Læsetid: 2 min.

Rige lande vil have fattige med i WTO

Verdens rigeste lande rækker en hånd ud, for at de fattigste kan optages i WTO
18. maj 2001

BRUXELLES – Verdens fire rigeste handelsblokke USA, EU, Japan og Canada vil lægge grunden for succes i en ny WTO-runde efter fiaskoen i Seattle i fjor. På FN-konferencen for verdens 49 fattigste lande i Bruxelles kom de med en ny melding, hvor de forpligter sig til at udvise større fleksibilitet i forhandlingerne med de fattigste lande. Af de 49 fattigste er 30 allerede WTO medlemmer i dag, mens ni ligger forhandlinger, der er midlertidigt afbrudte. Tanzania hører til blandt de 30, og landets handelsminister, Iddi Simba, romantiserede ikke Tanzanias første barske WTO-erfaringer, men han var ikke desto mindre klar i sit ønske om, at flere fattige lande kommer med i WTO: »Jo flere vi er med, desto stærkere vil vi blive som gruppe. Man må holde op med at tøve,« sagde Simba. Han var dog mere forbeholden omkring udsigten til en succes for en ny WTO-runde, som OECD-landene presser på for at få startet dette efterår i Quatar: »Vi er åbne, men den anden side skal også vise åbenhed over for os,« sagde Simba.
Seattle-sammenbruddet
Konflikten med de fattige lande var stærkt medvirkende til sammenbruddet i Se-attle. Derfor lover de fire rigeste handelsblokke nu sær-lige vilkår for optagelse af de resterende 19 lande blandt de fattigste. Det handler om at skræddersy WTO-optagelsesprocessen til det enkelte lands særlige økonomiske forhold og dets administrative formåen og skære ned på WTO-krav til dokumentationer. Der lægges op til maksimal brug af overgangsperioder, og »rimelige« tidsplaner for åbning af landenes markeder for varer og serviceydelser, der er tilpasset det enkelte lands situation.
Det samlede WTO-udspil fra EU, USA, Japan og Canada satte samtidig fokus på et område, hvor de adskiller sig. Det er ikke lykkes for EU at få de andre tre blokke til at følge op på EU’s EBA-initiativ, der åbner EU’s marked for de fattigste lande for alt undtagen våben, ris, sukker og bananer, hvor tolden gradvist afvikles.
Et nyt FN-studie viser, at EU med 37 procent er den største aftager af varer fra de 49 fattigste lande, og at kun fem procent af landenes eksport til EU møder en toldmur, mens de tre andre blokke har told over for de fattigste for omtrent 50 procent af eksportens værdi.
EU-Kommissær for international handel Pascal Lamy noterede sig, at selv om EBA-initiativet er blevet kritiseret for ikke at gå hele vejen, så er det et eksempel, der har skabt »et positivt pres for at gå videre«.
På trods af EU’s gestus er der nok af andre problemer at tage fat på. På et sidemøde under konferencen fortalte en mælkeproducent fra Mauritanien, Nancy Arahamane, at hendes forsøg på at ekportere ost lavet på dro-medarmælk til EU var strandet på den forhindring, at EU’s ordninger kender til mælk fra køer, får og geder, men ikke fra dromedarer. Oven i det kunne hun ikke opfylde de sanitære standarder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her