Læsetid: 2 min.

Tele Danmark har fejlet

Tele Danmark har ikke formået at sætte sig på det nordiske marked. Nu står Norden og Tyskland klar til at overtage Tele Danmark
18. maj 2001

Kampen om det skandinaviske telemarked er sat ind, efter at Tele Danmarks (TDC) amerikanske hovedejer, SBC, har sat sine 41,6 procent af aktierne i TDC til salg. Norske Telenor, svenske Telia og tyske Deutsche Telekom står som interesserede mulige købere.
Det var en afsløring i Financiel Times onsdag, der officielt satte opkøbskapløbet igang. Avisen kunne berette, at det statslige norske teleselskab Telenor havde haft drøftelser med amerikanske SBC. Det satte gang i spekulationerne. Flere norske børs- og teleanalytikere spår dog, at det vil være en dyr og ufornuftig forretning for Telenor at købe aktier i TDC. Telemarkedet er i dag at sammenligne med et matadorspil.
»Det gælder om at have flest mulige grunde, og der er TDC en vigtig brik i spillet,« siger John Strand, teleanalytiker i Strand Consulting.

Intet nordisk fodfæste
Han spår, at Deutsche Telekom står med de bedste kort på hånden i spillet om at overtage TDC.
»Det er et spørgsmål om at skabe synergi. TDC står stærkt i Tjekkiet og Schweiz, og det betragter tyskerne som deres hjemmemarked. Derfor tror jeg, at de er et godt bud på en ny køber,« siger han og spår, at eventuelle tyske ejere vil stille krav om en hårdere styring, og det kan betyde ændringer for de TDC-medarbejdere, der ikke er omstillingsparate. Dog vil forbrugerne ikke komme til at mærke den store forskel.
TDC var den første af de store telemonopoler, der blev privatiseret i 1998. Ifølge John Strand gav det dem en førerposition dengang.
»Den position har de ikke været i stand til at udnytte ordentlig. Det lykkedes ikke for dem at få et nordisk fodfæste i Sverige og Norge. Så nu sidder de i en situation, der ikke er så sjov, for at sige det på gedigent dansk,« siger han.
Aktiestrateg i Jyske Bank, Henrik Henriksen er enig i, at TDC kan beskyldes for at have været passive i deres opkøbspolitik, men mener ikke nødvendigvis, at det stiller TDC ringere.
»Ulempen for TDC har været, at de har været bundet af fortidens strukturer, og måske derfor har været for passive til at købe op, men det viste sig at være fornuftigt, da kurserne på teleaktierne kollapsede, og dem der havde købt dyrt, brændte fingrene,« siger Henrik Henriksen.
Han mener derfor, at TDC er godt rustet til fremtiden.
»Dem, der køber TDC, køber en operatør, der henter deres styrke i tidligere at have siddet på et monopol og vækstperspektiverne er ikke nødvendigvis dårlige,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her