Læsetid: 4 min.

Regeringen gør klar til blød valgkamp

Regeringen lægger op til valgkamp med en boligpakke, der fuldender de seneste måneders satsning på bløde værdier
15. maj 2001

Regeringen lægger op til valgkamp med en boligpakke, der fuldender de seneste måneders satsning på bløde værdier

Signalet fra regeringen er klart: Efter først at have sat samfundsøkonomien på skinner, er der nu blevet råd til at investere i tiltrængte forbedringer på de såkaldt ’bløde’ velfærdsområder.
I går lancerede by- og boligminister, Lotte Bundsgaard, en boligpakke, som bl.a. skal skabe flere ungdomsboliger og sætte gang i det almennyttige boligbyggeri til gavn for de ældre.
Boligpakken kommer som optakt til en længe ventet forespørgselsdebat i Folketinget i dag, hvor Socialdemokratiet og de radikale noget utraditionelt vil spørge regeringen om, hvad udfordringerne er »for dansk økonomi og beskæftigelse frem mod år 2010 og om mulighederne for at møde disse udfordringer.«
Debatten er ventet med stor spænding, da rygtesmedene på Christiansborg længe har talt om, at Nyrup måske udnytter anledningen til at udskrive et hurtigt valg i lyset af de aktuelt, gunstige meningsmålinger.

Brug for flere boliger
Dagens velfærdsdebat er ganske særpræget, eftersom regeringen allerede i januar fremlagde en plan med titlen ’Investeringer i Danmarks fremtid’, som besvarede de selvsamme spørgsmål, som de to regeringspartier i dag får repeteret af ministrene.
Også dengang var regeringens budskab, at der er brug for at bygge flere boliger. Og i går kom det endelige udspil så, der fuldender den seneste tids satsning på bløde værdier, som Socialdemokratiet nu bl.a. forsøger at profilere med reklamer om sundere skole- og ældemad i kulørte ugeblade.
»Hvis vi ikke får afhjulpet de boligsociale problemer i de store byer, er det ikke svært at se, hvem der først bliver Sorteper: Det er de unge, som ikke kan få en bolig efter endt uddannelse; og det er de unge familier i hovedstadsområdet, der ikke kan få egnede boliger; og endelig er det de ældre, som ikke kan få en mindre bolig, der passer til deres behov,« siger boligminister Lotte Bundsgaard, til Information.

Moderniseret velfærd
Selv om Lotte Bundsgaard understreger, at boligpakken ikke er et led i valgkampen, er det svært ikke at se initiativet som en luns valgflæsk til de trængte børnefamilier i bl.a. Københavns-området.
Under valgparolen ’Mennesker før penge’ – som regeringen har tyvstjålet fra Bill Clintons kampagne tilbage fra 1992 med titlen ’Mennesker først’ – forsøger Socialdemokratiet og de radikale således at varme op til en valgkamp, der skal handle om at forbedre dagligdagens velfærdsgoder. Ifølge planen fra januar vil regeringen i de kommende år opgradere velfærdssamfundet gennem udnyttelse af bl.a. ny teknologi, så danskerne kan få mere og bedre offentlig service for de samme skattekroner.
CD’s gruppeformand, Peter Duetoft, har imidlertid ikke de store forventninger til dagens debat, som han tror vil blive en skyttegravskrig mellem Socialdemokratiet og Venstre:
»Debatten vil forhåbentlig ikke kun komme til at handle om madpakker. Det vil formentlig blive et bittert sammenstød mellem Venstre og Socialdemokratiet, som vil stå og råbe til hinanden. Og dét gider CD altså ikke være med til,« siger Duetoft, og understreger, at den største uenighed mellem Venstre og Socialdemokratiet i dag handler om, hvornår statens gæld skal være afdraget.
En debat, hvor CD som vanligt placerer sig mellem to stole:
»I CD synes vi ikke, at skattestoppet er en specielt god idé. Men hvis det viser sig, at statsgælden kan blive afdraget lidt hurtigere end beregnet, kan man for vores skyld godt holde fast i det oprindelige afdragstidspunkt, og dermed få råd til enkelte skattelettelser. Men et direkte skattestop, dét er altså alt for rigoristisk,« siger Duetoft, som ikke forventer, at Nyrup vil bruge dagens debat til at udskrive et sommervalg.

Valgfrihed fra Venstre
Venstres direkte modsvar til regeringens tiårsplan om at ’opgradere velfærdsstaten for de samme skattekroner’ er kort sagt at ’individualisere velfærdsstaten for lidt færre skattekroner‘.
I stedet for blot at udbygge velfærden, ønsker Venstre at give hver enkelt dansker en større frihed til at selv at kunne vælge, hvordan offentlige velfærdsgoder skal kunne tilpasses til individuelle ønsker og behov. Udover skattestoppet og kravene om flere stramninger af udlændingepolitikken, vil hovedtemaet for Venstre i den forestående valgkamp være, hvordan ældre fremover kan få mulighed for at vælge frit mellem offentlige og private løsninger – og hvordan alle fremover kan få mulighed for at vælge frit mellem offentlige og private sygehuse.
Forud for dagens debat om fremtidens velfærd forsøger Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen samtidig at skyde regeringens billede af en kernesund økonomi ned. Han understreger, at det vil blive dyrt for danskerne, hvis Nyrup-regeringen fortsætter:
»Regeringens egen fremskrivning dokumenterer, at de offentlige udgifter skal holdes i ekstrem kort snor de næste ti år, hvis velfærden skal bevares. Siden Nyrup blev statsminister for otte år siden, er de offentlige udgifter vokset med mere end det dobbelte af, hvad regeringen ved sin tiltrædelse satte som mål. Og det er da nok en debat værd,« skriver Anders Fogh i sit ugentlige nyhedsbrev:
»Ikke mindst fordi Nyrup-regeringerne på dette punkt konsekvent har overskredet deres egne målsætninger og ladet de offentlige udgifter og forbrug vokse mere, end de havde stillet i udsigt. Med andre ord: Nyrup-regeringerne har ikke formået at passe ordentligt på pengene. Og hvad skulle så få nogen til at tro på, at de i fremtiden skulle være i stand til at overholde endog mere stramme budgetmål. Jeg gør i hvert fald ikke.«

FAKTA
Boligpakke
*Regeringens nye boligpakke skal øge mobiliteten på det danske boligmarked. Planen er, at der skal bygges 10.000 nye boliger over de næste fem år.
*Regeringen lægger i sit udspil op til at at give ca. 500 mio. kr. i tilskud og fradrag til nye byggeinitiativer inden for almennyttigt og andre former for lejeboliger.
*Ambitionen er, at flere ældre derved kan få mulighed for at flytte ud af deres store villaer, og således kan give plads til unge børnefamilier.
*Pakken rummer endvidere initiativer, der skal gøre det lettere at omdanne ledige industri- og havnearealer til boligformål.
*Pensionskasserne vil også få mere profitable muligheder for at bygge nye boliger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu