Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

15. maj 2001


Valg i Kosovo til efteråret
*Der skal være valg i Kosovo den 17. november, oplyste FN’s administrator i området, Hans Hækkerup, i går. Hækkerup oplyste også, at han i dag vil afsløre de juridiske rammer for valget og for den nye lovgivende forsamling. Medlemmer af det etniske albanske flertal og den serbiske minoritet har ellers kritiseret Hækkerups planer om at skabe en ’mini-grundlov’ for Kosovo inden selve valget. Etniske albanere har krævet en afstemning om provinsens fremtidige status inkluderet i lovgivningen, mens serberne har frygtet, at det ville føre til uafhængighed til Kosovo.

Israel: Mere vold på ’katastrofedagen’
*Årsdagen for etableringen af Israel 14. maj 1948 blev samtidig en af de blodigste i den igangværende konflikt. ’al-Nakba’ – katastrofen – som palæstinenserne kalder dagen blev ’markeret’ med, at Yassir Arafats hovedkontor i Gaza blev beskudt fra helikoptere og kanonbåde, at fem palæstinensiske politifolk blev dræbt, og at Hizbollah-militsen skød panserbrydende raketter mod en israelsk militærposition i grænseområdet mellem Libanon, Syrien og Israel.

Silvio triumferer – partnere svækket
*Silvio Berlusconis eget parti, Forza Italia, triumferede ved søndagens italienske parlamentsvalg. Men samtidig blev de andre partier i den centrum-højre alliance, som Berlusconi leder, svækket. Facit er, at Berlusconi bliver ny premierminister på grundlag af et relativt beskedent flertal i begge parlamentets kamre. Der er således ikke udsigt til den ønskede politiske stabilitet i Italien.

Skopje: Samlingsregering på plads
*Den makedonske hær indstillede i går skydningen for at give civile mulighed for at forlade de områder, som oprørerne kontrollerer. Det skete samtidig med, at slavere og etnisk albanere havde dannet en bred samlingsregering, som skal forsøge at stække albanernes oprør og hindre en borgerkrig i at bryde ud i lys lue.

ETA blev valgets store taber
*De moderate nationalister i det uroplagede Baskerland ser ud til at kunne bevare magten efter lokalvalget søndag. Med alle stemmerne optalt står det Baskiske Nationalistparti og dets koalitionspartner, Eusko Alkartasuna , til at få 33 af de i alt 75 pladser i det regionale parlament. De to partier ønsker øget selvstyre i regionen, men tager afstand fra den baskiske separatistbevægelse ETA’s voldelige metoder. Valgets store taber var Euskal Herritarrok (EH). Partiet, der betragtes som ETA’s politiske fløj, tabte halvdelen af dets mandater, og vil således kun få syv pladser i den nye samling.

Manila: 77 dræbt under valgkamp
*Mens valget i Filippinerne mandag gik i gang, kostede den blodigste valgkamp i mange år sit 77. offer. Den seneste episode opstod, da et medlem af regeringshæren blev dræbt af muslimske separatister, der gik til angreb på en militær bygning på den sydlige ø Basilan. Et par timer forinden blev en borgmester, der søgte genvalg i byen Cebu, skudt af formodede rivaler.

Fortsat strid om EU-støtte
*En strid om milliardstøtte til Spanien splitter fortsat EU-landene og truer med at lægge hindringer i vejen for de følsomme forhandlinger om optagelse af 10-12 nye medlemslande i Øst- og Centraleuropa. Trods en ihærdig indsats lykkedes det ikke for den svenske udenrigsminister, Anna Lindh, at finde et kompromis, der kunne løse støtteslagsmålet, da EU’s udenrigsministre drøftede sagen i går i Bruxelles.

Rusland: Kursk hæves midt i juni
*Den omfattende operation med at hæve den sunkne russiske undervandsbåd Kursk fra bunden af Barentshavet vil begynde i midten af juni, sagde vicepremierminister Ilja Klebanov i går. Den tremåneders opgave vil efter planen være færdig til den 20. september, sagde han og tilføjede, at Rusland forventer at underskrive en kontrakt på søndag med det hollandske og norske firma, der skal deltage i hævningen af ubåden.

Arbejdsgivere overvejer fusion
*Tre arbejdsgiverforeninger overvejer en fusion, der målt i lønsum kan samle over en fjerdedel af det danske erhvervsliv. Fusionen mellem Arbejdsgiverforeningen for Handel, Transport og Service, Dansk Handel & Service samt Hotel-, Restaurant- og Turisterhvervets Arbejdsgiverforening vil påvirke det danske arbejdsmarked mange år ud i fremtiden og give servicebranchen en placering på linie med den, Dansk Industri har i dag, skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

Giv de lavtlønnede en chance
*Flere hundrede personer får ingen økonomisk gevinst, hvis de tager et arbejde. Det er kvælende for arbejdsudbuddet og dermed erhvervslivet. »Det er derfor vores forslag til den nedsatte skattekommission, at der etableres et bundfradrag i arbejdsmarkedsbidraget og det særlige pensionsbidrag,« siger Håndværksrådets cheføkonom, Søren Nicolaisen.

Auken indvier møde med opsang til USA
*Danmarks miljøminister Svend Auken opfordrede mandag meget kraftigt USA til ikke at »forgifte« arbejdet med FN’s såkaldte Kyoto-protokol om verdens klima. Det skete, da han mandag åbnede de udviklede industrilandes samarbejdsorganisation OECD’s forum forud for det kommende ministermøde i Paris. Artikel forsiden

Ny retssag mod kommunistleder
*En polsk domstol genoptager i dag retssagen mod Polens sidste kommunistleder, Wojciech Jaruzelski, som er tiltalt for medansvar for en massakre på demonstranter i 1970. Jaruzelski, som 11 år senere indførte krigsretstilstand i et forsøg på at knuse den uafhængige fagforening Solidaritet, var forsvarsminister, da sikkerhedsstyrker skød og dræbte 44 skibsværftsarbejdere, som demonstrerede mod stigende priser på fødevarer.

Olieselskaber afviser anklager
*Både Haahr Benzin og Q8 tager afstand fra beskyldningerne om, at to af deres topchefer har været involveret i et ulovligt benzinkartel i Sverige. Ifølge Berlingske Tidende drejer det sig om salgsdirektør Joe Brooker, Haahr Benzin, og Steffen Pedersen, som er chef for Q8 i Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her