Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

16. maj 2001


Nyrup holder øje med Berlusconi
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen holder et vågent øje med Italiens nyvalgte regeringschef, Silvio Berlusconi. Men han vil ikke kommentere den italienske højrefløjs valgsejr nærmere, førend det står klart, hvad den nye italienske regering kommer til at stå for. »Jeg har noteret mig, at der nu foreligger et valgresultat i Italien. Det vil vi følge meget opmærksomt, som ved andre lejligheder. Vi skal huske vores historie og være ekstremt opmærksomme på den politiske udvikling i Europa. Vi skal stå værn og vagt om de grundlæggende værdier og menneskerettigheder.« siger statsministeren.

Hjælpen til Zimbabwe skæres
*Udviklingsminister Anita Bay Bundegaard (R) besluttede i går at indstille bistanden til samarbejdet mellem danske virksomheder og virksomheder i Zimbabwe. Skridtet kommer i forlængelse af, at krigsveteraner med accept fra den zimbabwiske regerings side har foretaget afpresningsforsøg mod bl.a. danske virksomheder i landet. »Jeg har standset den bistand, der går til privatsektorprogrammet i Zimbabwe, «siger Bay Bundegaard. »Det giver ikke nogen mening at forsætte samarbejdet med virksomheder, der ikke kan fungere i landet,« siger hun.

Kostunica positiv overfor udlevering
*Den jugoslaviske præsident, Vojislav Kostunica, der har lovet Washington at gøre fremskridt med hensyn til at få stillet sin forgænger Slobodan Milosevic for FN’s krigsforbryderdomstol, sagde under et besøg i Tyskland i går, at USA også må gøre indrømmelser i de kommende måneder. »Det er meget vigtigt for vort land, at der finder en donorkonference sted i Jugoslavien i juni, og at ikke kun Europa deltager, men også USA,« sagde den jugoslaviske leder .

Libyen bag berlinsk bombeangreb i ’86
*Den libyske leder, oberst Muammar Gaddafi, har indrømmet, at Libyen stod bag et bombeanslag i 1986 mod et diskotek i Berlin, hvor tre mennesker blev dræbt og over 200 såret, skrev Frankfurter Allgemeine Zeitung i går. Indrømmelsen skulle være fremsat over for Michael Steiner – den tyske forbundskansler Gerhard Schröders øverste udenrigspolitiske rådgiver.

USA’s centralbank sænker renten
*Den amerikanske centralbank nedsatte i går renten med et halvt procentpoint fra 4,5 til 4,0 procent. Det er den femte rentenedsættelse i år, og det er et signal fra banken om, at man er klar til at gå videre i et forsøg på at sætte skub i den træge amerikanske økonomi. Sænkningen af den toneangivende rente bringer niveauet ned på det laveste i de seneste syv år. I en udtalelse efter mødet i centralbankens såkaldte pengepolitiske udvalg hed det, at fortsat svækkelse er den værste trussel mod den amerikanske økonomi, og at man var indstillet på yderligere rentesænkninger, hvis økonomien viser tegn på at gå i stå.

Ritt blåstemples af Rigsrevisionen
*Fødevareminister Ritt Bjerregaard har efterhånden fået check på sit ministeriums økonomistyring, konstaterer Rigsrevisionen. Også på de mest spektakulære budgetproblemer i Fødevaredirektoratet, der sidste år kostede direktøren, Ole Kopp Christensen, jobbet. Han bærer ifølge Rigsrevisionens beretning ansvaret for Fødevaredirektoratets merforbrug og 100 mio. kr. store underskud. Rigsrevisionen frikender også endegyldigt daværende fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) for medansvar og anklager for at have ført Folketinget bag lyset i sagen.

Bange betjente trak sig ud af Vollsmose
*Efter næsten et års ’fred’ mellem politiet og en gruppe unge i Vollsmose-bydelen i Odense er der igen uro i området. Mandag aften trak en gruppe politifolk sig således ud af området og tog en familie med sig, fordi de følte sig truet på livet af en gruppe unge indvandrere. Og nu siger betjentene fra. »De unge var verbalt truende, og vi følte os derfor nødsaget til at trække os ud. Vi er dybt fortørnede og frustrerede over deres opførsel,« siger vagthavende, Jens Friis Christensen.

Makedonien giver oprørere frist
*Makedoniens regering gav i går de albanske oprørere i landets nordlige bjerge en »sidste frist«. Inden i morgen skal de have trukket sig ud af landsbyerne på bjergsiderne. Ellers vil hæren gå til angreb. »Derefter vil vi tage de nødvendige midler i brug til endegyldigt at eliminere truslen,« sagde en talsmand for regeringen.

Administration af lov lempes
*Indenrigsministeriet har besluttet at lempe administrationen af udlændingelovens paragraf 9, stk. 7, der kræver, at en ansøgning om tilladelse til familiesammenføring som hovedregel skal sendes til de danske myndigheder fra udlandet.

’Homoaktivister’ anker domme
*Fire mænd, der den 26. april blev dømt for to politisk motiverede brandattentater mod ledende medarbejdere i Udlændingestyrelsen, har besluttet at anke deres domme til Østre Landsret.
Samtidig har anklagemyndigheden besluttet ikke at anke de frifindelser, der faldt i samme sag. De fire mænd blev idømt mellem 15 og 21 måneders fængsel for under slagordet »Homoaktion« at have gennemført ét attentat og forsøgt et andet i august 2000.

Kina advarer nævn mod missilskjold
*En fremtrædende parlamentarisk delegation fra Kina forklarede i går Udenrigspolitisk Nævn, at de amerikanske planer om et missilskjold efter kinesisk opfattelse er farlig for verdensfreden. »Det vil uundgåeligt føre til et nyt våbenkapløb og øge spredningen af atomvåben. USA’s eneste formål med projektet er at bryde sikkerhedsbalancen for at opnå amerikansk dominans,« sagde Zeng Jianhui, leder af udenrigsudvalget i den kinesiske kongres.

Information beklager
*Den 4. maj stod der i Qlummen i Information, at Grønlændersektionen på Kofoeds Skole ikke har påbegyndt et lovet projekt, der skulle hjælpe de grønlandske kvinder, der lever et hårdt liv på værtshusene på Vesterbro i København. Avisen er siden blevet gjort opmærksom på, at Grønlændernes Hus og Kofoeds Skole i samarbejde har lavet opsøgende arbejde i miljøet igennem et års tid. Det har bl.a. resulteret i etableringen af et værested for kvinderne. Information undskylder derfor den ukorrekte oplysning.Red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her