Læsetid: 4 min.

Røde pølser i maj

Et sorteret udpluk af dagens mere utraditionelle begivenheder
1. maj 2001

Kalender
Du vidste det nok allerede i går. I dag er det – igen – den 1. maj.
Vejret tegner komparativt godt: Skyet med lidt regn af og til, især i Nordvestjylland, men i de sydlige egne også perioder med lidt sol. Det kan betyde hundrede tusinder af mennesker ude i det fri fra klokken lige før middag; røde faner der blafrer stolt i forårs-vinden; klassekamp og dedikerede talere; og bare tæer, masser af bajere, glasskår, løse hunde, pølsebrød, duer, gøglere i bare maver, en duft af shawarma og en dunst af bræk.
Hvis De befinder Dem i Fælledparken, mens de læser disse linjer, så se Dem omkring. Er det ikke sandt?
Mærk Dem at de fleste stolte deltagere, heriblandt fanebærerne, har været i gang længe, når solen er nået helt op på himlen, og de første optændte taler runger ud over Fælledparken.
Tag nu medlemmerne af Special- og Fabriksarbejdernes Fagforening For Glostrup Og Omegn. Allerede klokken 8.00 i morges, da udenrigsminister Mogens Lykketoft, som han plejer, viste sig i deres luftige lokaler på Siestavej 7, havde de nippet til deres første til rigt mål smurte gifler og spanske rundstykker i en stor fælles morgenbuffet.
Lykketoft rammer senere klokken 14 Fælledparkens talerstol i København. Det samme gør Socialistisk Folkepartis formand Holger K. Nielsen, Hans Jensen fra LO og hovedstadens overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S).

Og provinsen
1. maj er ikke kun København og omegn forundt; også i Århus, Odense og Aalborg vil de røde faner smælde.
Husker De gruppen Røde Vilfred med en... Arne Würgler og en Benny Holst? De to »gider ikke høre snak om, at klassekampen er død og at de røde sange er yt!« står der i en pressemeddelelse om deres optræden på Amfi-scenen i det, som århusianerne kalder Botanisk Have.
I Dagbladet Arbejderen forleden udtrykte Würgler en vis forundring over, at de sange, Røde Vilfred sang for 30 år siden, den dag i dag »er aktuelle«, som han kaldte dem.
»Egentlig er det jo rystende, at den analyse og det menneskesyn, som sangene udtrykte, stadig holder,« fortsatte Arne Würgler.
Han og Benny Holst lover »en kanon koncert« kl. 13 på Amfi-scenen.
I Aalborg – vi skal også have Aalborg med – kan det blive en rigtig rød 1. maj. I hvert fald på Skråen, et på de kanter velkendt lystigt spillested. Her fejrer SFU, DKP-ml, KpiD og SUF behørigt deres kampdag.
De røde svende får vanen tro ikke 1. maj helt for sig selv. Under den sindrige, dobbelttydige overskrift ’Rist De Røde’ serverer Venstres Ungdom gratis røde pølser for folk, der skal ind og fejre
kampdagen i Fælledparken. En talsmand for VU vurderede i går over for Information antallet af pølser til at ligge på cirka 3.000 stk. De røde pølser, der under normale om-stændigheder bør koges, vil blive brunet, eller hvad det hedder, på en haverist foran indgangen, ved Trianglen fra klokken 11.
Andre end den liberale ungdomsorganisation har været fremsynede nok til at satse på den røde pølses symbolværdi i dag. En koncentreret søgning på Internettet førte til Dansk El-Forbund kreds 12’s hjemmeside. Der stod:
»Esbjerg-afdelingen indbyder til 1. maj For hele familien. På denne dejlige dag mødes vi til en hyggelig sammenkomst i Jyllandsgade 84 fra kl. 11.00. Afdelingen vil være vært ved et lille traktement, som vil bestå af lidt til halsen – og røde pølser.«
Bemærk at pølserne er tilføjet efter en tankestreg som en slags kuriosum i en by, der ellers ikke kan være den røde pølse fremmed.

LO og OPS
Ingen kampdag uden LO. Udover hvad arbejderorganisationen ellers er involveret i her på sådan en dag som i dag, har den arrangeret en turné rundt i landet med en såkaldt »Orient-Ekspres«. Det sker i samarbejde med Mindscope og OPS (Oplysning om Perkerne til Samfundet). På LO’s hjemmeside kan man læse, at turen har til formål »at give debatten om ’de fremmede’ et ordentligt gok i nøden.« Orient-Ekspressen er en syngende karavane, »som med et spor af hvidløgduft og tinnitus vil hærge landet over«. Se kalenderen for nærmere oplysning.
Således er det atter blevet 1. maj. God fornøjelse.

Fakta - Det sker 1. maj
Fælledparken
*12.00: Traditionen tro holdes det største af arrangementerne på denne arbejdernes kampdag i Fælledparken i København. Blandt talerne er SF’s fomand Holger K. Nielsen, overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) og Formand Hans Jensen (LO). Der holdes taler i tidsrummet mellem 13.30 og 15.30.

*11.00-13.00: 23 organisationer deltager i Socialistisk 1. maj med udgangspunkt fra Blågårds Plads. Inden demonstrationstoget med orkestret ’Røde Horn’ i spidsen marcherer mod Fælledparken holdes der taler.

*12.00: Ifølge plakater på Nørrebro er der »Anarkistisk 1. maj-demonstration« fra Enghave Plads kl. 12.00 og fra Nytorv kl. 13.00 mod Fælledparken. Arrangeret af »Godtfolk i København«.

Århus
*11.00: Demonstrationsmøde. En række bevægelser mod EU samt Enhedslisten holder demonstrationsmøde på Store Torv, under overskriften ’Nej til Nice-traktat og EU’. Demonstrationen går derefter til Rådhuspladsen.

*13.00: På Rådhuspladsen er der taler af Max Bæhring (Dansk Metal). Derefter demonstrationstog til Tangkrogen, hvor Hans Halvorsen LO-Århus taler, ligesom også fødevareminister Ritt Bjerregaard (S) dukker op.

Odense
*12.00: Under overskriften ’Fælles kamp mod kapitalen’, holdes der rød 1. maj i Munke Mose. På programmet er krav om »nedsat arbejdstid og solidaritet med Palæstina«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her