Læsetid: 3 min.

At skrive er at se

Karen Blixen rejste ud til Afrika som habil maler, men vendte hjem som genial forfatter. Udstilling i Rungstedlund giver prøver på hendes billedkunst
15. maj 2001

Udstilling
Karen Blixen malede med pennen og skrev med penslen, viser en lille kammerudstilling i hendes gamle domicil, Rungstedlund, der som Karen Blixen Museet runder de første 10 år i dag. Karen Blixen begyndte nemlig som maler, tog undervisning for at lægge op til Kunstakademiet, blev faktisk optaget på modelskolen for kvinder i 1903, hvor hun mod betaling gik i fem semestre og udviklede sig til at blive en ganske habil maler, hvilket alle, som har aflagt museet besøg, har kunnet se. Her hænger nemlig som permanent installation bl.a. malede portrætter af hendes nærmeste medarbejdere på farmen i Kenya.

En udmærket seer
Som i hendes forfatterskab er det mennesket – og som oftest med fokus på ansigtet – der har hendes bevågenhed. Dets konkave og konvekse former registreres med akkuratesse, og der udgår en sjælfuldhed, særligt fra portrætterne fra Afrika, der er glødende intense iagttagelser af nogle venner i ånden. Ingen etnocentrisk distance fra den hvide kunstner til hendes sorte model her. Men af det informationsrige katalog fremgår det, at Blixen havde endog meget store problemer med at få sine sorte modeller til at sidde stille. Hun måtte en enkelt gang true med en pistol for at få en ung mand til at forholde sig i ro. Afrikanerne mener, at deres sjæl forlader dem og flytter over i billedet, hvis det bliver for vellignende.
Blixen er en udmærket seer, det ved vi jo fra hendes forfatterskab, men udstillingen dokumenterer, at hun også er det, når hun fatter om penslen, blyanten eller pastelfarverne.
I 1934, da hun fik sin verdensdebut med novellesamlingen Seven godthic Tales havde hun imidlertid lagt billedkunstens redskaber på hylden og rejste nu med rejseskrivemaskine og pen alene. Dog kan man i hendes mange bøger se skitser, indimellem som illustrationer af andre forfatteres fortællinger. For det var også sådan, hun var begyndt at tegne som pige.
Hendes veneration for navnlig Shakespeare er legendarisk, og hun krydrede sine læseoplevelser med mangehånde illustrationer.

Nej til det moderne
Karen Blixen gouterede ikke moderne billedkunst. Hun opholdt sig i 1910, da kubismen var på sit højeste, i Paris, men vendte det moderne ryggen. Kunst skabt efter impressionismen sagde hende intet.
Hendes interesse var for den klassiske og neoklassiske kunst, især den nederlandske renæssance, det danske guldaldermaleri, Skagensmalerne og det engelske landskabsmaleri.
Forfatterskabets metode bliver kyndigt fremlagt i katalogets artikel af litteraturforskeren Charlotte Engberg, der også skrev en kronik herom i nærværende dagblad den 25. november 2000 i forbindelse med hendes bog om Blixen Billedets ekko.

’Nymaanen’
Hun gør det klart, at Blixens litterære kunst er en litterær montage, bestående af et omfattende væv af citater af den høje såvel den lave kunst, en metode, som Engberg benævner »bevidsthedsmæssig kalejdoskopi«, og at Blixen i meget høj grad i sine beskrivelser betjener sig af allerede foreliggende billeder fra kunsthistorien. Der er et ekkorum af samtidige billeder. »Beskrivelserne virker styret af bagvedliggende visuelle ceremonimestre,« hedder det.
Karen Blixen kunne efter eget udsagn både se længere og bedre end alle andre mennesker. Hun fik kælenavnet ’Nymaanen’, fordi hun kunne se den komme til syne før alle andre. Dette skarpe syn gjorde hende i stand til at se helt ind i menneskets inderste.

*Karen Blixen: Tegninger og malerier. Karen Blixen Museet, Rungsted. Åbner i dag. Ti.-sø. 10-17. Til 30. sep.

*Katalog med informationstætte tekster på dansk og engelsk af Marianne Wirenfeldt Asmussen, Bente Scavenius, Charlotte Engberg og Mark Mussari, kr. 95 i udstillingsperioden, herefter 148

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu