Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

9. maj 2001


England og Irland til valg den 7. juni
*Den engelske premierminister Tony Blair, udskrev i går eftermiddag valg til parlamentet. Valget finder sted tirsdag den 7. juni.
Blair blev tvunget til at udskyde valgdatoen fra sin foretrukne dato den 3. maj i lyset af den mund & klovsygeepidemi der har hærget England. Men hverken den, strejker, oversvømmelser eller blokader har kunnet mindske Blairs faste tag i vælgerne. I meningsmålingerne fører Labour i øjeblikket med op til 20 procentpoint over de konservative. Dermed kan Labour se frem til endnu flere pladser i underhuset end ved jordskredssejren i 1997.
Næsten samtidig udskrev den irske premierminster Bertie Ahern folkeafstemning til samme dato, den 7. juni, om en ændring af Irlands forfatning, så landet kan ratificere EU’s Nice-traktat.

Dansk aktivist arresteret i USA
*En dansk Greenpeace-aktivist blev mandag arresteret i USA, da hun sammen med en brite protesterede mod de amerikanske raketskjoldsplaner på en testbane på en ø i Stillehavet, oplyser en talsmand for den amerikanske hærs raket- og rumkommando. Den 21-årige Anne Marie Rasmussen og den 37-årige Mike Townley er blevet overdraget til myndighederne på Marshall-øerne, anklaget for at have trængt ind på basen.
Ifølge talsmanden, Mike Biddle, ankom de i en gummibåd, der var blevet søsat af skibet Rainbow Warrior. De to gik i land på atollen Kwajalein, hvor de blev arresteret af politiet i nærheden af en radarstation, der bliver brugt i udviklingen af det kommende raketskjold.

Albansk kritik af ny regering
*Den makedonske regerings forsøg på at isolere oprørere, der den sidste uge har genoptaget krigshandlingerne, ved at lukke endnu et albansk parti ind i regeringen, er endnu et forsøg på at købe sig tid uden at gribe til handling, siger albanske kritikere.
Beslutningen om at skabe en stor koalition kom, efter at EU’s udenrigspolitiske talsmand Javier Solana havde ført forhandlinger med en makedonsk regering, der indtil da overvejede at indføre krigsretstilsstand. Et skridt EU og NATO på det skarpeste advarede imod.

Borgerlig top gemmer sig
*Venstre og de konservatives formænd dukker sig i striden med CD og Kristeligt Folkeparti om udlændingepolitikken. De to partiers politiske ordførere, Ulla Tørnæs og Lene Espersen, har i et interview med ritzau åbnet for, at flygtningepolitik og regler for familiesammenføring kan strammes med Dansk Folkeparti efter næste valg.
CD og Kristeligt Folkeparti reagerede skarpt på meldingen og truede med at fjerne deres støtte til en regering med Fogh Rasmussen og Bendt Bendtsen.
»Vi har konstateret, at hverken Anders Fogh Rasmussen eller Bendt Bendtsen har været på banen for at støtte deres partiers udspil om at stramme udlændingepolitikken med Dansk Folkeparti. De har holdt sig pænt tilbage,« siger Peter Duetoft.

V ser på grønt bundfradrag
*Selv om Venstre har tordnet mod de høje grønne afgifter på vand, strøm, varme, brændstof og lignende, skal man ikke forvente, at afgifterne vil blive sat ned, hvis Venstre rykker ind i Statsministeriet. Derimod vil partiet gerne se på muligheden for at indføre et grønt bundfradrag, sådan at afgifterne kunne få mindre social slagside.
Det oplyser Venstres skatteordfører, Mariann Fischer Boel. Hun har fået Skatteministeriet til at udregne, hvordan de grønne afgifter i dag rammer forskellige typer familier. Og beregningerne bekræfter, hvad politikerne egentlig godt vidste, nemlig at lavtlønnede rammes relativt hårdest.

USA mister endnu en post i FN
*USA, som i sidste uge led den pinlige skæbne at blive stemt ud af FN’s Menneskerettighedskommission, har også mistet sin plads i organisationens råd for narkoti-kakontrol, oplyser FN.
Den amerikanske kandidat, tidligere ambassadør Herbert Okun, var genopstillet til sin tredje femårige periode i rådet, men han blev ikke genvalgt, da FN’s Økonomiske og Sociale Råd (ECOSOC) mødtes i sidste uge.
Pladserne gik til kandidaterne fra Østrig, Holland, Frankrig, Indien og Peru. De sidste to pladser gik til kandidater fremsat af Verdens Sundhedsorganisation (WHO).

EU præsenterer rekordstort budget
*100,3 milliarder euro eller små 750 milliarder danske kroner. Det var tallet på bundlinjen af EU-kommissionens udkast til budgettet for 2002, som budgetkommissær Michaele Schreyer præsenterede i går i Bruxelles. Det er en stigning på 3,4 procent i forhold til 2001, og den bringer for første gang EU’s budget op på et tre-cifret milliardbeløb i euro. Stigningen skal udelukkende ses på baggrund af den økonomiske vækst i Europa, for medlemslandenes indbetaling, som måles i del af bruttona-tionalproduktet (BNP), rokkes der ikke ved.
Danmark betaler cirka to procent af EU’s samlede budget, som stadigvæk er præget af landbrug. Støtten til de europæiske bønder vil også i 2002 ligge på omtrent halvdelen af EU’s budget.

Metadon uden effekt på dødstal
*Hvert år dør rundt regnet 250 narkomaner af en over-dosis. Samtidig er antallet af narkomaner i langvarig behandling med metadon steget kraftigt. Fra under 1.000 i 1985 til lige knap 4.500 i 1999.
Antallet af ’tunge’ narkomaner i Danmark ligger skønsmæssigt på 14.000, og det antal vurderes i Sundhedsstyrelsen at have været nogenlunde stabilt de seneste år.
I og med at antallet har været ganske konstant de seneste år, er andelen af narkomaner i metadonbehandling stigende – uden det dog kan aflæses på dødsstatistikken.
Netop den udsigtsløse metadonbehandling er et af de væsentligste argumenter for, at Lægeforeningen anbefaler, at narkomaner skal kunne få lægeordineret heroin.

SF kræver kommunalt ansvar
*Flygtningebørn er en udsat gruppe, der har brug for tryghed og støtte.
Det er derfor yderst problematisk, at kommunerne øjensynligt ikke helhjertet påtager sig ansvaret for flygtningebørnene. De er beboere i kommunen, uanset at de bor i et asylcenter.
Det siger SF’s udlændingeordfører, Knud Erik Hansen, efter at Røde Kors har kritiseret kommunerne for ikke at leve op til deres forpligtelse over for flygtningebørnene.
Børnenes situation bliver yderligere forværret af, at der mangler asylcentre, og at familier derfor risikerer at blive skilt fra hinanden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her