Læsetid: 2 min.

Overfladisk stramning af asyllov

Konsekvenserne af regeringens forslag om at stramme kursen over for kriminelle asylansøgere er uklare
9. maj 2001

Regeringens forslag om at stramme kursen over for kriminelle asylansøgere vil formentlig kun have en begrænset effekt i praksis. Det viser en gennemgang af de ændringer, som lovforslaget indeholder.
Socialdemokratiets flygtninge- og indvandrerordfører, Lars Kramer Mikkelsen, mener dog alligevel, at der er tale om et vigtigt forslag fra regeringens side.
»Det kan godt være, at det kun vil berøre en lille gruppe mennesker,« siger han. »Men det sender et meget væsentligt signal ud til de fup-asylansøgere, der kommer til Danmark: Hold jer væk.«
Et af de centrale punkter i regeringens lovforslag er, at myndighederne skal have bedre muligheder for at udvise asylansøgere administrativt. Det vil i praksis sige, at myndighederne skal kunne frihedsberøve kriminelle asylansøgerne, indtil deres sager er færdigbehandlede.
Lovforslaget lægger op til, at asylansøgerne blandt andet skal kunne frihedsberøves, hvis de optræder truende eller voldeligt over for andre beboere på asylcentrene, eller hvis de truer eller overfalder de ansatte.
En administrativ frihedsberøvelse kan imidlertid kun træde i kraft, hvis asylsøgerne straffes med bøde. Og det sker ikke særligt tit, eftersom overtrædelser af de pågældende paragraffer i straffeloven for det meste straffes med dom, oplyser kontorchef Susanne Clausen fra Indenrigsministeriet.
»Det vil sige, at de nye regler især kommer til at dreje sig om asylansøgere, der har overtrådt våbenlovgivningen,« siger hun.

Under pres
Susanne Clausen oplyser endvidere, at der i bemærkningerne til lovforslaget også er indføjet en henstilling om, at der ikke skal ske administrativ frihedsberøvelse af en asylansøger, hvis det er overvejende sandsynligt, at vedkommende senere i forløbet vil få asyl.
»Og dermed bliver en stor gruppe af asylansøgerne automatisk undtaget fra de nye regler, eftersom de kommer fra lande, som producerer flygtninge,« siger hun.
Hun fortæller, at udlændingemyndighederne ikke har foretaget beregninger af, hvor mange asylansøgere der vil blive berørt af de nye regler.
Men Venstres retspolitiske ordfører, Birthe Rønn Hornbech, er ikke i tvivl om, at lovforslaget kun vil have en særdeles begrænset effekt.
»Efter min mening er der tale om meget spinkle ændringer, som ikke på nogen måde lever op til de løfter, som indenrigsminister Karen Jespersen har fremsat tidligere,« siger hun. »Det er mit indtryk, at indenrigsministeren er blevet presset af de radikale og af venstrefløjen i sit eget parti til at fremsætte dette svage lovforslag.«
Også de konservatives flygtninge- og indvandrerordfører, John Winther, er utilfreds med regeringens udspil.
»Jeg havde hellere set, at Karen Jespersen havde fulgt op på sin idé om at anbringe asylansøgerne på en øde ø – eller et andet sted, hvor de var isolerede fra resten af samfundet,« siger han.
»På den måde kunne man afskære dem fra at begå kriminalitet uden at komme i konflikt med de internationale konventioner,« siger John Winther.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her