Læsetid: 2 min.

S falder mod ny smertegrænse

Endnu ikke offentliggjorte tal viser, at Socialdemokratiets medlemstal er tæt på at falde til under 50.000
1. maj 2001

Endnu ikke offentliggjorte tal viser, at Socialdemokratiets medlemstal er tæt
på at falde til under 50.000

Socialdemokratiets toppolitikere kan fejre 1. maj i dag i bevidstheden om, at de leder et parti, der bliver mindre og mindre.
Endnu ikke offentliggjorte tal viser, at Socialdemokratiets medlemstal for første gang i mange år er tæt på at falde til under 50.000.
Partiets årlige medlemstal bliver først offentliggjort i løbet af juni eller juli måned, men partisekretær Villy Stig Andersen oplyser til Information, at det ser ud til, at partiet kan mønstre mellem 50.500 og 51.000 medlemmer.
»Vi har endnu ikke modtaget de sidste kontingentindbetalinger, men vi ender sandsynligvis på et tal i den størrelsesorden,« siger han.
Dermed har partiet mistet ihvertfald 1.500 medlemmer siden kongressen sidste år, hvor Socialdemokratiet offentliggjorde et medlemstal på 52.442.
Og faldet bliver endnu mere dramatisk, hvis man betragter den periode, hvor Socialdemokratiet har været i regering. Således havde partiet 68.535 medlemmer i 1993, da Nyrup flyttede ind i Statsministeriet.
Partiets politiske ordfører, Pernille Blach Hansen, beklager det faldende medlemstal.
»Jeg tror, at både Socialdemokratiet og de øvrige politiske partier i disse år har svært ved at konkurrere med de øvrige tilbud i samfundet,« siger hun. »Og det er trist, fordi partiernes lokalforeninger har brug for medlemmer til at være med til at opstille de lokale folketingskandidater. Det er af stor væsentlighed for demokratiet, at mange mennesker deltager i denne proces.«

Smertegrænse
Med lige godt 50.000 medlemmer har det nuværende Socialdemokrati langt op til de medlemstal, som partiet kunne mønstre, dengang det var med til at forme velfærdsstaten.
Statistikken viser, at Socialdemokratiet i 1960 havde 259.459 medlemmer. Men allerede da Anker Jørgensen afløste Jens Otto Krag i 1972, var tallet faldet til 152.174 medlemmer.
Lektor i statskundskab ved Københavns Universitet, Lars Bille, oplyser, at Socialdemokratiet længe betragtede et medlemstal på 100.000 som en psykologisk smertegrænse, der ikke måtte brydes.
»Men i løbet af 80’erne blev partiet nødt til at anerkende, at den grænse var blevet brudt,« siger han. »Og siden har partiet været meget forsigtig med at opstille nye grænser,« oplyser han.
Pernille Blach Hansen vil da heller ikke udnævne et medlemstal på 50.000 til en grænse, som partiet helst skal undgå at bryde igennem.
»Om vi ligger på 50.100 eller 49.800 medlemmer er ikke så vigtigt,« siger hun. »Det afgørende består i, at vi får brudt kurven. Og det skulle vi egentlig have gjort for mange år siden.«

De passive er væk
Ifølge Lars Bille skyldes Socialdemokratiets faldende medlemstal i høj grad ændringer i folks politiske vaner.
»Tidligere var der mange, der var passive medlemmer af Socialdemokratiet, fordi de kom fra arbejderklassen og syntes, at de var forpligtede til at være medlemmer,« siger han. »Den slags medlemmer findes ikke længere. I dag melder folk sig primært ind i et parti, hvis de har lyst til at gøre en aktiv indsats.«
Socialdemokratiets seneste fald i medlemstallet understreger Venstres position som Danmarks største parti med omkring 77.000 medlemmer. De Konservative tæller cirka 22.300. SF har 6.450 medlemmer. Dansk Folkeparti råder over omkring 6.100. Det samme tal gælder for Kristeligt Folkeparti. Og Det Radikale Venstre har lige under 6.000 medlemmer.
I de seneste år har kun Dansk Folkeparti, Kristeligt Folkeparti og Det Konservative Folkeparti oplevet fremgang i medlemstallet, oplyser Lars Bille.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her