Læsetid: 2 min.

Politiske overtoner i retssag i Zimbabwe

Oppositionslederen i Zimbabwe står i en afgørende rets-sag anklaget for terrorisme, men målet er politisk. Præsidenten vil stække oppositionen
8. maj 2001

HARARE – Morgan Tsvangirai, leder af det zimbab-wiske oppositionsparti, The Movement of Democratic Change (MDC), blev næppe overrasket i går, da han så, hvor stor opmærksomhed retssagen mod ham vakte. Retssalen var proppet med parlamentsmedlemmer, støtter og pressefolk. Udenfor havde endnu flere MDC-tilhængere forsamlet sig og de akkompagnerede den første halve times retsforhandlinger med sang og råb.
Morgan Tsvangirai står anklaget for terrorisme efter, han i en tale ved partiets et-årsdag sidste år opfordrede præsident Robert Mugabe til at »gå af fredeligt, ellers afsætter vi dig med vold«.
Regeringspartiet ZANU-PF stemplede udtalelsen som forræderi og advarede om, at vold ville blive mødt med vold. MDC hævdede for sin del, at udtalelsen blev taget ud af sin sammenhæng, og at det bare var en advarsel til Mugabe om, at folket en dag vil vende sig mod den leder, der med vold forsøger at holde sig ved magten.
»Det har historien vist os,« supplerer MDC’s juridiske talsmand David Coltart.
Talen gav regeringspartiet en anledning til at reagere. Hvis Morgan Tsvangirai dømmes til fængsel i seks måneder eller mere, diskvalificeres han automatisk fra at stille op som præsidentkandidat ved det valg, der skal holdes før 1. april næste år.

Mugabes eneste trussel
Siden MDC blev dannet i 1999, har Morgan Tsvangirai fremstået som den eneste politiker, der for alvor kan true Robert Mugabes greb om magten.
Anklagen mod ham præges imidlertid af inkonsekvens og ironi. Morgan Tsvangirai tiltales for terrorisme, mens de personer, som stod bag den vold Robert Mugabe og ZANU-PF billigede i forbindelse med parlamentsvalget i fjor, har fået amnesti. Mere end 30 personer blev dræbt. Tilmed er de love, staten har baseret anklagen på, skrevet i kolonitiden i et forsøg på at tryne og fængsle lederne af den sorte frihedsbevægelse. Blandt dem Robert Mugabe.
Retssagen kom dog ikke ret langt i går. Forsvaret hævdede, at paragrafferne, som anklageren bygger tiltalen på, strider mod landets forfatning og begærede på den baggrund sagen prøvet for landets højeste domstol. Om anklageren har brugt forfatningsstridig lovgivning eller ej, er derfor nu op til Højesteret at afgøre.
Hvis Højesteret fastslår, at paragrafferne strider mod forfatningen, kan Morgan
Tsvangirai alligevel tiltales. Men i givet fald bliver det efter en anden lov. Hvis Højesterets afgørelse i stedet bliver det modsatte, sendes sagen tilbage til underretten og retssagen kan indledes. De tilhængere, der i går var samlet foran retsbygningen, var ophidsede. Med fløjter og et hav af vinkende hænder med røde kort tilkendegav de symbolsk, at det er på tide at udvise Mugabe. I en kommentar i weekenden hævdede Tsvangirai bestemt, at tiltalen ikke er andet end et forsøg på at chikanere MDC.
»ZANU-PF-tilhængere har rejst landet rundt, mishandlet og endda myrdet uden at nogen har grebet ind. Dette er et tydeligt bevis på, at loven håndhæves selektivt.« Hans synspunkter spejles ikke uventet blandt partiets medlemmer. Job Sikhala, parlamentsmedlem for St. Mary’s siger: »Retssagen er et forsøg fra Mugabes side på at hindre Morgan Tsvangirai i at stille op til præsidentvalget.« Hvis Morgan Tsvangi-rai dømmes, vil anarki bryde ud i landet.

*Görrel Espelund er svensk freelancejournalist bosat i Sydafrika

*Oversat af Martin Selsøe Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her