Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

2. maj 2001


Göran Persson til Nordkorea
*I dag lander Sveriges statsminister Göran Persson i det stalinistisk lukkede Nordkoreas hovedstad Pyongyang, som ingen vestlig stats- og regeringsleder nogensinde tidligere har besøgt.
Göran Persson er på sit livs sværeste internationale opgave, nemlig at få Nordkoreas mistænksomme leder Kim Jong-il til at genoptage fredsprocessen med Sydkorea, 50 år efter den blodige Korea-krig. Formelt er der stadig krig mellem de to koreanske stater.
Han står først og fremmest i spidsen for rejsen til Nord- og Sydkorea af den grund, at Sverige i øjeblikket har formandskabet i EU. Samtidig er Sverige et af de få lande i verden, som har haft diplomatiske forbindelser med Nordkorea gennem hele den kolde krig.

Bush og Putin om raketskjold
*USA’s præsident, George W. Bush, telefonerede i går til sin russiske kollega, Vladimir Putin, med en forsikring om, at USA ikke agter at træffe ensidige beslutninger om den strategiske ligevægt, oplyser Kreml.
Ifølge Kreml har Bush orienteret Putin om hovedlinierne i den tale, som den amerikanske præsident holdt i går, om de omstridte planer om et raketskjold.
Putin blev citeret for at sige, at Rusland er parat til arbejde videre med henblik på at gennemføre yderligere nedskæringer i atomarsenalerne.

Iværksættere går online
*Danskere med håb om at starte egen virksomhed kan nu hente hjælp ét sted på internettet, nemlig den nye portal startguiden.dk.
På den nye internetside kan man finde oplysninger om skat, moms, markedsføring og finansiering.
»Det er vigtigt, at nye virksomheder kommer godt fra start. Med startguiden får alle iværksættere én indgang til ny viden og svar på de spørgsmål, der tårner sig op, når man beslutter at blive selv-stændig. De nye virksomheder sparer tid og får 24 timers informationsservice,« siger erhvervsminister Ole Stavad.
Startguide.dk, som er regeringens nyeste initiativ på iværksætterområdet, er blevet til i et samarbejde mellem Erhvervsfremme Styrelsen, A-kassen for Selvstændige Erhvervsdrivende (ASE) og dagbladet Børsen.

Nye selvstyre-forhandlinger i maj
*Færøernes konservative lagmand, Anfinn Kallsberg, har bedt om nye forhandlinger med statsminister Poul Nyrup Rasmussen om færøsk selvstyre.
I et brev til den danske statsminister foreslår den færøske regeringschef ifølge ritzau, at parterne mødes i sidste halvdel af maj for at finde frem til en ny bloktilskudsaftale og en fremgangsmåde for overtagelse af de færøske sagsområder, som Lagtinget har besluttet ikke længere skal administreres i Danmark.
»Jeg foreslår, at vi på et sådant møde aftaler bloktilskud for de kommende tre år, samtidig med, at vi laver en overordnet aftale om fremgangsmåden for færøsk overtagelse af sagsområder,« skriver Anfinn Kallsberg til Poul Nyrup Rasmussen.

Tre mio. døde i DR Congo
*Krigen i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) har kostet op mod tre millioner mennesker livet, hævder den amerikanske hjælpeorganisation Den Internationale Redningskomité (IRC), der har offentliggjort en rystende rapport om den 32 måneder lange krig.
IRC underbygger det høje antal ofre med undersøgelser foretaget i den oprørskontrollerede østlige del af landet, hvor krigshandlingerne og nøden har været størst.
Havde organisationen inkluderet den regeringskontrollerede vestlige del af landet, ville antallet af døde have været endnu højere, vurderer organisationen.
Ifølge IRC er det kun omkring 200.000, der er døde gennem egentlige krigshandlinger. Resten er bukket under for sult, sygdomme og mangel på nødhjælp.

Norsk kage-kastning på 1. maj
*En lagkage, der med stor præcision blev placeret lige i ansigtet på den norske udenrigsminister og formand for det norske Arbeiderpartiet, Thorbjørn Jagland, kom til at præge 1. maj festlighederne på Youngstorget i Oslo. Umiddelbart inden 1. maj-optoget satte i gang, slog den såkaldte Lagkagebrigade til med en fuldtræffer i ansigtet på Jagland.
»Halløjsa, det havde jeg ikke ventet. Jeg fik en masse flødeskum i øjet,« sagde en smilende Jagland til det norske nyhedsbureau NTB, mens han tørrede sig med et lommetørklæde.
Angiveligt var motivet til kastet utilfredshed med Arbeiderpartiets påståede højredrejning i norsk politik, hvilket netop var det Jagland talte imod, men det imponerede ikke Lagkagebrigaden.

Nej til asylcenter i Ringsted
*Ringsted Kommune har sagt nej til Udlændingestyrelsens anmodning om at indrette byens kaserne til asylcenter.
Med stemmerne 11-10 afviste byrådet på et ekstraordinært møde, at kasernen i Ringsted bliver brugt som midlertidigt asylcenter. I stedet vil kommunen bruge kasernen til nye boliger og plejehjem, skriver Dagbladet Ringsted.
Udlændingestyrelsen havde anmodet Ringsted Kommune om at indkvartere en gruppe på 100-150 flygtninge fra Irak og Bosnien i en periode på et halvt år. Men Ringsted Kommune har netop købt kasernen for lidt under 30 millioner kroner og kunne derfor sige nej til, at den bruges til asylcenter.
Der mangler plads til 1000 flygtninge i Danmark.

Danmark bliver rig på vindkraft
*Der vil komme så mange nye job i vindmøllebranchen, at vindmøller vil få samme betydning for Danmark, som bilindustrien har for lande som Tyskland og Frankrig, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Både forskere, Dansk Industri og vindmølleindustrien forudser, at vindmøllebranchen vil fortsætte de seneste års voldsomme vækst.Det vil betyde tusindvis af nye job og enorme eksportindtægter til Danmark. 12.000 mennesker arbejder i dag i den danske vindmølleindustri, hvor omsætningen er mellem 12 og 15 mia. kr.. 75-80 procent går til eksport. På seks år er omsætningen ottedoblet, og alt tyder på, at væksten fortsætter.
Halvdelen af verdens vindmøller produceres i Danmark.

Store sirenedag over hele landet
*Onsdag er det store sirenedag – den årlige afprøvning af Danmarks 1077 sirener – og en passende anledning til at søge afklaret, om Beredskabsstyrelsen har tilstrækkelig nytte af sirenerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her