juni til det østrigske magasin Profil.
»Haider og Le Pen er nationalistiske anti-europæere,« sagde han og understregede, at hans centrum-højre alliance ikke ville have at gøre med racisme og fremmedhad.
Haider eller ej, den østrigske regering støtter Berlusconi. Senest har Maria
Rauch-Kallat, generalsekretær for bundeskansler Schüssels konservative ÖVP, udtrykt sit ønske om, at Silvio Berlusconi vinder valget på søndag.
Til den italienske avis Corriere della Sera tilføjede hun, at hun håber, at Bruxelles, i tilfælde af en borgerlig sejr i Italien, ikke vil gentage den samme fejl som blev begået i forbindelse med regeringsdannelsen i Østrig. Selv lederen af de østrigske socialdemokrater, Alfred Gusenbauer, er sikker på, at der efter de europæiske erfaringer med tiltagene over for Østrig ikke vil være lignende reaktioner på de italienske valg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her