Læsetid: 3 min.

Rapport:: USA skal udvikle rumvåben

I en rapport til Kongressen taler forsvarsminister Donald Rumsfeld om at udvikle defensive og offensive rumvåben. USA skulle frygte angreb på sit satellit-netværk
10. maj 2001

NEW YORK – Indenfor en overskuelig årrække vil rummet ophøre med at være et fredhelligt sted for en verden, der allerede er væbnet til tænderne med konventionelle og atomare våben.
Det fremgår af en rapport, som USA’s forsvarsminister Donald Rumsfeld sendte til Kongressen i tirsdags.
Det amerikanske flyvevåben »vil få ansvar for at organisere, optræne og udstyre sig til lynsnare og vedvarende offensive og defensive operationer i rummet,« hedder det.
Defense Advanced Research Projects Agency skal »udføre forskning og eksperimenter med nyskabende rumteknologi og systemer viet til militære opgaver.«
Til trods for disse formuleringer hævdede Rumsfeld på et pressemøde, at han indtil videre kun har besluttet at samle det operative ansvar for rummet i hænderne på en general i Pentagon. Tidligere har ansvaret været fordelt blandt et utal af organer, herunder CIA.

Den værste idé
Denne udtalelse blev imødegået af demokraternes leder i senatet.
»At placere våben i rummet lyder som den værste ide, jeg har hørt fra denne regering. Demokrater vil være imod. Det er et incitament til andre lande om at gøre det samme,« siger Tom Daschle.
USA råder allerede over et netværk af militære satelitter i rummet, der primært har til opgave at overvåge fremmede nationers militære beredskab.
Satelitterne bliver også anvendt til kommunikation i krigssituationer. Det var f.eks. tilfældet under krigen mod Irak i 1991 og mod Serbien i 1999. Andre typer satelitter kan spore affyringer af missiler.
Herudover har USA i mange år forsket i og udviklet laservåben, som kan installeres på flyvemaskiner eller satelitter. Men ABM-traktaten forbyder udvikling og udstationering af missilforsvarsvåben i rummet. Det er én af årsagerne til, at Bush-regeringen håber at overtale allierede, Rusland og Kina til at revidere traktaten inden udgangen af 2001.

Forbud mod atomvåben
Traktaten om det Ydre Rum fra 1967, som USA har ratificeret, nedlægger herudover forbud mod udstationering af atomvåben i rummet.
Der er imidlertid intet til hinder for, at USA udvikler og udstationerer anti-satellitvåben i rummet. Rusland, Kina og andre nationer har forgæves søgt at overbevise USA om at indgå en traktat, som bandlyser denne type våben.
Inden sin tiltræden som forsvarsminister var Rumsfeld formand for en kommission nedsat af Kongressen, hvis kommissorium var at undersøge USA’s behov for at forsvare sine satelitter.
Rapporten forudsagde, at en fremmed magt snart vil kunne angribe og lamme
USA’s kommercielle og militære satelitter.
»En krig udkæmpet i rummet kan næsten tages for givet. Derfor skal USA forberede sig ved at udvikle rumvåben,« konkluderede Rumsfeld-kommissionen.
Pentagon har aldrig specificeret, hvilke nationer der skulle besidde våben, som kan true USA’s militære position i rummet. Men den republikanske senator Bob Smith hævdede i går i Los Angeles Times, at »fjendtlige nationer råder over anti-satellitvåben, laservåben og elektromagnetiske våben«. Det bliver afvist af uafhængige rumeksperter.

Reform af militæret
Rumsfelds rumvåben-initiativ skal ses som led i en gennemgribende reform af USA’s militære beredskab og strategiske doktrin under præsident George W. Bush. Det første skridt var meldingen, at USA planlægger at udvikle et hidtil udefineret missilforsvar, der i øvrigt vil kunne indebære udstationering af kemiske og laservåben i rummet.
I de næste par uger vil Bush-regeringen fremlægge andre initiativer. Ifølge foreløbige meldinger vil den foreslå en nedskæring af de væbnede styrker til et lavere niveau end 1,4 mio. soldater. Bombefly som B-52 og B-2 skal i mindre grad end tidligere transportere atomvåben. Flåden skal muligvis ned-skære antallet af ubåde udstyret med interkontinentale atommissiler fra 18 til 12 som led i en ensidig reduktion af USA’s atomslagstyrke.
De ekstra midler opnået gennem disse nedskæringer skal tilsyneladende bruges til et missilforsvar og anti-satellitvåben.
»Denne strategi vil styrke mistanken rundt i verden om, at USA agter at etablere et militært hegemoni, også i rummet,« siger rumeksperten
John Pike fra Global Security.org.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her