Læsetid: 3 min.

Orden i kaos

Nisinman overrasker mest når alle instrumenter synes at vælte sammen i en potent, symfonisk kakafoni
22. maj 2001

Koncert
Første gang jeg havde fornøjelsen af Tango Orkestret – Kaare Munkholm (marimba og vibrafon), Kristian Jørgensen (violin), Palle Windfeldt (elektrisk og 8-strenget akustisk guitar), Carl Quist Møller (trommer og percussion) og Henrik Sveidahl (sopransax, basklarinet) – var på det nu hedengangne A/S Bananrepubliken (Københavns første spillested for verdensmusik, hvor et lille, men dedikeret publikum dyrkede små som store verdensnavne).
De fem tangodrenge var (og er) berømte og berygtede for deres løsslupne humor og originale tilgang til Astor Piazzollas ’tango nuevo’. Når Sveidahl og Møller i »La Cumparsita« opførte deres lille duet for andekald og opskruet svane, var ikke et øje tørt. Og min ene kontaktlinse sejlede dengang sin egen sø.

Ikke som før
Det kan synes længe siden, når vi nu sidder pænt på bekvemme sæder i den elegante Dronningesal i Den Sorte Diamant og venter på at dørene lukkes præcist.
Humoren har de stadig i behold. Den kommer bl.a. til udtryk når Sveidahl på sin karakteristiske underspillede facon fortæller anekdoter og giver numrene et ord med på vejen. Det er de gode gamle tangodrenge, der står her på scenen og ser beskedne ud, indtil musikken overtager styringen.
Så folder de sig ud og alting kan ske. Det sker også denne aften. Men det er ikke det samme som før.
For Tango Orkestrets samarbejde de seneste år med den unge argentinske bandoneonist og komponist Marcelo Nisinman krones nu af hans vinkel på deres tilgang til den argentinske koncerttango. Og Nisinman har sans for de komplicerede deltaljer: Hans arrangementer af egne værker og melodier af ældre argentinske komponister, der naturligvis omfatter den nye tangos fader Astor Piazzolla, er tydeligt en udfordring for Tango Orkestret. »Vi har spillet tango i 10 år, men vi har alle fået lidt at se til!«, Sveidahl underdriver ikke, kan man klart aflæse i d’herrer Møller, Jørgensen, Windfeldt, Munkholm og Sveidahls ansigtstræk, mens de spiller.

Et sus af Mingus
Både Nisinmans arrangementer og raffinerede kompositioner (der er skrevet specielt til Tango Orkestret) stiller store krav: Nisinman dyrker det ordnede kaos, som blæser øregangen ren og udfordrer sanserne. Nisinmans fodaftryk er langt mere seriøst og mindre sprælsk. Mere komposition end improvisation.
Musikken giver plads til betagende soli og er sine steder voldsomt poetisk. Men overrasker mest når alle instrumenter synes at vælte sammen i en potent, symfonisk kakafoni. Væk er for en stund Dronningesalens pænhed. Taget letter. Og så falder alt atter til ro.
Det opleves stærkest i Nisinmans to egne kompositioner: koncertens højdepunkt »Pourquoi tu te lèves«, der afslutter første sæt med et befriende sus af Mingus, og den dystre »Suceptibles«.
Det er også her Tango Orkestrets enfant terrible, slagtøjstroldmanden Carl Quist Møller, folder sig ud på det medbragte batteri af raslende og gurglende lydeffekter. Generelt får Møller nemlig ikke de samme muligheder i Nisinmans arrangementer, som vi er vant til. Her er mere trommesæt og håndtrommer og færre gakkede lydlandskaber.

Effektfulde billeder
Og selvom Nisinman trækker på Tango Orkestrets humoristiske talent og sans for effektfulde billeder, så vi kommer hele spektret rundt med både nedstyrtede fly, festlige knivstikkere og ægteskabelige skænderier, så flyder der ingen salte tårer af grin denne aften (faktisk er »La Cumparsita«, hvis muntre duel er blevet Tango Orkestrets varemærke, slet ikke på programmet!).
Til gengæld har Nisinmans musik andre kvaliteter. Det lyder stadig som det tangoorkester, vi kender, men Nisinmans musik er med sine stramme atonale mønstre og voldsomme energiudladninger mere sofistikeret og meget original.

*Tango Orkestret med Marcelo Nisinman i Dronningesalen, Den Sorte Diamant, Kbh., fredag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her