Læsetid: 3 min.

Sheikh truer Khaders kandidatur

Mange pakistanske vælgere stemmer personligt på andre pakistanere. Det kan gøre det meget svært for Naser Khader at slå Mona Sheikh, vurderer professor
23. maj 2001

Den radikale indvandrerkandidat, Naser Khader, risikerer at tabe den sikre Østre Storkreds, hvis den omstridte Mona Sheikh med pakistansk baggrund bliver opstillet som kandidat for partiet til næste folketingsvalg.
Erfaringerne fra det seneste kommunalvalg viser nemlig, at en stor gruppe af pakistanske vælgere i København har en tendens til såkaldt ’kollektiv mobilisering’ i forhold til kandidater med pakistansk baggrund. Og eftersom Det Radikale Venstre har sideordnet opstilling i Østre Storkreds, vil den person, der får flest personlige stemmer, løbe med det radikale mandat. Ved de foregående valg har ca. 1.000 personlige stemmer været nok til at blive valgt.
Professor i statskundskab ved Århus Universitet, Lise Togeby, der står bag den den hidtil eneste undersøgelse af indvandreres stemmemønstre, vurderer, at en kandidat med pakistansk baggrund vil have store chancer:
»Der er en klar tendens til, at vælgere i det pakistanske miljø i København formår at skabe en kollektiv mobilisering i forhold til pakistanske kandidater. Det skyldes, at pakistanerne har et stærkt socialt netværk. Og ved tidligere valg har de samtidig erfaret, at det har en effekt at stemme personligt,« siger Togeby til Information.

Kollektive stemmer
Togeby understreger dog, at valg til byråd og Folketing er forskellige, idet indvandrere skal have statsborgerskab for at stemme ved folketingsvalg. Ved kommunalvalg er det tilstrækkeligt blot at bo i den pågældende kommune. Lige netop i forhold til pakistanere spiller dét dog ikke den helt store rolle, idet de er én af de etniske grupper med størst grad af statsborgerskab:
»Det er usikkert, hvor stor betydning den kollektive mobilisering blandt særlige indvandrergrupper har på landsplan. Men lige netop i København kan det godt gøre udslaget, hvis en stor gruppe af pakistanere stemmer personligt på én kandidat,« siger Lise Togeby, som senest har skrevet artiklen »De etniske minoriteters politiske deltagelse« i tidsskriftet Social Forskning.
Radikale kilder, som ikke ønsker at stå frem, mener, at forsøget på at problematisere bl.a. Mona Sheikhs tilknytning til bevægelsen Minhaj-ul-Quran hænger tæt sammen med frygten for, at Khader skulle miste sin ellers sikre kreds.
Hvis Naser Khader – der har en syrisk-palæstinensisk baggrund – ikke opnår valg kan det forrykke balancen i den radikale folketingsgruppe, idet Khader betragtes som en del af den Jelved-kritiske fløj, lyder spekulationen. Blandt de unge radikale, der tidligere på året var ude med kritik af Jelved-fløjens årelange bånd til Socialdemokratiet, menes det således at være afgørende, at Khader bliver valgt. Selve beslutningen om, hvorvidt Sheikh – der kun har været partimedlem ganske få uger – får lov til at stille op for de radikale, afgøres den 30. maj.
Formanden for de radikale i København, Anders Thomsen, afviser, at kritikken af de unge radikales tilknytning til Minhaj-ul-Quran skulle være et skjult forsøg på at beskytte Khaders kandidatur:
»Jeg vil altså ikke være med til at stille en kandidat op, som kan ende med at blive valgt på baggrund af nogle stemmeaftaler. Men uanset, hvad der sker, tror jeg ikke, at Sheikh kan slå Naser,« siger Thomsen, der som den første var ude med kritikken – i Ekstra Bladet – og som også var opmand til balladen om de radikales regeringssamarbejde i vinter:
»Når jeg ikke ønsker, at Mona Sheikh skal stille op til valg for os, skyldes det ene og alene, at hun ikke har været medlem tilstrækkeligt længe. Der er ingen, der endnu ved, hvad Sheikhs holdninger er, endsige hvilken parti-fløj hun eventuelt skulle tilhøre.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her