Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

12. maj 2001


Makedonsk enhedsregering på plads
*Makedoniens største politiske partier enedes fredag om at danne ’en politisk enhedsregering’, som de vestlige lande har talt kraftigt for som det bedste bud på, hvordan man skal få sat en stopper for det etnisk albanske oprør i landet. Regeringserklæringen var underskrevet af lederne for de fire største partier, herunder de to største oppositionsgrupperinger - de slavisk-dominerede socialister og det etnisk Albanske Parti for Demokratisk Fremgang (PDP), hvis modstand mod at slutte sig til regeringen har forsinket regeringsdannelsen siden tirsdag.
»Hovedmålsætningen for denne regering bliver Makedoniens sikkerhed og stabilitet, fortsættelsen af den intensiverede politiske dialog og organisationen af retfærdige valg,« hed det i erklæringen.
Parlamentet skal søndag godkende den ny regering, som de etnisk albanske oprørere afviser. Oprørerne kræver selv en rolle i den politiske proces, men det har både de makedonske myndigheder og de vestlige lande afvist. De vestlige lande har lagt kraftigt pres på partiet for at få det til at slutte sig til enhedsregeringen, selv om oprørerne allerede har sagt, at det ikke får nogen betydning for deres kamp, at PDP slutter sig til regeringen.

SF indbyder rege-ringen til aftale
*SF indbyder regeringen til at indgå en fire-årig aftale til 11,2 milliarder kroner om udviklingen af det danske velfærdssamfund.
»Vi foreslår, at der op til folketingsvalget udarbejdes en fire-årig handlingsplan for det danske velfærdssamfunds udvikling,« sagde partiets formand, Holger K. Nielsen, fredag ved åbningen af SF's landsmøde i Fredericia.
»Her skal vi i klar tale skitsere hvilke velfærdsopgaver, der skal løses, hvor vi beskriver, hvad det koster – og hvor vi tilkendegiver, at vi også er villige til at betale, hvad det koster. Lad os så spørge befolkningen, om den ønsker de borgerlige skattelettelser eller disse helt konkrete velfærdsforbedringer,« sagde Holger K. Nielsen.

Israelerne rykker ind i Gaza igen
*Den israelske hær trængte fredag igen ind i den del af Gazastriben, der tilhører det palæstinensiske selvstyre. Hæren rykkede 500 meter ind på palæstinensisk grund og smadrede en politibygning, oplyste palæstinensisk politi.
Angrebet skete i den sydlige del af Gazastriben nær Deir el-Balah, hvor der er flere jødiske bosættelser. Palæstinensiske kilder sagde, at der var skudvekslinger, men oplyste ikke, hvorvidt der var sårede.
Torsdag trængte den israelske hær fire gange ind i Gaza for at angribe palæstinensiske politistillinger.
Natten til torsdag beskød hæren også flere bygninger, der tilhører Force-17, som er den palæstinensiske leder Yasser Arafats livvagter.

Annan gyder olie på vandene i USA-strid
*FN’s generalsekretær, Kofi Annan, udtrykte torsdag håb om »normale relationer« mellem USA og FN på trods af en afstemning tidligere på dagen i Repræsentanternes Hus om at tilbageholde en del af den amerikanske gæld til verdensorganisationen, hvis ikke USA får sin plads i FN’s menneskerettighedskommission tilbage.
USA blev i sidste uge stemt ud af kommissionen, hvor det ellers har været medlem, siden den blev etableret i 1947.
Repræsentanternes Hus vedtog forslaget med stemmerne 252 mod 165.
Det stod imidlertid klart, at gældsbetalingen i år, 585 millioner dollar (4,9 mia. kr.), ikke vil blive berørt. I stedet krævede kongresmedlemmerne, at USA får pladsen tilbage inden forfaldsdagen for den sidste del af USA's FN-gæld. I 2004 skal USA betale 244 millioner dollar (2,1 mia. kr.).

Sjursen: KRF kan gå i regering
*Kristeligt Folkepart må gøre op med sin skræk for regeringsansvar og tage Venstres og De Konservatives tilbud om et nyt, borgerligt firkløver alvorligt.
Det var partiformand Jann Sjursens budskab til partiets græsrødder i en tale fredag på KRF’s landsmøde i Kolding.
»Hvis de rigtige omstændigheder er til stede, parlamentarisk og politisk, så skal Kristeligt Folkeparti ikke undvige. Så må vi påtage os regeringsansvaret endnu en gang,« sagde Sjursen til de 400 delegerede.
Der er endog meget udbredt skepsis blandt de godt 6.000 partimedlemmer ved udsigten til, at KRF igen får ministertaburetter således som i perioder under både Schlüter-regeringen og Nyrup-regeringen. Det lille KRF har bitter erfaring for at få sine mærkesager druknet og vælgertilslutningen beskåret i regeringssamarbejde med de store.

DONG overvejer rør til Storbritannien
*Det danske statsejede olieselskab, DONG, meddelte torsdag, at det planlægger at bygge en olieledning fra Danmark til Storbritannien for at kompensere for forventede tab, når det europæiske gasmarked åbner.
»Olieledningen skal kompensere for det kommende fald i DONG's markedsandele i Danmark og Sverige på grund af afreguleringen af det europæiske gasmarked, der sker hurtigere end forventet,« siger Holger Lavesen, administrerende direktør i DONG til nyhedsbureauet Reuters.
Ifølge DONG vil olieledningen være færdig efter 2003 og komme til at koste omkring 3,4 milliarder kroner (400 millioner dollar).

Håb om fred på Sri Lanka
*Sri Lankas regering har bedt Norge presse på for at få gang i direkte forhandlinger mellem oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre og regeringen i Colombo. Dermed kan en våbenhvile være nært forestående, rapporterede det norske nyhedsbureau torsdag.
Fredsfølerne fremgår af et brev, som Sri Lankas udenrigsminister Lakshman Kadirgamar har skrevet til den norske regering. Ifølge brevet er parterne blevet enige om tillidsskabende foranstaltninger, der kan danne grundlag for egentlige forhandlinger. Parterne er angiveligt enige om at skåne civilbefolkningen.
Voldsomme sam-menstød i Ghana
nAdskillige hundrede vrede unge ghanesere kom fredag i sammenstød med politiet, brændte bildæk og kiosker af, samtidig med at 30 af ofrene for Afrikas værste fodboldtragedie blev begravet i Ghanas hovedstad, rapporterede det lokale tv og vidner.
Vidnerne sagde, at hundrede af vrede unge smadrede en politibil og råbte slagord mod politiet, mens 30 muslimske ofre for onsdagens fodboldtragedie blev begravet.
Mange har kastet skylden for fodboldtragedien på politiet, der opstod efter en 2-1 sejr til fodboldholdet Hearts of Oak over ærkerivalen Kumasi Ashanti Kotoko. I den panik, der efterfølgende brød ud, blev mindst 126 mennesker dræbt.

Canada straffer Zimbabwe
*Canada meddelte i dag, at det øjeblikkeligt suspenderer nye udviklingsprojekter i Zimbabwe og samtidig indfører andre sanktioner mod landet i protest mod den voksende lovløshed i det kriseramte land i det sydlige Afrika.
Tidligere på ugen protesterede Canada til den zimbabwiske regering, efter at Canadas ambassadør og en direktør for Canadas internationale bistand var blevet angrebet af krigsveteraner.

Pres på Hamburger
*Den ene af hovedsponsorerne på det danske cykelhold, CSC/World Online, lægger nu pres på Bo Hamburger efter, at danskeren torsdag blev testet positiv for brug af Epo. Hamburger er blevet suspenderet, indtil resultatet af en B-prøve kendes.
»Hvis B-prøven også er positiv, så forventer jeg, at Hamburger fortæller, hvor han har fået Epo fra,« siger CSC-direktør Asger Jensby. Hvis endnu en rytter fra holdet snuppes i den nye kontrol, kan det betyde, at IT-virksomheden beslutter sig for at trække sig fra sporten.
»Konceptet er, at første gang er utilgiveligt. Anden gang er for mange, og tredje gang vil være for altid.« siger Asger Jensby.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her