Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

31. maj 2001


Nyrup gav løfter til Yasser Arafat
*Yasser Arafat fik i går dansk opbakning til et langvarigt ønske om internationale observatører i de palæstinensiske områder, der er under israelsk besættelse. Under et møde med statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i København fik palæstinenserlederen at vide, at den danske regering går ind for indsættelse af en observatørstyrke på Vestbredden og i Gazastriben.
»Vi må sende observatører til Mellemøsten så hurtigt som muligt og i forbindelse med gennemførelse af Mitchell-rapporten,« sagde statsministeren efter mødet med Arafat og tilføjede, at dette »kan være nøglen til« at sætte en stopper for de blodige kampe mellem israelere og palæstinensere.

Eks-landbrugsboss redder asylcenter
*Asylcentret i Farsø Kommune i Himmerland bevares foreløbig til 1. oktober 2002, oplyser borgmester H.O.A. Kjeldsen (V).
Med stemmerne tre mod to gik politikerne i økonomiudvalget i sidste uge ind for at bevare asylcentret, som byrådet ellers har kæmpet for at få nedlagt gennem flere år.
»Jeg gik ind for at bevare centret foreløbigt, og jeg er glad for, at vi samtidig kan hjælpe Udlændingestyrelsen med at huse asylsøgerne i den aktuelle situation,« siger H.O.A. Kjeldsen, efter at byrådet på et ekstraordinært møde i går stemte syv mod seks for at forlænge lejekontrakten med Udlændingestyrelsen.

Ros til vismænd for skatteforslag
*Over en bred kam var der ros til vismændene fra medlemmerne af Det Økonomiske Råd for forslaget om lempelser af skat på arbejde for at øge arbejdsudbuddet. Fra arbejdsgiverside vakte forslaget om lempelser af både mellem- og topskatten jubel, men også LO mener, at regeringen bør kigge på skattelettelser. LO bekymrede sig dog mere om, at der de næste år vil være 6.000 flere ledige som følge af, at væksten i dansk økonomi er gået i et lavere gear.
Stigningen i ledigheden vil dog være af begrænset varighed, og i visse sektorer er der mangel på arbejdskraft. For at dække behovet for arbejdskraft og sikre væksten, er det ifølge regeringens ambitiøse plan frem mod 2010 tvingende nødvendigt, at arbejdsstyrken udvides med 10.000 årligt de næste 10 år.
Ifølge vismændene når regeringen ikke dette mål uden flere reformer.

Bagmandspolitiet dropper insider-sag
*Finansforbundets fyrede sekretariatschef Jørgen Borre Larsen er blevet renset for alle beskyldninger om insiderhandel i forbindelse med Danske Banks fusion med RealDanmark sidste år.
Tirsdag modtog Jørgen Borre Larsen besked fra bagmandspolitiets chef, statsadvokat Henning Thiesen, om, at sigtelsen mod ham er blevet frafaldet. Ifølge brevet vil en videre forfølgning af sagen ikke kunne føre til straf, og derfor droppes sagen ca. syv måneder efter, at Jørgen Borre Larsen blev bortvist.
Mens den ellers fyrede sekretariatschef er blevet renset for alle insiderhandler, er manden, der fyrede Jørgen Borre Larsen, formanden Allan Bang, blevet tiltalt i insidersagen.

Kort våbenhvile i Makedonien
*Allerede få timer efter, at Makedonien i går indførte en våbenhvile, der skulle hjælpe civilpersoner med at slippe væk fra kampzonen, blev den ophævet. Det skete efter, at etniske albanske oprørere havde beskudt makedonske soldater i det nordlige bjergområde. Ifølge en talsmand fra hæren havde oprørerne affyret mortergranater og skudt med maskinpistoler mod makedonske militærstillinger i landsbyen Matejce. Hæren besvarede angrebet med artilleri, sagde talsmanden.
Tidligere på dagen havde de makedonske myndigheder ellers lovet, at de ville tillade internationale hjælpeorganisationer, som Røde Kors, at evakuere tusinder af civile, hvoraf hovedparten er etniske albanere.

TDC-aktier på observationslisten
*Københavns Fondsbørs har sat aktierne i TDC (Tele Danmark) på den såkaldte observationsliste.
Aktierne er sat på listen på »baggrund af de fortsatte forlydende, der er om eventuelle forhandlinger, der kan føre til overdragelse af en betydelig aktiepost i selskabet, og den dermed forbundne usikkerhed om aktiens værdi«, lyder det fra børsen.
Rygterne om et salg af en stor aktiepost i TDC er efterhånden så vedholdende, at Fondsbørsen nu vil gøre folk opmærksomme på, at aktiekursen i TDC er blevet påvirket af dem. Siden rygterne begyndte, er aktien i det danske teleselskab steget fra 301 kroner den 15. maj til 380 kroner onsdag.

Lønfremgang på 3,7 procent
*Lønmodtagerne på det private arbejdsmarked fik i gennemsnit en lønfremgang på 3,7 procent fra første kvartal sidste år til første kvartal i år.
Det viser de nyeste tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.
DA’s opgørelse viser også, at virksomhedernes øvrige arbejdsomkostninger er steget med 0,3 procent siden første kvartal 2000. Det forklares med, at virksomhedernes uddannelsesbidrag – det såkaldte AER – fra årsskiftet er blevet hævet, samtidig med at virksomhederne som led i finansloven er blevet påført en ny arbejdsmiljøafgift. Samlet set betyder det, at virksomhedernes omkostninger inklusive løn er steget med 4,0 procent siden første kvartal sidste år.

149 lande krænker menneskeret
*Bekæmpelse af forskelsbehandling er et godt udgangspunkt for en indsats for menneskerettighederne, fremgår det af Amnesty Internationals årsberetning for året 2000 – det er således i vidt omfang mennesker fra svage grupper, som udsættes for tortur og mishandling: Medlemmer af etniske mindretal, kvinder og børn.
Der er opregnet menneskerettighedskrænkelser i 149 lande (mod 144 i 1999), tortur i 125 (132) og fuldbyrdet dødsstraf i 28 (31). Men der bliver stadig færre lande, hvor dødsstraf er mulig – der er 90 tilbage i dag. Politiske fanger var der i 63 lande (61). Danmark figurerer ikke i rapporten.

Politiker dømt for racisme
*FRP-lokalformand Niels Erik Mortensen blev i går ved retten i Skjern idømt 10 dagbøder på hver 300 kroner. Byretten fastslog, at lokalpolitikeren havde optrådt racistisk med en annoncetekst, der havde sat lighedstegn mellem muslimske indvandrere og kriminalitet og voldtægt. Politikeren skrev blandt andet: »Er du også bange for fremtiden med al den kriminalitet og voldtægt, som indvandrere og ikke mindst muslimer har påført Danmark?«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu